Nuostabus, ypatingas, bet visai nesudėtingas nekeptas spanguolių ir pistacijų tortas, kuris tiesiog alsuoja Kalėdomis! Ne veltui jį pasirinkau pirmajam šių metų Kalėdiniam receptui.
Pistacijų ir spanguolių derinio nebuvau ragavusi, bet jaučiau, kad jis bus geras, todėl surizikavau. Derinys pasirodė puikus – nė kiek nesuklydau. Užburia ne tik skonis, bet ir ryškios spalvos, kurių šiuo tamsiu laiku taip trūksta. Ar norisi dar kąsnelio? Tikrai taip!
Tortas pakankamai sotus dėl maskarponės ir pistacijų, bet tuo pačiu ir gaivus – lengvumo jam suteikia spanguolių putėsiai. O saldžiarūgštės cukruotos spanguolės nustebino labiausiai! Jas minimaliomis pastangomis paruošiau tiesiog norėdama papuošti tortą, bet paragavę supratom, kad jos puikiai papildo skonius suteikdamos taip tinkančios rūgštelės. Ir, žinoma, atrodo įspūdingai!
Nekeptas spanguolių ir pistacijų tortas – puikus desertas prie mėgstamos kavos: espresso, cappuccino, latte macchiato… ar bet kurio iš 18 kavos gėrimų, kuriuos lengvai paruoš Melitta Barista T Smart automatinis kavos aparatas. Namuose jis taip prigijo, kad jau nenorime net įsivaizduoti savo kasdienybės be jo.
Man labai patogu, kad Melitta Barista T Smart kavos aparatą galima valdyti ir mobiliojo telefono išmaniąja programėle. Pieno puta visada paruošiama tobulai! Jei svajojat apie namuose ruoštą kavą, kuri prilygsta kavinėje ruoštai – rekomenduoju. Visą Melitta asortimentą rasite D.one parduotuvėse ir internetu.
Nekeptas spanguolių ir pistacijų tortas
admin Nuostabus, ypatingas, bet visai nesudėtingas nekeptas spanguolių ir pistacijų tortas, kuris tiesiog alsuoja Kalėdomis! Ne veltui jį pasirinkau pirmajam šių… Tortai tortas su spanguolėmis, pistacijų tortas, kalėdinis tortas, tortas kalėdoms, pistacijų desertas, desertas su pistacijomis, šventinis tortas, prabangus tortas, skanus tortas, labai skanus tortas, pistacijų ir spanguolių tortas European SpausdintiIngredientai
Pagrindui:
- 130 g sausainių
- 40 g kepintų nesūdytų pistacijų branduolių
- 80 g sviesto
Pistacijų sluoksniui:
- 200 g maskarponės
- 150 g rikotos
- 150 ml grietinėlės (35-36% rieb.)
- 100 g nesaldintos pistacijų pastos ar kremo (arba tiek pat kepintų nesūdytų pistacijų branduolių, kuriuos sutrinsite iki kremo)
- 80 g baltojo šokolado
- 1 a. š. vanilės pastos ar ekstrakto
- 8 g smulkiai maltos želatinos
- 50 ml pieno arba vandens (želatinai užpilti)
Spanguolių putėsių sluoksniui:
- 220 g spanguolių (naudojau šaldytas)
- 200 ml grietinėlės (35-36% rieb.)
- 100 g rikotos sūrio
- 100 g cukraus
- 12 g smulkiai maltos želatinos
- 30 ml vandens (želatinai užpilti)
Maskarponės kremas papuošimui (nebūtina):
- 50 g maskarponės sūrio
- 80 ml grietinėlės (35-36% rieb.)
- 1/2 v.š. cukraus pudros
Cukruotos spanguolės papuošimui (nebūtina, bet labai tinka, suteikia rūgštelės):
- 3 saujų šviežių spanguolių
- 130 ml vandens
- 180 g cukraus + papildomai spanguolių apvoliojimui
Gaminimas
Pagrindo paruošimas:
- Į 20 cm dydžio atsegamos torto formos dugną įtieskite arba po konditeriniu žiedu patieskite kepimo popierių (jei tortą iš karto ruošiate konditeriniame žiede, padėtame ant lėkštės, kurioje vėliau tortą ir patieksite, kepimo popieriaus galite netiesti). Jei turite, formos vidų apjuoskite acetato juosta – torto kraštas bus tolygesnis.
- Susmulkinkite sausainius iki miltų, o pistacijas truputį stambiau. Ištirpinkite ir įmaišykite sviestą.
- Suformuokite sausainių pagrindą ir įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Pistacijų kremo paruošimas (jei naudojate pirktinę pastą ar kremą, šį etapą praleiskite):
- Pistacijų branduolius suberkite į elektrinį smulkintuvą ir pradėkite trinti pulsuojančiu rėžimu ar neilgais intervalais. Per ilgai nevarginkite smulkintuvo, ypač jei jis nėra labai galingas. Vis patrinkite, o pistacijų masei prilipus prie smulkintuvo kraštų, ją nustumkite žemyn ir vėl trinkite. Kai pajusite, kad smulkintuvas įkaista, darykite pertraukėles.
- Nors iš pradžių atrodo, kad masė labai tiršta, galiausiai ji ima skystėti ir tampa kreminė (turėtų užtrukti apie 15 min.).
Pistacijų sluoksnio paruošimas:
- Visi produktai, išskyrus grietinėlę, turi būti kambario temperatūros.
- Maskarponę sumaišykite su rikota, vanilės pasta arba ekstraktu ir pistacijų pasta ar kremu.
- Iki purumo išplakite grietinėlę ir padėkite į šaldytuvą, kol jos prireiks.
- Želatiną užpilkite pienu arba vandeniu ir išbrinkinkite.
- Ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą. Jei naudosite mikrobangų krosnelę, tirpinkite nustačius 800W galingumą intervalais po 20 sekundžių, po kiekvieno intervalo labai gerai išmaišant. Palikite truputį pravėsti, kad šokoladas nebūtų karštas, bet nelaikykite per ilgai, kad netirštėtų. Iš lėto pilant įmaišykite į sūrio-pistacijų kremą.
- Išbrinkusią želatiną šildykite ant silpnos kaitros, kol pilnai ištirps. Neužvirkite, kad neprarastų stingimo savybių. Į ištirpusią želatiną įdėkite kelis šaukštus sūrio-pistacijų kremo ir intensyviai išmaišykite plakimo šluotele. Įdėkite dar kelis šaukštus, išmaišykite ir galiausiai tolygiai sumaišykite abi mases.
- Sudėkite plaktą grietinėlę ir viena kryptimi išmaišykite silikonine mentele. Kremą supilkite ant sausainių pagrindo ir įdėkite į šaldytuvą, kol sustings.
Spanguolių sluoksnio paruošimas:
- Želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite.
- Spanguoles užpilkite cukrumi ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol spanguolės suminkštės ir cukrus ištirps. Sutrinkite į tyrę ir pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių. Palikite truputį pravėsti, kad nebūtų labai karšta ir sumaišykite su rikota iki vientiso kremo.
- Želatiną ištirpinkite (neužvirkite). Į ištirpusią želatiną įdėkite kelis šaukštus spanguolių kremo ir gerai išmaišykite. Papildykite dar keliais šaukštais, vėl išmaišykite ir galiausiai sumaišykite su visu likusiu spanguolių kremu.
- Išplakite grietinėlę ir silikonine mentele įmaišykite į kremą.
- Supilkite ant sustingusio pistacijų sluoksnio. Įdėkite tortą į šaldytuvą, kol pilnai sustings. Geriausia palaikyti per naktį.
Torto puošimas:
- Jei ruošiate cukruotas spanguoles, nedideliame puode sumaišykite vandenį su cukrumi, skirtu sirupui, ir kaitinkite ant vidutinės kaitros retkarčiais pamaišant, kol cukrus ištirps ir sirupas ims švelniai kunkuliuoti.
- Nuimkite sirupą nuo kaitros ir suberkite perplautas spanguoles. Palikite išmirkti apie 10 min.
- Stačiakampę skardą ištieskite kepimo popieriumi ir, paliekant tarpelius, sudėkite gerai nuvarvintas spanguoles. Palikite apdžiūti bent 30 min ar apie 1 val. Tuomet apvoliokite cukruje – lipnios spanguolės juo lengvai aplips.
- Jei ruošiate kremą papuošimui, sumaišykite maskarponės sūrį su grietinėle. Sudėkite cukraus pudrą ir plakite nedideliu greičiu, kol kremas ims tirštėti. Neperplakite, kad nepagelstų ir neįgytų sviesto poskonio, tačiau išplakite pakankamai, kad kremas būtų standus.
- Sudėkite kremą i konditerinį maišelį su konditeriniu antgaliu ir papuoškite torto kraštą. Į vidurį pridėkite cukruotų spanguolių.
Jei mėgstate desertus su pistacijomis, taip pat kcviečiu peržiūrėti šiuos receptus:
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su D.one Lithuania.
#reklama