
Tiramisu su pistacijomis yra tiesiog tobuliausias desertas. Tikrai ne pirmą sykį jį gaminu ir ne pirmą sykį tuo įsitikinu. Visos tiramisu variacijos, kurias esu išbandžiusi, buvo skanios, vis tik su pistacijom rungtis ne tik sudėtinga, bet net ir nesąžininga :). Galvoju, kad patys dieviškiausi pasaulio desertai būna būtent iš pistacijų.
2023-ųjų Kalėdoms gaminau du tokius tiramisu, nes žinojau, kad abejingų neliks. Abu buvo labai skaniai ir greitai suvalgyti. Ir net nedvejodama galiu pasakyti, kad tiramisu su pistacijomis yra desertas, kuris mano virtuvėje bus kartojamas dar ne vieną, ne du ir net ne tris kartus.

Noriu pasidalinti keliais svarbiais pastebėjimais, kad tiramisu gaminimas būtų sklandus:
- Gamindama tiramisų su pistacijomis naudoju pistacijų pastą, nes ji pasižymi itin glotnia, kremine, šilkine tekstūra. Galima naudoti ir glotnų pistacijų kremą. Labiausiai tinka nesaldinta pistacijų pasta ar kremas. Jei naudosite saldintą pistacijų pastą ar kremą, tiek cukraus, kiek nurodyta recepte, neprireiks. Svarbu pakankamai sumažinti cukraus kiekį, kad tiramisu nebūtų per saldus.
- Pistacijų kremą galite pasigaminti ir patys. Kaip tai padaryti, esu aprašiusi šiame įraše. Konsistencija nebus tokia glotni ir švelni, kaip pirktinės pistacijų pastos, bet desertas vis vien bus skanus.
- Tiramisu visada gaminu su kiaušiniais, nes toks tiramisu yra pats skaniausias. Bet naudoti termiškai neapdorotus kiaušinius priimtina ne visiems, todėl dažnai sulaukiu klausimo, kaip pasigaminti tiramisu be kiaušinių. Šį sykį deserto viršui papuošti suplakiau pistacijų, maskarponės ir grietinėlės kremą. Jei norite gaminti tiramisu su pistacijomis, bet be kiaušinių, tiesiog ruoškite didesnį kiekį šio kremo. Skonis, mano akimis, bus ne toks nuostabus, kaip varianto su kiaušiniais, bet alternatyva tikrai gera.
Beje, taip pat gaminu labai panašų pistacijų tiramisu su braškėmis. Pavasarą ir vasarą, kai uogos šviežios ir saldžios, tikrai verta šiam desertui suteikti braškinio gaivumo.
O jeigu tiramisu mėgstate taip stipriai, kaip aš, ir norite retkarčiais pakeisti variacijas, kviečiu peržiūrėti ir šiuos tiramisu receptus:


Tiramisu su pistacijomis
admin Tiramisu su pistacijomis yra tiesiog tobuliausias desertas. Tikrai ne pirmą sykį jį gaminu ir ne pirmą sykį tuo įsitikinu. Visos… Saldus stalas tiramisu, desertas, pistacijos, pistacijų tiramisu, skanus desertas, itališkas tiramisu, autentiškas tiramisu, itališkas maistas, išališkas desertas, tiramisu su pistacijomis, tiramisu pistacija European SpausdintiIngredientai
- 4 didelių kiaušinių
- 130 g cukraus
- 500 g maskarponės
- 100 g nesaldintos pistacijų pastos arba kremo (jei naudojate saldintą, cukraus kiekį reikia mažinti)*
- Apie 250-300 g Savoiardi sausainių (apie 30-35 vnt.)
- Dubenėlio stiprios atvėsusios kavos
- 2-3 v.š. Amaretto likerio arba brendžio, romo
- 2 v.š. nesaldintos kakavos miltelių
- Kelių saujelių skrudintų, pasmulkintų nesūdytų pistacijų branduolių
- Žiupsnelio druskos
- Jei turite – žiupsnelio žalios spirulinos miltelių kremo spalvai paryškinti
Viršui papuošti (nebūtina):
- 150 g maskarponės sūrio
- 150 g grietinėlės (35-36% rieb.)
- 30 g pistacijų pastos arba kremo
- 2 v.š. cukraus pudros
- Jei turite – žiupsnelio spirulinos miltelių kremo spalvai paryškinti
Gaminimas
- Kiaušinių tynius atskirkite nuo baltymų. Trynius sumaišykite su 100 g cukraus ir plakite iki labai tirštos masės (kaip „Gogel mogel“).
- Per kelis kartus šluotele įmaišykite maskarponės sūrį iki vientisos masės.
- Pistacijų pastą arba kremą gerai išmaišykite, kad būtų vientisas. Sudėkite į trynių ir maskarponės masę ir dar kartą išmaišykite šluotele. Jei turite, įmaišykite šiek tiek žalios spirulinos miltelių spalvai paryškinti.
- Paplakite baltymus su druska iki pirmų putų. Palaipsniui plakant suberkite likusius 30 g cukraus ir išplakite iki visiško standumo. Iš lėto, viena kryptimi silikonine mentele įmaišykite į kremą.
- Kavą sumaišykite su likeriu. Sausainius horizontaliai greitu judesiu merkite į kavą ir išdėliokite vieną šalia kito dideliame inde. Turi nelikti tarpų tarp sausainių, tad, jei reikia, dalį jų palaužykite į kelias dalis. Ant sausainių paskirstykite pusę kremo ir gausiai apibarstykite kakavos milteliais. Ant viršaus vėl dėkite mirkytus sausainius ir likusį kremą. Palaikykite šaldytuve bent 8 valandas, bet palaikius ilgiau, bus dar skaniau.
- Jei ruošiate kremą viršui papuošti, inde sumaišykite maskarponę, pistacijų pastą/ kremą, cukraus pudrą ir, jei naudojate – spirulinos miltelius. Iš lėto pilkite grietinėlę ir švelniai maišykite šluotele iki vientisos masės. Tuomet plakite nedidėliu plaktuvo greičiu iki standumo. Sudėkite kremą į konditerinį maišelį su konditeriniu antgaliu ir dekoruokite tiramisu viršų. Palaikykite dar šiek tiek šaldytuve, kad kremas sutvirtėtų.
- Prieš patiekiant apibarstykite tiramisu smulkintomis pistacijomis. Aš dar dėl spalvos pabarsčiau šiek tiek matcha arbatos miltelių, bet tai nebūtina.
