Cordon Bleu – tai džiūvėsėliuose apvoliotas vištienos kepsnelis su kumpiu ir sūriu. Įsukant įdarą, gražiai susukamas ir pats kepsnelis, todėl atpjautas atrodo tikrai patraukliai ir viliojančiai. Pavadinimas gal ir skamba prancūziškai pretenzingai, bet iš tikrųjų tai vienas iš tų patiekalų, kurie perpjovus atrodo ypatingai, bet gaminasi labai paprastai – be jokių įmantrių triukų.
Vištienos kepsneliai neretai pasitaiko sausoki, bet šio kepsnio sausu tikrai nevadinsite. Cordon Bleu kepsnys – traškus išorėje ir minkštas, sultingas viduje, nes daroma dviguba paniruotė, kuri puikiai sulaiko įdarą.
Cordon Bleu tradiciškai verdamas aliejuje, bet karšto oro gruzdintuvėje jį iškepsit ir sveikiau, ir paprasčiau, ir švariau. Kepimui karšto oro gruzdintuvėje pakaks kelių aliejaus papurškimų.
Jei panorote išbandyti, pasidalinsiu keliais patarimais:
- Jei vištienos filė puselės gana didelės, galima pjauti jas pusiau ir daryti mažesnius kepsnelius (kaip dariau aš). Jei filė maža, iš vienos puselės galima sukti vieną kepsnį, bet jis bus didesnis.
- Sūrio galima įdėti ir truputį daugiau, bet svarbu nepersistengti, kad įdaras gerai įsisuktų ir neliktų tarpelių.
- Naudojant popierinius Amber Paper kepimo įdėklus, karšto oro gruzdintuvė po kepimo liks idealiai švari – nereikės net šluostyti. Naudoju juos jau kurį laiką, išbandžiau su skirtingais patiekalais. Labai patinka, kad įdėklai nepersigeria net kepant su daug skysčio (pvz., tirpstant mocarelai). Tikras atradimas!
- Kepsneliai skanūs ir be pagardų, o jei norisi prabangiau, siūlau pasigaminti rudenišką sūrio ir grybų padažą. Padažui naudojau voveraites, bet tinka bet kokie miško grybai. Geriausia rinktis intensyvesnio skonio sūrį, pavyzdžiui ementalį.
Šis receptas tinka tiek savaitgalio pietums, tiek paprastai vakarienei. Į maistinę plėvelę įsuktus kepsnelius šaldytuve galite palaikyti ir per naktį. Tuomet beliks apvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje bei džiūvėsėliuose ir pašauti į karšto oro gruzdintuvę. Verta paragauti!
Cordon Bleu vištienos suktinukai su grybų ir sūrio padažu
admin Cordon Bleu – tai džiūvėsėliuose apvoliotas vištienos kepsnelis su kumpiu ir sūriu. Įsukant įdarą, gražiai susukamas ir pats kepsnelis, todėl… Mėsa ir paukštiena vištienos suktinukai, vištienos kepsneliai, vištienos kepsniukai, Cordon Bleu, Cordon Bleu kepsneliai, idėjos pietums, idėjos vakarienei European SpausdintiIngredientai
Cordon Bleu kepsniams:
- 2 vištienos krūtinėlės filė puselių
- 8 virto kumpio riekelių
- 4-6 sūrio riekelių
- 2 kiaušinių
- Saujos kvietinių miltų
- Kelių saujų džiūvėsėlių (naudojau panko)
- Druskos, juodųjų pipirų ir žolelių prieskonių
- Šiek tiek aliejaus
Grybų ir sūrio padažui:
- 200 g šviežių ar šaldytų grybų
- 2 v.š. sviesto
- 1 v.š. kvietinių miltų
- 280-300 ml pieno (3,5% rieb.)
- 40 g smulkiai tarkuoto puskiečio sūrio (geriau intensyvesnio skonio, pvz. ementalio)
- 1 česnako skiltelės
- Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
- Žiupsnio šviežio ar džiovinto čiobrelio
- Žiupsnelio malto muskato (nebūtina)
Gaminimas
Cordon Bleu kepsnių gaminimas:
- Vištienos krūtinėles puseles dėkite ant maistinės plėvelės. Perpjaukite horizontaliai ne iki galo ir atverskite kaip knygą. Uždenkite kepimo popieriumi ir išmuškite kočėlu ar mėsos plaktuku, kad suminkštėtų ir suplonėtų (iki 0,5-1 cm). Perpjaukite išilgai per pusę į du vienodo dydžio kepsnelius.
- Pabarstykite prieskoniais. Ant filė dėkite kumpio riekelę, sūrio riekelę (ar pusantros) ir dar vieną kumpio riekelę. Suvyniokite filė į suktinuką. Tvirtai įsukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent 30 min. ar ilgiau (galima ir per naktį).
- Apvoliokite miltuose, tuomet kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Tuomet dar kartą apvoliokite kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
- Karšto oro gruzdintuvę įkaitinkite iki 180 °C. Kepsnelius apipurkškite aliejumi ir kepkite apie 15 min. Apverskite, apipurkškite dar trupučiu aliejaus ir kepkite dar 10 min.
Grybų ir sūrio padažo gaminimas:
-
- Jei grybai šaldyti – atitirpinkite ir gerai nusausinkite. Stambesnius pasmulkinkite.
- Šaukšte sviesto apkepkite grybus. Pagardinkite čiobreliu, įspauskite česnako skiltelę, dar trumpai pakepkite ir išimkite.
- Tuomet ant silpnos kaitros ištirpinkite likusį šaukštą sviesto. Įmaišykite miltus ir maišant kaitinkite apie 1 minutę, kol masė sutirštės ir taps auksinės spalvos.
- Palaipsniui, nuolat maišanti plakimo šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai, supilkite pašildytą pieną. Pakaitinkite ant silpnos kaitros kelias minutes, kol padažas sutirštės ir taps kreminis. Jei gumuliukų išvengti nepavyktų – galite padažą perkošti per sietelį.
- Nukelkite nuo ugnies ir sudėkite tarkuotą sūrį. Pagardinkite druska, pipirais ir tarkuotu muskato riešutu. Maišykite, kol padažas taps vientisas, lengvai tekantis.
- Sudėkite keptus grybus ir patiekite su Cordon Bleu kepsniais.
Receptas ir reklama sukurta bendradarbiaujant su Amber Paper.
