
Šį tortą kepiau draugės dukrytės gimtadieniui jau pakankamai seniai, tik vis neatkeliaudavo eilė juo pasidalinti. Pagalvojau, kad artėjant gražiausioms metų šventėms, laikas kepti tortą tikrai tinkamas. Atsisakykite liūtukų, puoškite tortuką rozmarinų „eglutėmis“, imbieriniais sausainiais, spanguolėmis ar mandarinais ir turėsite skanią šventinio stalo puošmeną.

Per šventes visko ir taip daug prisiragaujame, todėl desertas neturėtų būti labai „sunkus“ ir riebus. Čia pertepimuose dominuoja kreminė varškė. Grietinėlę naudojau purumui suteikti, bet jos dėjau visai nedaug.
Aptepiau sviestiniu varškės kremu, tačiau pusiau nuogo torto efektui sukurti taip pat pakanka nedidelio kiekio. Vis tik, gamindama sau, rinkčiausi maskarponės kremą. Jei, kaip ir aš, sviestinių kremų nemėgstate, maskarponės ir grietinėlės kremo receptą rasite čia.
Gaivumo tortui galite suteikti į kremą įmaišydami uogų ar vaisių. Aš įbėriau šilauogių ir pjaustytų braškių, nes buvo jų sezonas. Jei šaltuoju sezonu uogų neperkate, galite rinktis mandarinus, persimonus ar vynuoges.

Atkreipkite dėmesį, kad mano gamintas tortukas yra mažo skersmens ir labai aukštas. Vieną jo gabalėlį galima drąsiai pjauti per pusę. Jei norite, galite gaminti didesnio skersmens tortą su trimis biskvitais.

Kakavinis varškės tortas
admin Šį tortą kepiau draugės dukrytės gimtadieniui jau pakankamai seniai, tik vis neatkeliaudavo eilė juo pasidalinti. Pagalvojau, kad artėjant gražiausioms metų… Saldus stalas tortas, desertas, kakavinis varškės tortas, kalėdinis tortas, European SpausdintiIngredientai
Biskvitams*:
- 150 g minkšto sviesto
- 250 g cukraus
- 2,5 vnt. L dydžio kiaušinių
- 250 g kvietinių miltų
- 50 g nesaldintos kakavos
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
- 2,5 v.š. stiprios užplikytos kavos arba kakavos
- 210 ml pieno
- Šlakelio vanilės ekstrakto
*Biskvitą kepu tešlą paskleidusi standartinėje stačiakampėje skardoje. Jam atvėsus, išspaudžiu keturis 16 cm. dydžio apskritimus. Taip biskvitas iškepa tolygiai, neiškyla per vidurį, nereikia pjaustyti. Jei kepsite atsegamoje torto formoje, ingredientų kiekį galima šiek tiek sumažinti.
Sulaistymui:
- Saldintas vanduo su citrinos sultimis.
Kremui:
- 550 g kreminės varškės
- 150 g grietinėlės (35-36% rieb.)
- 100 g lieso graikiško jogurto (naudojau 2% rieb.)
- 5 v.š. cukraus
- Šlakelio vanilės pastos ar ekstrakto
- 20 g želatinos (renkuosi Dr. Oetker smulkiai maltą)
- Kelių saujų šviežių uogų ar vaisių (naudojau po saują šilauogių ir braškių, bet tiks ir vaisiai pagal sezoną, pvz., mandarinai, persimonai, vynuogės)
Sviestinis varškės kremas aptepimui:
- 110 g varškės (būtinai iš pakelio)
- 80 g kuo baltesnio sviesto
- 22 g kondensuoto pieno
- 22 g cukraus pudros
Gaminimas
Biskvito gaminimas
-
- Sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. 2-3 kartus persijokite.
- Minkštą sviestą išplakite su cukrumi iki purumo. Toliau plakant, po vieną įmuškite kambario temperatūros kiaušinius. Plakite apie 5-10 min.
- Kavą ar kakavą sumaišykite su pienu ir vanilės ekstraktu.
- Į kiaušinių ir sviesto plakinį suberkite trečdalį miltų ir išmaišykite silikonine mentele. Įmaišykite pusę skystų produktų mišinio. Suberkite antrą trečdalį miltų. Išmaišykite. Įmaišykite likusį pieno ir kavos mišinį ir, galiausiai, likusius miltus.
- Tešlą suverskite į kepimo popieriumi ištiestą standartinę stačiakampę kepimo skardą ir išlyginkite. Kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. arba kol, palietus biskvito viršų pirštu, neliks įdubimo, biskvitas grįš į pradinę padėtį.
- Atvėsinkite ir konditeriniu žiedu ar atsegamos torto formos kraštu išpjaukite 4 biskvitus. Kol ruošite kremą, biskvitus sandariai įvyniokite ar uždenkite ir palaikykite šaldytuve.
Sirupo paruošimas:
Sumaišykite vandenį, cukrų ir citrinos sultis.
Kremo gaminimas:
- Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
- Kreminę varškę sumaišykite su jogurtu, cukrumi ir vanilės pasta ar ekstraktu.
- Želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite.
- Iki purumo išplakite grietinėlę ir padėkite į šaldytuvą, kol jos prireiks.
- Išbrinkusią želatiną šildykite ant silpnos kaitros, kol pilnai ištirps. Neužvirkite, kad neprarastų stingimo savybių.
- Į ištirpusią želatiną įdėkite kelis šaukštus varškės bei jogurto masės ir šluotele intensyviai išmaišykite. Vis papildykite po kelis šaukštus ir maišykite, kol sudėsite apie trečdalį masės.
- Tolygiai sumaišykite abi mases. Sudėkite plaktą grietinėlę ir atsargiai viena kryptimi išmaišykite silikonine mentele.
Torto surinkimas:
-
- Jei turite galimybę, į konditerinį žiedą ar atsegamą torto formą įtieskite acetato juostą. Jei neturite, tiks ir kepimo popierius.
- Padalinkite kremą į maždaug keturias dalis.
- Uogas ar vaisius padalinkite į tris dalis. Jei reikia, supjaustykite.
- Į formą įdėkite biskvitą ir sudrėkinkite sirupu. Aptepkite ketvirtadaliu kremo ir į kremą įberkite trečdalį uogų ar vaisių. Uždėkite ir paspauskite antrą biskvitą. Toliau sluoksniuokite šia tvarka: biskvitas, sirupas, kremas ir į kremą įbertos uogos ar vaisiai. Ant paskutinio biskvito turi būti kremo sluoksnis be uogų ir vaisių.
- Įdėkite į šaldytuvą, kol sustings, o geriausia – palaikykite per naktį.
- Paruoškite sviestinį kremą: varškę ir kondensuotą pieną sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Sviestą su cukraus pudra išplakite iki purios, vientisos masės. Viską sumaišykite. Prieš tepant ant torto, kremą palaikykite iki 10 min. šaldytuve, kad šiek tiek atvėstų ir sutvirtėtų.
- Sustingusio torto viršų plonai aptepkite sviestiniu varškės kremu, o šonus aptepkite tik šiek tiek, kad liktų pusiau nuogas.
- Papuoškite pagal savo norus.

1 Komentaras
[…] Beje, jei varškės ir kakavos derinys skamba patraukliai, noriu rekomenduoti dar vieną receptą – kakavinį varškės tortą. […]