
Mėgstate citrinas? Sutinkate, kad desertas nebūtinai turi būti saldus, o ir rūgštelė jame puikiai tinka? Manau, kad tuomet patiks ir šis tortukas!
Citrininį tortą kepu jau ne pirmą sykį ir galiu pasakyti, kad jį pagaminti tikrai nesudėtinga. Jis susideda iš:
- 4 sluoksnių šviesaus biskvito;
- 3 sluoksnių citrinų kremo (lemon curd);
- 3 sluoksnių maskarponės sūrio kremo.

Šįkart torto gaminimui turėjau du tikrai vėlyvus vakarus, vieną – pasiruošimui, kitą surinkimui, todėl šiek tiek sukčiavau ir citrinų kremą gaminau mikrobangų krosnelėje. Žinau žinau, ja naudotis nėra itin sveika, bet vis tik kartais ir ji gali praversti. Citrinų kremas ant viryklės verda bent 20 minučių, jį reikia ilgai ir nuobodžiai maišyti. Kartais tai gali būti atsipalaidavimas, bet kai vakare kūnas linksta lovos link, yra galimybė jį išsivirti ir per 5 minutes.
Maskarponės kremui rekomenduoju grietinėlę su maskarponės sūriu sumaišyti iš vakaro, tuomet kitą dieną išplaktas jis daug geriau laikys formą ir bus vientisesnis.


Citrininis maskarponės sūrio tortas
admin Mėgstate citrinas? Sutinkate, kad desertas nebūtinai turi būti saldus, o ir rūgštelė jame puikiai tinka? Manau, kad tuomet patiks ir… Desertai tortas, desertas, citrininis tortas, mascarpone sūrio tortas, skanus tortas European SpausdintiIngredientai
Biskvitui*:
- 200 g kiaušinių (maždaug 4 vnt. maži)
- 100 g cukraus
- 100 g kvietinių miltų
- Žiupsnelio druskos
*Biskvitą kepu tešlą paskleidusi standartinėje stačiakampėje skardoje. Jam atvėsus, išspaudžiu keturis 16 cm. dydžio apskritimus. Taip biskvitas iškepa tolygiai, neiškyla per vidurį, nereikia pjaustyti. Jei kepsite atsegamoje torto formoje, ingredientų kiekį reikėtų šiek tiek sumažinti.
Maskarponės kremui (pertepimams ir pilnam torto aptepimui):
- 300 g maskarponės sūrio
- 300 g grietinėlės (35-36% rieb.)
- 3-4 v.š. cukraus pudros
Citrinų kremui:
- 1 didelio kiaušinio
- 1 kiaušinio trynio
- 70 g cukraus
- 40 g sviesto
- 1 citrinos sulčių ir žievelės
Sulaistymui: citrinos sulčių, sumaišytų su vandeniu ir cukrumi.
Papuošimui:
- Citrinos griežinėlių
- Šilauogių
Gaminimas
-
Biskvito gaminimas:
- Kambario temperatūros kiaušinius su druska trumpai paplakite iki pirmųjų putų. Sudėkite cukrų ir plakite ne mažiau kaip 10 minučių. Masė turi kelis kartus padidėti, tapti puri ir beveik balta.
- Persijokite miltus ir suberkite į išplaktus kiaušinius. Silikonine mentele įmaišykite miltus viena kryptimi, mentele kabinant masę nuo dugno ir keliant į viršų. Maišyti reikėtų braukiant pagal indo kraštą, nemaišyti indo viduryje. Kai nelieka sausų miltų, maišyti iškart nustokite.
- Suverskite tešlą ant kepimo popieriumi ištiestos stačiakampės skardos ir mentele švelniai palyginkite tešlą į šonus. Kepkite biskvitą iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje su vėjeliu apie 12-15 min. Ar biskvitas iškepė, tikrinkite pirštu paliesdami jo viršų: iškepęs, kai nelieka įdubimo, biskvitas, kaip kempinė, grįžta į ankstesnę padėtį. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo orkaitės.
- Biskvitą atvėsinkite. Apverskite ir iš lėto nuimkite kepimo popierių. Išspauskite keturis 16 cm dydžio apskritimus konditeriniu žiedu ar torto formos kraštu.
-
Maskarponės kremo gaminimas:
- Iš lėto pilant susimaišykite grietinėlę su maskarponės sūriu iki vientiso kremo. Jei turite galimybę, palaikykite kremą šaldytuve bent 6 val. Jei laiko neturite, galite ruošti iš karto.
- Į kremą sudėkite cukraus pudrą ir plakite žemiausiu plaktuvo galingumu iki standumo. Neperplakite, kremas turi būti tolygios konsistencijos.
-
Citrinų kremo gaminimas:
- Ranka išplakite kiaušinį ir kiaušinio trynį su cukrumi. Supilkite tirpintą sviestą, įtarkuokite citrinos žievelę, įspauskite sultis ir viską išmaišykite.
- Jei turite laiko, virkite paruoštą masę ant silpnos viryklės kaitros, nuolat maišydami ir neleisdami kremui užvirti, kol jis sutirštės. Tai truks apie 20 min.
- Jei skubate, siūlau mažiau sveiką, bet labai operatyvią alternatyvą. Masę supilkite į ne per didelį dubenėlį ir virkite mikrobangų krosnelėje, nustačius 800 W galingumą, 5 kartus po 1 minutę, kas minutę labai gerai išmaišant, kad neapdegtų kraštai.
- Palikite atvėsti ir perkelkite į šaldytuvą, kad pilnai sutirštėtų.
-
Surinkimas:
- 16 cm konditerinį žiedą ar atsegamą torto formą apjuoskite acetato juosta arba kepimo popieriumi.
- Atidėkite dalį kremo torto aptepimui į šalį. Likusį kremą padalinkite maždaug į 3 dalis.
- Dėkite pirmąji biskvitą ir jį šepetėliu aptepkite paruoštu sirupu. Užtepkite citrinų kremą ir paskirstykite jį ne iki kraštų, šiek tiek krašte palikite vietos. Aptepkite maskarponės kremu biskvito kraštą ir citrinų kremą taip, kad kremai nesusimaišytų. Sluoksniuokite tokia pat tvarka: biskvitas, sulaistymas, citrinų kremas, maskarponės kremas. Užvožus paskutinį biskvitą, jį galite šiek tiek sulaistyti, tačiau citrinų kremo nebetepkite, aptepkite tik maskarponės kremu.
- Palikite šaldytuve susistovėti bent 4-6 valandoms arba ilgiau.
- Visą tortą aptepkite likusiu maskarponės kremu ir papuoškite citrinų riekelėmis bei šilauogėmis.


1 Komentaras
[…] Aptepiau sviestiniu varškės kremu, tačiau pusiau nuogo torto efektui sukurti taip pat pakanka nedidelio kiekio. Vis tik, gamindama sau rinkčiausi maskarponės kremą. Jei, kaip ir aš, sviestinių kremų nemėgstate, maskarponės ir grietinėlės kremo receptą rasite čia. […]