
Risotto – nuostabus patiekalas (jokiu būdu ne garnyras!), kurį pagaminti išties nėra sudėtinga. Pamenu, prieš daugiau kaip gerus dešimt metų, kol dar nebuvau bandžiusi išsivirti risotto, atrodė kad jam reikia daug laiko, jį lengva sugadinti, tai sudėtingas patiekalas ir t.t. Bet po pirmo sykio supratau, kad viskas gana paprasta, tik svarbu verdant likti virtuvėje ir stebėti situaciją ant viryklės.

Risotto skaniausias ką tik pagamintas, jį rekomenduojama valgyti čia ir dabar. Sekančią dieną pasišildyti niekas neuždraus, kartais mes taip ir padarome, tačiau prieš šildant reikėtų įpilti šiek tiek karšto vandens. Na ir skonis, žinoma, jau nebus toks nuostabus, tad jei valgytojų nedaug, tiesiog rekomenduoju virti mažesnį kiekį. Arba, kaip darome mes, iš vakarykščio ar net užvakarykščio risotto pasigaminti sicilietiškus ryžių kamuoliukus arancini. Bet apie juos kitą kartą.

Risotto su džiovintais grybais
admin Risotto – nuostabus patiekalas (jokiu būdu ne garnyras!), kurį pagaminti išties nėra sudėtinga. Pamenu, prieš daugiau kaip gerus dešimt metų,… Idėjos pietums Risotto su džiovintais grybais European SpausdintiIngredientai
- 400 g apvaliagrūdžių (carnaroli arba arborio rūšies) ryžių
- 1,5 saliero stiebo
- 2 skiltelių česnako
- 1 svogūno
- maždaug trečdalio poro
- 2 saujų džiovintų grybų
- 100 g rudųjų pievagrybių
- 150 ml sauso ar pusiau sauso baltojo vyno
- 1 litro daržovių sultinio iš ekologiško kubelio (arba naminio)
- 20 g sviesto
- 60 g kietojo sūrio
-
Alyvuogių aliejaus (kepimui)
- Druskos, juodųjų pipirų
Gaminimas
- Džiovintus grybus išmirkykite šiltame vandenyje, vandenį kelis sykius pakeičiant. Apvirkite ir smulkiai supjaustykite.
- Užkaiskite puodą su 1 litre vandens ištirpintu ekologišku kubeliu ar naminiu sultiniu, kad sultinys nestipriai virtų.
- Storadugniame puode ant labai silpnos kaitros 5 min. alyvuogių aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūną ir salierą. Sudėkite susmulkintą porą, džiovintus grybus ir pakepkite dar apie 5 min. Įspauskite česnako skilteles, suberkite supjaustytus pievagrybius ir pakepkite dar 5 min. Viso proceso metu turi nepritrūkti aliejaus, kaitra turi būti visai nedidelė, daržovės turi neparuduoti, nepatamsėti, tik suminkštėti.
- Kai tai nutinka, suberkite ryžius ir padidinkite kaitrą iki stipresnės, nei vidutinė. Pastoviai maišykite, kad ryžiai neprikeptų, kol jie pasidarys skaidroki. Supilkite vyną ir maišykite, kol jis pilnai išgaruos.
- Išgaravus vynui, pilkite samtį sultinio ir sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Visą laiką maišant virkite ryžius, vis papildant po samtį sultinio, kai jis įsigeria. Likus ne per daugiausiai sultinio, įvertinkite ryžių kietumą – jei jie beveik išvirę, kaitra gali būti mažesnė, jei dar kietoki, kaitrą galite padidinti. Jei ryžiai dar lieka per kieti arba trūksta drėgmės, įpilkite šiek tiek verdančio vandens. Venkite pervirti ryžius, kad jie nepavirstų į ištižusią košę.
- Išjunkite viryklę. Įmaišykite į ryžius gabaliukais pasmulkintą sviestą ir tarkuotą kietąjį sūrį (kelias saujas pasilikite). Pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir likusiu sūriu.

1 Komentaras
[…] Kai šviežių grybų nėra – kvapnų risotto su džiovintais grybais. […]