
Kepiau šiuos skanius itališkus sausainius ir svarsčiau, tai kaipgi teisinga juos pavadinti: biscotti ar cantucci? Pasitelkiau Google paiešką ir dar labiau susimaišiau. Vieni rašo, kad tai vienas ir tas pat, kiti – kad skirtumas vis tik yra. Paklausinėjau, darsyk pagooglinau ir, atrodo, pagaliau supratau skirtumą.
- Biscotti reiškia „du kartus kepti“, tačiau biscotti taip pat italai plačiai vadina bet kokius sausainius. Žodynas biscotti verčia į žodį sausainiai. Taigi, tai bet kokie sausainiai.
- Tuo tarpu cantucci vertimo žodynas nesiūlo. Cantucci – tai iš Prato miesto kilę sausainiai, kurie yra du kartus kepti, valgomi mirkant į Vin Santo ir yra būtent su migdolais. Tradiciniai cantucci yra kieti, nes juose nenaudojami riebalai. Jei naudojami ir kiti priedai, pavyzdžiui, džiovinti vaisiai, teisingiau vis tik būtų vadinti biscotti. Taigi, norėjau savuosius pavadinti cantucci, bet galiausiai likau prie biscotti, nes naudojau spanguoles, apelsinus, citrinas, sviestą ir aliejų.
- Dar yra cantuccini – mažytė, kone vieno kąsnio cantucci versija.

Tai puikūs itališki sausainiai, kurie labai tinka prie kavos, arbatos ar šiaip užklupus norui sukramtyti kažką skanaus. Išsikepsit ir kelias savaites tikrai laikysis. Bet ar nors kartą esu tiek išlaikiusi? Tikrai ne! Suvalgome per porą dienų…

Man patinka, kad jie labai universalūs – skirtingais ingredientais galima suteikti įvairius skonius. Šie su migdolais, spanguolėmis, citrina, vanile ir apelsinais.
Apelsino žievelės, atvirai pasakius, prisibijau ir vengiu, nes dažnas bandymas jos įtarkuoti baigdavosi apkartusiu patiekalu. The Mood Lietuva ekologiški apelsinų milteliai mane maloniai nustebino. Jokio kartumo, nuostabus intensyvus apelsinų kvapas ir puikus skonis. Jų parduotuvėje galima rasti ir kitų citrusų miltelių. Mano naujas atradimas!


Biscotti su migdolais, spanguolėmis ir apelsinų žievelėmis
admin Kepiau šiuos skanius itališkus sausainius ir svarsčiau, tai kaipgi teisinga juos pavadinti: biscotti ar cantucci? Pasitelkiau Google paiešką ir dar… Saldus stalas desertas, sausainiai, biscotti, skanumynai, piknikui, prie kavos, prie arbatos, itališki desertai European SpausdintiIngredientai
- 60 g sviesto
- 30 g ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 120 g cukraus
- 2 kiaušinių
- 280 g miltų
- Žiupsnio druskos
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 vanilės ankšties (naudojau Terre Exotique iš The Mood Lietuva)
- 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- 2 v.š. citrinos sulčių
- 3 a.š. maltų apelsinų žievelių Terre Exotique + papildomai apibarstymui iš The Mood Lietuva)
- 100 g migdolų
- 110 g džiovintų spanguolių
Gaminimas
- Apkepkite migdolus sausoje keptuvėje.
- Tešlos gaminimui patogiausia naudoti virtuvinį kombainą (plaktuvą). Minkštą sviestą ir aliejų išplakite su cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant.
- Vanilės lazdelę perpjaukite per pusę, išimkite sėklas ir suberkite į tešlą. Įtarkuokite citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.
- Miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir apelsinų milteliais. Suberkite į tešlą ir išplakite iki vientisos masės.
- Sudėkite migdolus ir spanguoles ir išmaišykite silikonine mentele.
- Padalinkite tešlą į dvi dalis ir ant miltuoto paviršiaus suformuokite du kepaliukus. Perkelkite į kepimo popieriumi ištiestą kepimo skardą.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min. Stebėkite, kad per daug neapkeptų, tik įgautų švelniai rusvą spalvą.
- Išimkite skardą ir palikite apie 5-10 min. pravėsti. Aštriu peiliu atsargiai supjaustykite į maždaug piršto storio riekeles ir perkelkite atgal į skardą. Kepkite dar apie 10 min.
- Atvėsinkite ir laikykite sandariame inde.



Receptas sukurtas bendradarbiaujant su The Mood Lietuva.
#reklama