
Kad ir kaip norėtųsi, kad vasara nesibaigtų, ji po truputį artėja į pabaigą. Kol dar yra galimybė, man norisi pasidžiaugti kepiniais su šviežiomis uogomis. Šis kakavinis varškės pyragas su uogomis, kurį taip pat galima vadinti tartu, vienas iš tokių kepinių, kuriais stengiuosi stabdyti vasarą. Jam pasirinkau šilauoges ir trešnes, nes jas mėgstu labiau, nei vyšnias.
- Žinoma, galima gaminti su vyšniomis, tik tokiu atveju šiek tiek koreguočiau cukraus kiekį varškės įdare, nes vyšnios tikrai rūgštesnės už trešnes.
- Dabar, kai dalinuosi šiuo receptu, šviežių trešnių ar vyšnių rasti dar galima, bet gali būti sudėtinga. Jei nerasite – ne bėda! Pyragą vis vien galite gaminti, nes jas puikiai pakeis avietės.
- Arba galite kepti vien su šilauogėmis, nors spalviškai skirtingos uogos atrodo gražiau ir skonis įdomesnis, bet apskritai, vienos uogos yra lengvai keičiamos kitomis, tad ir šiam pyragui galima naudoti tokias, kokias mėgstate.
- Arba paeksperimentuoti ir naudoti vaisius, pavyzdžiui abrikosus, nektarinus ar persikus (ši ką tik toptelėjusi mintis ir man pačiai skamba labai patraukliai!).

Manau, kad kakavinis varškės pyragas su uogomis patiks varškės, kakavinių sausainių ir, žinoma, uogų mėgėjams.
- Šokoladinius sausainius primenantis trapios tešlos krepšelis – tai prancūziška trapi sviestinė tešla, vadinama pâte sucrée. Tai klasikinė tešla, skirta saldžių kepinių gamybai. Dėl į tešlą dedamo cukraus ir kiaušinio, tešla yra gana minkšta. Man patogiausia ją kočioti tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų, įtiesti į kepimo formą, o atraižas įlipdyti, bet galite nekočioti, o iš karto išlipdyti tešlą formoje. Ją gaminau su „Kauno grūdų“ aukščiausios rūšies kvietiniais miltais (550C, geltonoje pakuotėje), todėl šiam receptui rekomenduoju juos ir rinktis.
- Varškės įdare ingredientų nedaug, todėl dominuoja saldintos varškės skonis.
- Jį papildo uogos, kurios šiam pyragui suteikia gaivumo.

Galite kakavinį varškės pyragą patiekti kaip elegantišką desertą lėkštelėse su šaukšteliu ar šakute ir skanauti su šviežiomis uogomis. O jei nuspręsite pyragą susipakuoti iškylai, iš anksto jį supjaustykite gabaliukais ir gamtoje galėsite skanauti tiesiog rankomis. Trapios tešlos pagrindas suteikia tvirtumo, todėl įdaras puikiai laikosi. Jei nuspręsite išsikepti, labai tikiuosi, kad patiks!
Beje, jei varškės ir kakavos derinys skamba patraukliai, noriu rekomenduoti dar vieną receptą – kakavinį varškės tortą.


Kakavinis varškės pyragas su uogomis
admin Kad ir kaip norėtųsi, kad vasara nesibaigtų, ji po truputį artėja į pabaigą. Kol dar yra galimybė, man norisi pasidžiaugti… Saldus stalas kakavinis varškės pyragas, pyragas, saldus stalas, saldžios idėjos, naminiai kepiniai, kepiniai su varške European SpausdintiIngredientai
Trapiai kakavinei tešlai:
- 220 g „Kauno grūdų“ aukščiausios rūšies kvietinių miltų (550C)
- 20 g nesaldintos kakavos miltelių
- 130 g šalto sviesto
- 50 g cukraus pudros
- 1 didelio kiaušinio
- Žiupsnio druskos
Įdarui:
- 360 g varškės
- 60 g cukraus
- 2 kiaušinių
- 1 a.š. vanilės pastos
- 1 nubraukto v.š. kukurūzų krakmolo
- Kelių saujų šilauogių
- Kelių saujų trešnių (jei rinksitės vyšnias, reguliuokite cukraus kiekį)
Gaminimas
Trapios tešlos krepšelio paruošimas:
- Elektriniu kombainu arba rankomis suplakite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, cukraus pudrą ir druską, tik kol ingredientai susimaišys.
- Įsijokite miltus, kakavos miltelius ir trumpai sumaišykite iki trupinių.
- Įmaišykite kiaušinį, suformuokite tešlą ir palaikykite šaldytuve apie 20 min.
- Kepimo formą patepkite sviestu. Iškočiokite tešlą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir įtieskite į formą arba tiesiog įlipdykite tešlą rankomis. Subadykite šakute ir palaikykite šaldytuve dar apie 30 min. – 1 val.
- Kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Atvėsinkite.
Įdaro gaminimas ir pyrago kepimas:
- Trešnes perpjaukite per pusę ir pašalinkite kauliukus. Atidėkite.
- Varškę ištrinkite su cukrumi, kiaušiniu ir vanilės pasta. Įmaišykite kukurūzų krakmolą.
- Paskleiskite varškės įdarą ant trapios tešlos pagrindo.
- Išdėliokite per pusę perpjautas trešnes ir šilauoges.
- Kepkite iki 180 °C įkatintoje orkaitėje apie 30 min.
- Atvėsinkite ir skanaukite!


Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Kauno grūdais.
#reklama