
Risotto – tikras italų virtuvės pasididžiavimas. Ir ne be reikalo. Atrodo, toks paprastas ingredientas – tiesiog ryžiai, bet paskyrus jų virimui dėmesio ir meilės, parinkus derančius ingredientus, po gero pusvalandžio galima mėgautis nuostabiu patiekalu.
Risotto man niekad neatsibosta. Žinoma, jo ir neruošiu kasdien, tačiau risotto ryžių spintelėje turiu visada ir kai tik užsimanau, imu ir išverdu. Paprastai tai būna savaitgaliais, kai niekur neskubu ir galiu ramiai pasidžiaugti gamybos procesu.

Be tinkamos rūšies ryžių, kitų ypatingų produktų tikrai nebūtina turėti. Greičiausiai viską rasite spintelėse ir šaldytuve. Pakaks svogūno, česnako, saliero, kietojo sūrio. Jei turėsit vyno – labai gerai, jei ne, ar jo nevartojat – irgi nieko tokio, tiks ir vien sultinys. O toliau – fantazija ir sezoniškumas.
Mano mėgstami skoniai:
- Su įvairiais grybais
- Su sviestiniu ar muskatiniu moliūgu
- Su krevetėmis
- Su saulėje džiovintais pomidorais ir mocarela
O Šiaip variantų begalės! Dalinuosi vienu iš daugelio, tačiau tikrai puikiu.



Risotto su voveraitėmis
admin Risotto – tikras italų virtuvės pasididžiavimas. Ir ne be reikalo. Atrodo, toks paprastas ingredientas – tiesiog ryžiai, bet paskyrus jų… Idėjos pietums Risotto su voveraitėmis European SpausdintiIngredientai
- 400 g apvaliagrūdžių ryžių (arborio, carnaroli ar vialone nano)
- 1200 ml daržovių ar grybų sultinio (arba 1 l sultinio ir 200 ml sauso baltojo vyno)
- 1 didelio svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 2 saliero stiebų
- 300 g voveraičių
- Kelių šviežio rozmarino šakelių
- 100 g kietojo sūrio
- 3 a.š. šviežių smulkiai supjaustytų petražolių
- Alyvuogių aliejaus (kepimui)
- Gabalėlio sviesto (grybų kepimui)
- Gabalėlio sviesto (pagardinimui)
- Druskos, juodųjų pipirų
Gaminimas
- Užkaiskite puodą su sultiniu, kad nestipriai virtų. Galite naudoti naminį sultinį arba iš ekologiško kubelio pagamintą. Aš naudojau 2 ekologiškus daržovių sultinio kubelius, nes šįsyk gaminau be vyno. Jei naudosite vyną, užtektų ir 1 kubelio.
- Alyvuogių aliejuje su gabalėliu sviesto ir keliomis šviežio rozmarino šakelėmis apkepkite voveraites. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Dalį rozmarino šakelių susmulkinkite – vėliau įmaišysite į risotto.
- Tuo pačiu metu storadugniame puode ant labai silpnos kaitros 10 alyvuogių aliejuje apkepkite smulkiai supjaustytus svogūną ir salierą. Įspauskite česnako skiltelę ir kepkite dar 5 min. Viso proceso metu turi nepritrūkti aliejaus, kaitra turi būti visai nedidelė, daržovės turi neparuduoti, nepatamsėti, tik suminkštėti.
- Kai tai nutinka, suberkite ryžius ir padidinkite kaitrą iki stipresnės, nei vidutinė. Pastoviai maišykite, kad ryžiai neprikeptų, kol jie pasidarys skaidroki. Jei naudojate, supilkite vyną ir maišykite, kol jis pilnai išgaruos. Jei vyno nenaudojate, vietoje jo pilkite samtį sultinio.
- Skysčiui išgaravus, įpilkite dar samtį sultinio ir sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Visą laiką maišydami virkite ryžius, vis papildant po samtį sultinio, kad nepritrūktų skysčio. Sudėkite smulkintą rozmariną, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
- Likus ne per daugiausiai sultinio, įvertinkite ryžių kietumą – jei jie beveik išvirę, kaitra gali būti mažesnė, jei dar kietoki, kaitrą galite padidinti. Jei sultiniui pasibaigus ryžiai dar lieka per kieti arba trūksta drėgmės, įpilkite šiek tiek verdančio vandens. Venkite pervirti ryžius, kad jie nepavirstų į ištižusią košę. Risotto išvirus, įmaišykite keptas voveraites ir smulkintas petražoles.
- Išjunkite viryklę. Įmaišykite gabalėliais susmulkintą sviestą ir smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį (kelias saujas pasilikite).
- Tiekite pabarstę juodaisiais pipirais, likusiu sūriu ir petražolėmis.


1 Komentaras
[…] Gardų risotto su voveraitėmis. […]