
Risotto man visada primena jaukius vakarus dviese. Skanaudavom risotto namuose dar tada, kai buvom studentai. Sykį pabandžiau pagaminti ir pavyko taip skaniai, kad negalėjau pamiršti šio patiekalo. Savaitgaliais ilgai mokydavausi, ruošdavausi paskaitoms, o vakare gamindavome ką nors skanaus ir pakankamai dažnai, ypač rudenį ir žiemą, kai norisi jaukumo, tai būdavo būtent risotto.

Norint išsivirti puikų risotto, pirmas ir labai svarbus momentas yra tinkamų ryžių pasirinkimas.
Risotto jokiu būdu nepavyks, jei jį virsite su ilgagrūdžiais ryžiais. Galite rinktis iš trijų ryžių rūšių: Carnaroli, Vialone Nano arba Arborio. Kiekvieną iš jų esu plačiau aprašiusi čia.

Šį risotto su krevetėmis ir smidrais gaminau vasarą, kai buvo jų sezonas. Nors smidrai kartu su krevetėmis labai tiko, bet juos galite keisti ir jauna cukinija. Taip pat bus tikrai skanu.
Kviečiu išbandyti ir kitus risotto receptus:
- Maloniu kremiškumu ir ryškia spalva išsiskiriantį risotto su moliūgais.
- Gardų risotto su voveraitėmis.
- Kai šviežių grybų nėra – kvapnų risotto su džiovintais grybais.


Risotto su krevetėmis ir smidrais arba cukinijomis
admin Risotto man visada primena jaukius vakarus dviese. Skanaudavom risotto namuose dar tada, kai buvom studentai. Sykį pabandžiau pagaminti ir pavyko… Idėjos pietums krevetės, smidrai, receptai, receptas su smidrais, risotto, rizotas, risotto receptas, itališkas maistas European SpausdintiIngredientai
- 2/3 jaunos cukinijos arba 15 vnt smidrų
- 300 g tigrinių krevečių be kiautų
- 400 g ryžių (Vialone nano/ Carnaroli/ Arborio)
- 200 ml baltojo vyno
- 1 litro sultinio (naminio arba pagaminto iš 1 ekologiško kubelio)
- 2 skiltelių česnako risottui ir 3 skiltelių česnako krevetėms
- 1 didelio svogūno
- 2 saliero stiebų
- 1 v.š. sviesto
- Didelės saujos parmezano
- Juodųjų pipirų, druskos
- Viduržemio jūros prieskonių
- Ypač tyro alyvuogių aliejaus
- Laimo skiltelių (patiekimui)
- Kepintų kedrinių pinijų (patiekimui)
Gaminimas
- Užkaiskite puodą su sultiniu, kad nestipriai virtų.
- Nulupkite krevečių uodegėles. Pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir viduržemio jūros prieskoniais. Palaikykite 10 minučių.
- Alyvuogių aliejuje apkepkite 3 česnako skilteles. Išimkite. Sudėkite ir 1 minutę apkepkite pus griežiniais supjaustytą cukiniją arba nestambiai supjaustytus smidrus. Sudėkite krevetes ir kepkite dar 2 minutes.
- Storadugniame puode ant labai silpnos kaitros apie 10 minučių alyvuogių aliejuje kepkite smulkiai supjaustytus svogūną ir salierą. Įspauskite česnako skiltelę ir kepkite dar 5 minutes. Viso proceso metu turi nepritrūkti aliejaus, kaitra turi būti visai nedidelė, daržovės turi neparuduoti, nepatamsėti, tik suminkštėti.
- Kai tai nutinka, suberkite ryžius ir padidinkite kaitrą iki stipresnės, nei vidutinė. Pastoviai maišykite, kad ryžiai neprikeptų, kol jie pasidarys skaidroki. Supilkite vyną ir maišykite, kol jis pilnai išgaruos.
- Skysčiui išgaravus, įpilkite samtį sultinio ir sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Visą laiką maišydami virkite ryžius, vis papildant po samtį sultinio, kad nepritrūktų skysčio. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
- Likus ne per daugiausiai sultinio, įvertinkite ryžių kietumą – jei jie beveik išvirę, kaitra gali būti mažesnė, jei dar kietoki, kaitrą galite padidinti. Jei sultiniui pasibaigus ryžiai dar lieka per kieti arba trūksta drėgmės, įpilkite šiek tiek verdančio vandens. Venkite pervirti ryžius, kad jie nepavirstų į ištižusią košę. Risotto išvirus, įmaišykite keptas krevetes ir cukinijas arba smidrus.
- Išjunkite viryklę. Įmaišykite gabalėliais susmulkintą sviestą ir smulkiai tarkuotą parmezaną. Uždenkite puodą, palaikykite kelias minutes.
- Sudėkite risotto į lėkštes, apibarstykite kedrinėmis pinijomis, užspauskite laimo sulčių ir patiekite.

