
Šventiškas, įspūdingai atrodantis ir labai fotogeniškas šokoladinis braunis su morengu ir avietėmis. Pirmas blynas buvo prisvilęs, iškepiau per sausą, bet su desertų receptais tai ne taip jau retai pasitaiko. Vis tik pyrago išvaizda man labai patiko, todėl pakoregavusi receptą, bandžiau kepti antrąsyk. Mano laimei, antras blynas, tiksliau, pyragas, pavyko puikiai!

Tiek braunis, tiek morengas paprastai yra išties saldūs gaminiai. Gaminant morengą, mažinti cukraus kiekį nerekomenduojama, nes jis tiesiog nepavyks, todėl morenginiam sluoksniui kompromisų nedariau. Tuo tarpu braunį stengiausi iškepti ne per saldų, todėl naudojau kartų juodąjį šokoladą ir tamsųjį cukrų, kuris suteikia karamelės poskonį. Geriausia rinktis kuo tamsesnį juodąjį šokoladą su aukštu kakavos procentu. Labai tiko ir švelni šaldytų aviečių rūgštelė. Po antrojo kepimo drąsiai galiu pasakyti, kad pyragas tikrai skanus.
Be to, jis padeda sunaudoti po kitų kepinių likusius kiaušinių baltymus. Pavyzdžiui, jei kada kepsite puikius imbierinius sausainius ar gaminsit nuostabią crème brûlée su kava, kurių receptais neseniai dalinausi, liks bent keli baltymai, tad galbūt ir šokoladinis braunis su morengu bei avietėmis pasirodys kaip dėmesio vertas receptas ;).


Šokoladinis braunis su morengu ir avietėmis
admin Šventiškas, įspūdingai atrodantis ir labai fotogeniškas šokoladinis braunis su morengu ir avietėmis. Pirmas blynas buvo prisvilęs, iškepiau per sausą, bet… Saldus stalas Braunis, šokoladinis braunis, morengas, morenginis pyragas, pyragas su morengu, šokoladinis pyragas su morengu, chocolate brownie receptas, brownies, brownie receptas European SpausdintiIngredientai
Brauniui:
- 3 didelių kiaušinių (naudojau tikrai didelius, jei kiaušiniai maži – geriau naudoti 4)
- 130 g sviesto + gabalėlio formai ištepti
- 80 g kvietinių miltų
- 120 g juodojo šokolado (70-80%)
- 20 g nesaldintos kakavos miltelių
- 50 g tamsaus muscovado cukraus
- 20 g baltojo cukraus
- 30 g kepintų lazdyno riešutų be luobelės
- 150 g šaldytų aviečių
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. vanilės pastos
Morengui:
- 3 kiaušinių baltymų (80 g)
- 140 g cukraus
- 1 a.š. kukurūzų krakmolo
- 1/4 a.š. vyno akmens (cream of tartar) (galima keisti 1/2 a.š. citrinos sulčių)
- 20 g ištirpinto ir šiek tiek atvėsinto juodojo šokolado
- Žiupsnelio druskos
Gaminimas
Braunio kepimas:
- Stambiai pasmulkinkite lazdyno riešutus.
- Sumaišykite sviestą ir gabalėliais supjaustytą šokoladą ir ištirpinkite.
- Sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius.
- Plakite kiaušinius su abiejų rūšių cukrumi, kol stipriai suputos. Supilkite tirpintą sviestą ir šokoladą, vanilės pastą. Sumaišykite.
- Sudėkite sausų ingredientų mišinį ir trumpai išplakite iki vientisos masės. Sudėkite šaldytas avietes (atitirpinti nereikia) ir lazdyno riešutus. Supilkite tešlą į kepimo popieriumi ištiestą ir sviestu išteptą atsegamą torto formą.
- Kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol pyrago viršus truputį sutirštės (pilnai sukietėti neturi, svarbu, kad nebūtų visai skysta ir pavyktų užtepti morengą). Braunį išimkite ir orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 °C.
Morengo paruošimas:
- Morengą imkite ruošti iš karto, kai tik įdėsite braunį į orkaitę.
- 100 g cukraus kavamale sumalkite į cukraus pudrą.
- Baltymus svarbu plakti visiškai sausame jr švariame inde, jame turi nebūti skysčio ar riebalų likučių. Nenaudokite plastikinių indų, nes riebalai į juos įsigeria.
- Paplakite kiaušinio baltymus su druska iki pirmų putų. Nuolat plakant viena kryptimi, maždaug kas minutę dėkite po šaukštą cukraus. Kai visas cukrus pasibaigs, pradėkite po šaukštą dėti cukraus pudrą.
- Sudėjus visą cukrų, dar šiek tiek paplakite ir patikrinkite, ar liko neištirpusio cukraus, patrindami masę tarp pirštų. Šiek tiek grūdelių gali jaustis, bet jų turėtų būti nedaug. Plakant suberkite kukurūzų krakmolą ir vyno akmenį. Iš viso plakimas truks apie 15 min.
-
Morengo masę apšlakstykite tirpintu atvėsintu šokoladu ir per 2 apsukimus įmaišykite silikonine mentele. Užtepkite ant braunio ir kepkite apie 20-30 min., kol morengas sutvirtės. Patikrinkite mediniu pagaliuku. Morengo viršus turėtų būti tvirtas ir šiek tiek rusvas, o vidurys – minkštesnis. Svarbu kepti ne per ilgai, kad braunis neišsausėtų. Išimkite pyragą ir keletą minučių palikite. Tuomet karštu peiliu atsargiai apipjaukite pyragą pagal torto formos kraštą ir nuimkite atsegamą formos dalį. Šį žingsnį galima atlikti ir vėliau, tačiau pyragui vėstant, morengas kietėja ir pjaunant labiau lūžinėja.
13. Skanus ir šiltas, ir atvėsęs.
