Šį pyragą kepiau tikrai itin karštą vasaros dieną, kai namuose, net ir neįjungus orkaitės, ir taip jautėmės lyg orkaitėje. Dar labiau pakėliau kambario temperatūrą, bet paragavę pyrago, tikrai nesigailėjome. Buvo verta, nes skonis – puikus. Valgėme draugų kieme ir visi buvo labai patenkinti. Net vaikai, kurie šiaip jau į smidrus nelinkę žiūrėti. Manau, kad šis pyragas – tobulas pasirinkimas vasaros piknikui, nes patogiai susipjausto ir tinka skanavimui be įrankių, tiesiog rankomis.
Smidrų sezonas, tiesa, gana trumpas. Ragaudama pasvarsčiau, kad vietoje jų galėtų tikti jaunų, nedidelių, nevandeningų cukinijų griežinėliai. Taip pat šį pyragą galiu įsivaizduoti su brokoliais. Kitaip tariant, tinka švelnaus skonio daržovės, nes rikotos kremas, keptas kumpis ir kedrinės pinijos suteikia pikantišką skonį.
Jei mėgstate nesaldžius pyragus, kviečiu peržiūrėti ir šiuos receptus:
Sluoksniuotos tešlos pyragas su smidrais, rikota ir traškiu vytintu kumpiu
admin Šį pyragą kepiau tikrai itin karštą vasaros dieną, kai namuose, net ir neįjungus orkaitės, ir taip jautėmės lyg orkaitėje. Dar… Idėjos pietums pyragas, nesaldus pyragas, smidrai, šparagai, rikotos pyragas, pyragas su kumpiu, pietūs, vakarienė European SpausdintiIngredientai
- 275 g sluoksniuotos bemielės tešlos (Lidl tešla kaip tik reikiamo dydžio)
- 2 skiltelių česnako
- 3 saujų špinatų
- Apie 20 smidrų
- 350 g rikotos
- 60 g kietojo sūrio
- 1 kiaušinio
- 4 juostelių vytinto kumpio (naudojau serrano)
- Didelės saujos kedrinių pinijų
- Druskos, juodųjų pipirų
- Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Gaminimas
- Paplėšykite vytintą kumpį. Sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Išimkite ir padidinkite kaitrą iki 200 °C.
- Ant kepimo skardos išvyniokite sluoksniuotos tešlos lakštą. Palikę kelių cm kraštines, nepilnai įpjaukite tešlą, kad kepdami kraštai pakiltų (lyg įpjautumėte rėmelį). Tešlą subadykite šakute. Paplakite kiaušinį ir ištepkite tešlą. Kiaušinio likutį atidėkite, jį sunaudosite įdarui. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 10 min. Išimkite ir palikite truputį atvėsti.
- Smidrus gerai išplaukite ir nusausinkite. Nupjaukite galus.
- Nestipriai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi 30 sek. apkepkite išspausas česnako skilteles. Sudėkite pjaustytus špinatus ir kepkite, kol skystis išgaruos.
- Sumaišykite rikotos sūrį, keptus špinatus, tarkuotą sūrį, atidėtą kiaušinio plakinį. Pagardinkite druska ir pipirais. Įdarą paskirstykite ant sluoksniuotos tešlos lakšto. Įpjautas kraštines palikite neapteptas. Ant viršaus sudėkite smidrus. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
- Sausoje keptuvėje paskrudinkite kedrines pinijas.
- Sutrupinkite vytinto kumpio gabalėlius. Apibarstykite iškepusį pyragą kumpiu ir kedrinėmis pinijomis. Jei norite, apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi.