
Sūrio pyragas, kurį dažniau vadinu tortu, yra vienas mano mėgstamiausių ir dažniausiai gaminamų desertų. Jį smagu ir kepti, ir valgyti! Jį su pasimėgavimu skanauju ne tik aš, bet ir beveik visi mano pažįstami žmonės. Visada sakau, kad tai – vienas universaliausių tortų.
Sūrpyragis – dažnas mano pasirinkimas Kalėdoms. Jis tikrai neapsunkina šventinio pasiruošimo, nes didžiąją dalį darbo nudirba orkaitė. Gaminimas toks paprastas, o skonis nenusileidžia tortams, kuriems reikia skirti du ar net triskart daugiau laiko.

Iki šiol aš visada kepdavau daugiau ar mažiau tradicinį sūrio pyragą su rikotos ar maskarponės sūriu. Esu kepusi ir be kiaušinių, bet niekada neteko gaminti be pieno produktų. Eksperimentui su tofu mane įkvėpė kavinės „Chaika“ veganiški desertai. Jų tortai, tame tarpe ir sūrpyragiai, tokie skanūs!


Norėjau, kad skonis būtų kalėdinis, todėl pasitelkiau marcipaną. Prieš kelis metus Kalėdoms sukūriau keptą Amaretto skonio sūrio tortą, kuris taip pat buvo su marcipanu ir labai visiems patiko, todėl norėjosi kažko panašaus.
Vis tik, atrodė, kad šis variantas su tofu nuvils. Paragavau kraštelį ir nuliūdau, kad skonis keistokas. Bet leidau jam dar pailsėti šaldytuve, pagaminau sūdytą riešutų karamelę, užtepiau, apibarsčiau marcipano ir pekaninių karijų trupiniais. Be didelių vilčių paragavau darsyk ir, ką jūs manot, skoniai taip gardžiai susimaišė! Ta sūri karamelė, tas riešutų traškumas, viskas puiku! Iškart suvalgiau du gabalėlius, o sekančią dieną jis tapo dar skanesnis. Manau, kad šis sūrio tortas turi potencialo atsidurti ant švenčių stalo.

Na, o jei jums prie širdies labiau įprasti desertai su pieno produktais, savo kolekcijoje turiu dar tris skanius sūrio pyragus:
- Amaretto skonio su marcipanu ir migdolais – jis mano mėgstamiausias!
- Klasikinį – taip pat labai labai geras, ypač jei pasigaminsite želė iš turimų šaldytų uogų ar vaisių ir ja padengsite per naktį šaldytuve palaikyto pyrago viršų. Pavyzdžiui, labai tinka apelsinų, braškių, aviečių, mangų želė.
- Šokoladinį – tikriems šokolado gerbėjams. Jei norisi suteikti gaivumo, galima papuošti mandarinais ar apelsinais.
Su sūrio pyragais ar be jų, su šeimomis prie stalo ar šiemet, kad ir kaip būtų gaila, be jų, vis vien susikurkime namuose šventes. Tegul jos būna jaukios, ramios ir, svarbiausia, šiltos.


Keptas marcipaninis tofu sūrio tortas su riešutų karamele ir pekaninių karijų bei marcipano trupiniais
admin Sūrio pyragas, kurį dažniau vadinu tortu, yra vienas mano mėgstamiausių ir dažniausiai gaminamų desertų. Jį smagu ir kepti, ir valgyti!… Saldus stalas tortas, desertas, sveikas desertas, sveikuoliškas tortas, veganiškas tortas, veganiškas desertas, skanus tortas European SpausdintiIngredientai
Pagrindui reikės:
- 80 g sausainių
- 40 g migdolų
- 50 g kokosų aliejaus
- Žiupsnelio maltos vanilės
Sūrio sluoksniui reikės:
- 600 g šilkinio tofu
- 160 g kokosų jogurto (naudojau nesaldintą „Planton“)
- 100 g marcipano (virš 50% migdolų)
- 40 g agavų sirupo ar kito saldiklio
- 3 v.š. citrinos sulčių
- 1,5 v.š. Amaretto likerio (galima keisti sirupu)
- 3 v.š. kukurūzų krakmolo
- 1/2 a.š. vanilės pastos ar ekstrakto
- Žiupsnelio druskos
Riešutų karamelei reikės:
- 40 g kokosų aliejaus
- 40 g klevų sirupo
- 50 g traškaus migdolų sviesto
- Šlakelio vanilės pastos ar ekstrakto
- Pagal skonį stambios druskos (dėjau apie 1/3 a.š., valgant jautėsi sūrūs druskos kristalai, jei nenorite sūrios karamelės – mažinkite, gali pakakti ir žiupsnelio)
Marcipano – pekaninių karijų trupiniams reikės:
- 20 g marcipano (virš 50% migdolų)
- 30 g pekaninių karijų
Gaminimas
Pagrindo gaminimas:
- Ištirpinkite kokosų aliejų. Susmulkinkite sausainius. Beveik iki miltų susmulkinkite migdolus. Įberkite vanilę ir viską sumaišykite su kokosų aliejumi.
- Į atsegamą torto formą (naudojau 17 cm) įtieskite kepimo popieriaus lakštą ir suformuokite pagrindą. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 8-10 min.
Sūrio pyrago gaminimas:
- Nupilkite ir nuspauskite skystį nuo tofu.
- Marcipaninę masę supjaustykite smulkiais gabalėliais ir šiek tiek pašildykite, kad suminkštėtų. Įdėkite 3 šaukštus tofu sūrio ir sutrinkite smulkintuvu iki vientisos masės. Sudėkite likusį tofu sūrį ir dar sykį sutrinkite. Ilgai trinti nereikia, tik kol susimaišys masė.
- Įmaišykite kokosų jogurtą, agavų sirupą, vanilės pastą, citrinos sultis ir Amaretto likerį. Įberkite žiupsnelį druskos.
- Sudėkite kukurūzų krakmolą ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Kepkite iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Jei pyragas didesnis, kepimo laikas bus ilgesnis. Ar pyragas iškepė, tikrinkite pajudindami: kraštai turi būti tvirti, o vidurys dar šiek tiek judantis. Rekomenduoju kepant naudoti vandens vonelę arba orkaitės apačioje pastatyti karštu vandeniu pripiltą skardą.
- Iškepusį sūrio pyragą palikite kambario temperatūroje atvėsti. Galite atsargiai apipjauti apie atsegamos torto formos kraštą, kad pyragas vėsdamas neįtrūktų. Perkelkite bent 12 val. į šaldytuvą. Jei palaikysite dar ilgiau – bus skanesnis.
Riešutų karamelės gaminimas:
- Nedideliame puode ištirpinkite kokosų aliejų. Sudėkite klevų sirupą, vanilės pastą, riešutų sviestą ir nuolat maišant virkite ant vidutinės kaitros apie 5 min. Suberkite druską, išmaišykite, perkelkite į švarų stiklainį ir palikite atvėsti.
- Šaldytuve stipriai tirštėja, todėl geriau atvėsinti kambario temperatūroje arba į šaldytuvą įdėti tik trumpam.
Marcipano – pekaninių karijų trupinių gaminimas:
- Pasmulkinkite 20 g pekaninių karijų ir pirštais sumaišykite su marcipanu, kol susidarys trupiniai.
- Likusius 10 g pekaninių karijų pasmulkinkite stambiau ir atidėkite.
Sūrio pyrago puošimas:
- Bent 12 val. ar ilgiau šaldytuve palaikytą pyragą tolygiai aptepkite riešutų karamele. Jei karamelė per daug sutirštėjo, stiklainį trumpam pašildykite karšto vandens vonelėje ir išmaišykite. Užtepta ant pyrago karamelė sutirštės.
- Ant karamelės paskirstykite marcipano – pekaninių karijų trupinius.
- Apibarstykite likusiomis pekaninėmis karijomis.

