
Šokoladinis musinis tortas su juodaisiais serbentais… Šokolado ir juodųjų serbentų putėsių sluoksnius papildo paprastai visų labai mėgstamas traškutis, sodrus šokoladinis biskvitas ir serbentų želė. Gamintas ne kartą, o visus tris. Labai geras ir, sakyčiau, išskirtinis. Ne tik skoniu, bet ir tekstūromis. Tik recepto niekaip nesurašydavau, bet pagaliau tai padariau, nes jis tikrai vertas įrašo tinklaraštyje.

Šis šokoladinis musinis tortas su juodaisiais serbentais yra prancūziško torto variacija, tik gerokai supaprastinta. Torto nedengiu prancūziškiems tortams būdingu viršutiniu sluoksniu – veliūru ar glazūra, todėl gaminimo procesas paprastesnis, torto nebūtina šaldyti, jo surinkimas nesudėtingas. Man patinka šį tortą simboliškai minimaliai papuošti uogomis ir gėlėmis. To visai pakanka gražiam rezultatui. Kitas man pasiteisinęs papuošimo variantas – iš serbentų tyrės pasiruošti papildomą kiekį serbentų želė su didesniu želatinos kiekiu, ir sustingdyti silikoninėse formelėse, kaip matosi torto gabalėlio nuotraukoje žemiau.

Tortas susideda iš:
- Šokoladinio biskvito su marcipanu – šis biskvitas man yra vienas skaniausių šokoladinių biskvitų. Jis ypatingas ir labai skanus, tačiau reikia atskirai plakti kiaušinių trynius ir baltymus, naudoti marcipanų masę. Jei marcipanų masės neturite galimybės įsigyti ar tiesiog norite gaminti paprastesnį biskvitą, galima ruošti ir kitokį, pavyzdžiui šio torto biskvitas taip pat visai gerai tiktų.
- Traškaus sluoksnio su lazdyno riešutais – tai nuostabus traškutis, kuriam naudoju lazdyno riešutų pastą, tačiau tiktų ir migdolų riešutų pasta. Jei kiltų klausimas, kas yra tie biskvitiniai traškučiai Feuilletine/ Royaltine, tokius traškučius galima rasti, pavydžiui, čia.
- Pieniško ir juodojo šokolado muso – tai purūs, tiesiog dieviški šokolado putėsiai.
- Juodųjų serbentų muso – juodųjų serbentų putėsiai suteikia atsvarą saldiems šokoladiniams putėsiams.
- Juodųjų serbentų želė, kuri puikiai užbaigia tortą rūgštesniu sluoksniu.
Juodųjų serbentų putėsiams ir želė reikalingą tyrę galima pirkti jau paruoštą, tačiau taip pat galima serbentus sutrinti ir pertrinti per sietelį nuo sėklyčių. Paprastai juodųjų serbentų gaunu vasarą, tuomet juos užsišaldau jau sutrintus iki tyrės ir vėliau naudoju desertams.
Noriu pastebėti, kad labai verta šio torto surinkimui naudoti acetato juostą – tai speciali konditerinė juosta, kuria apjuosiamas konditerinis žiedas ar atsegamos torto formos kraštas. Ji padeda išlaikyti tolygų, gražų torto kraštą. Naudoju acetato juostą gamindama visus nekeptus tortus.


Šokoladinis musinis tortas su juodaisiais serbentais
admin Šokoladinis musinis tortas su juodaisiais serbentais… Šokolado ir juodųjų serbentų putėsių sluoksnius papildo paprastai visų labai mėgstamas traškutis, sodrus šokoladinis… Saldus stalas tortas su juodaisiais serbentais, juodieji serbentai, šokoladas, šokoladinis tortas, juoduju serbentu tortas, prancūziškas tortas, musinis tortas European SpausdintiIngredientai
Biskvitui:
- 50 g kiaušinių (~1 vnt.)
- 20 g kiaušinių trynių (~1 kiaušinio trynys)
- 70 g kiaušinių baltymų (~2,5 kiaušinio baltymo)
- 25 g cukraus
- 25 g cukraus pudros
- 75 g marcipanų masės
- 25 g kvietinių miltų
- 25 g kakavos
- 25 g sviesto
- Žiupsnelio druskos
Traškučiui:
- 20 g pieniško šokolado
- 40 g lazdyno riešutų pastos arba kremo
- 10 g sviesto
- 30 g biskvitinių traškučių Feuilletine/ Royaltine (jei nepavyktų rasti, galima bandyti naudoti kukurūzų dribsnius, bet tekstūra ir skonis skirsis)
- 15 g kepintų, stambiai smulkintų lazdyno riešutų be luobelės
- 1/2 a.š. vanilės pastos
- Žiupsnelio druskos
Pieniško ir juodojo šokolado musui:
- 55 g trynių (maždaug 3 vnt.)
- 15 g cukraus
- 135 g pieno
- 90 g grietinėlės (36% rieb.)
- 10 g želatinos lapeliais („auksinės“, 200 bloom stiprumo)
- 80 g pieniško šokolado
- 30 g juodojo šokolado (ne daugiau kaip 55% kakavos)
Juodųjų serbentų musui:
- 150 g grietinėlės (36% rieb.)
- 30 g kambario temperatūros graikiško jogurto (10% rieb.)
- 90 g juodųjų serbentų tyrės
- 40 g cukraus
- 9 g želatinos lapeliais („auksinės“, 200 bloom stiprumo)
Juodųjų serbentų želė:
- 110 g juodųjų serbentų tyrės
- 15 g vandens
- 40 g cukraus
- 6 g želatinos lapeliais („auksinės“, 200 bloom stiprumo)
Gaminimas
Biskvito kepimas:
- Standartinę stačiakampę kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir nubrėžkite 18 cm dydžio apskritimą. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C laipsnių.
- Ištirpinkite sviestą ir palikite atvėsti.
- Persijokite miltus su kakava.
- Marcipaną truputį pašildykite, kad suminkštėtų (patogiausia tai daryti mikrobangų krosnelėje). Virtuviniu kombainu marcipaną gerai ištrinkite su persijota cukraus pudra. Plakant per kelis kartus supilkite kiaušinį ir trynį. Masę plakite 10-15 minučių, kol taps balta ir labai puri.
- Tuo pačiu metu kitame sausame dubenyje su žiupsneliu druskos plakite kiaušinio baltymus: kai pasirodys pirmos putos, pradėkite po truputį dėti cukrų ir išplakite iki purumo. Jei dviejų plaktuvų neturite, šį žingsnį atlikite iš karto, kai baigsite plakti marcipano ir kiaušinių masę (tik labai gerai nuplaukite ir nusausinkite plaktuvo šluoteles, kitaip baltymai gali neišsiplakti!).
- Į išplaktą marcipano ir kiaušinių masę viena kryptimi silikonine mentele įmaišykite tirpintą sviestą. Per du sykius sudėkite miltų ir kakavos mišinį. Galiausiai atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus. Nepermaišykite, kad nesukristų.
- Tešlą paskleiskite skardoje ant nubrėžto apskritimo, išeinant už jo ribų, nes kepdamas biskvitas šiek tiek susitraukia. Kepkite 170 °C temperatūros orkaitėje apie 15-20 min. Pirmiausia kepkite 10 min., tuomet patikrinkite: prilieskite biskvito viršų pirštu. Kai biskvitas iškepęs, patraukus pirštą, nelieka įdubimo, jis grįžta į pradinę padėtį. Jei įdubimas liko – kepkite dar 5-7 min. ir vėl tikrinkite.
- Biskvitą atvėsinkite. Konditeriniu žiedu ar atsegamos torto formos kraštu išpjaukite 18 cm dydžio apskritimą.
- Galite trumpam įdėti į šaldiklį, kad prieš tepant traškų sluoksnį biskvitas sutvirtėtų.
Traškaus sluoksnio paruošimas:
- Atskirai ištirpinkite šokoladą ir sviestą. Sumaišykite. Įmaišykite riešutų pastą, vanilės pastą ir druską. Sudėkite biskvitinius traškučius, smulkintus riešutus ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
- Traškutį užtepkite ant biskvito, apie 1-2 cm iki krašto paliekant neapteptą, ir įdėkite į šaldytuvą sustingti.
Pieniško ir juodojo šokolado musinio sluoksnio paruošimas:
- 18 cm dydžio konditerinio žiedo ar atsegamos torto formos vidinį kraštą apjuoskite acetato juosta – torto šonas bus gražesnis.
- Abiejų rūšių šokoladą ištirpinkite ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje. Jei naudojate mikrobangų krosnelę, tirpinkite nustatę 800W galingumą, intervalais po 20 sekundžių, po kiekvieno intervalo labai gerai išmaišant. Palikite šiek tiek atvėsti, kad šokoladas nebūtų karštas.
- Želatinos lapelius pamerkite į labai šaltą vandenį. Brinkinkite 3-5 min. Tuomet išimkite ir gerai nuspauskite (nugręžkite) vandenį.
- Kiaušinio trynius sumaišykite su cukrumi ir intensyviai plakite šluotele. Tuo tarpu ant viryklės kaitinkite pieną iki 82 °C temperatūros (geriausia matuoti termometru, bet jei jo neturite, stebėkite, kada pienas tampa karštas, ima formuotis burbuliukai). Svarbu pieno neužvirti, kad nesutrauktų trynių. Jei pasiekiate kiek aukštesnę temperatūrą, nei 82 °C, luktelkite kol ji nukris iki reikiamos.
- Nuolat maišant plakimo šluotele kiaušinio trynius su cukrumi, plona srovele pilkite į juos karštą pieną. Kai iš lėto supilsite visą pieną, pamaišykite dar kelias minutes.
- Perpilkite į puodą, kuriame virė pienas, ir toliau intensyviai maišant šluotele puodo viduryje ir šonuose, kaitinkite iki 82 °C temperatūros. Jei termometro neturite, atidžiai stebėkite kremo tekstūrą – kremas ims po truputį tirštėti ir maišant suktis lėčiau. Svarbu neperkaitinti ir tolygiai maišyti, kad tryniai „nesušoktų“. Nukelkite nuo viryklės ir dar šiek tiek pamaišykite.
- Į kremą sudėkite išbrinkintą želatiną ir gerai išmaišykite, kol ištirps.
- Sudėkite tirpintą šokoladą ir vėsinkite maždaug iki 35 °C temperatūros (jei termometro neturite, orientuokitės, kad kremas turi būti šiltesnis, nei kambario temperatūra, ne per daug tirštas). Kol kremas vėsta, išplakite grietinėlę iki purių putų (ji turi tapti pakankamai tiršta, bet ne itin standi – tokią grietinėlę bus lengviau įmaišyti į kremą).
- Kai kremas pakankamai atvėsta, įmaišykite grietinėlę silikonine mentele ir supilkite ant biskvito su traškučiu. Įdėkite į šaldiklį, kol sutvirtės (tai ilgai netruks).
Juodųjų serbentų musinio sluoksnio paruošimas:
- Želatinos lapelius pamerkite į labai šaltą vandenį. Brinkinkite 3-5 min. Tuomet išimkite ir gerai nuspauskite (nugręžkite) vandenį.
- Juodųjų serbentų tyrę sumaišykite su cukrumi ir truputį pašildykite, kol cukrus ištirps.
- Sudėkite išbrinkintus želatinos lapelius ir gerai išmaišykite, kad želatina pilnai ištirptų.
- Juodųjų serbentų tyrę palaipsniui sumaišykite su jogurtu ir palikite šiek tiek atvėsti, kol kremas ims truputį tirštėti.
- Tuo tarpu išplakite grietinėlę. Juodųjų serbentų – jogurto kremui ėmus po truputį tirštėti, įmaišykite plaktą grietinėlę silikonine mentele.
- Supilkite ant šokoladinio muso ir grąžinkite į šaldiklį, kol antrasis sluoksnis sutvirtės.
Juodųjų serbentų želė sluoksnio paruošimas:
- Želatinos lapelius pamerkite į labai šaltą vandenį. Brinkinkite 3-5 min. Tuomet išimkite ir gerai nuspauskite (nugręžkite) vandenį.
- Juodųjų serbentų tyrę sumaišykite su vandeniu ir cukrumi ir pašildykite, kol cukrus ištirps.
- Sudėkite išbrinkintus želatinos lapelius ir gerai išmaišykite, kad želatina pilnai ištirptų.
- Palikite šiek tiek atvėsti ir supilkite ant juodųjų serbentų putėsių. Grąžinkite į šaldiklį, kol želė sutvirtės.
- Po to tortą perkelkite į šaldytuvą, kol atitirps sušalę sluoksniai.
- Arba, jei tortą ruošiate vėlesniam laikui, galite palikti jį šaldiklyje, savaitei ar kelioms. Tik rekomenduočiau sušalusį tortą trumpam išsiimti, sandariai įsukti į maistinę plėvelę ir tuomet grąžinti į šaldiklį, kad neprisigertų kvapų. Tokiu atveju tortą iš šaldiklio išimkite dieną prieš ir perkelkite į šaldytuvą atitirpti.



4 Komentarai
Koks grožis!!! Kooooks grožis!!!! tiesiog wow. Visi receptai tiesiog neralūs, jūs – šaunuolė, aukštas lygis
Labai ačiū jums už gražius žodžius! Vertinu ir džiaugiuosi, kad turinys patinka!🧡
Ar galima susaldyti ir veliau pilti glazura?
Sveiki, taip, galite, tik reikėtų konstruoti tortą pagal prancūziško torto surinkimo taisykles: serbentų želė ir musas turėtų atsidurti viduje, turėtų būti sušaldyti iš anksto ir po to užpilti šokoladiniu musu. Reikėtų atkreipti dėmesį į proporcijas ir įsivertinti, gal reikia pamažinti/padidinti kažkurių sluoksnių kiekius, kad tvarkingai tilptų vienas kitame. Sėkmingo gaminimo ir skanaus torto! 🙂