Tortas su braškėmis ir bazilikais yra gaivus, lengvas ir labai vasariškas. Aš manau, kad braškės ir bazilikai yra puikus duetas ir netgi drįsčiau sakyti, kad šie ingredientai yra sutverti vienas kitam. Tuo įsitikinau praėjusią vasarą pagaminusi braškių ir bazilikų panna cottą. Planavau šį derinį atkartoti ir kituose receptuose, todėl Kauno grūdams užsiminus, kad šįkart galėtume pagaminti desertą su kokiu nors įdomesniu ingredientu, iškart pagalvojau apie bazilikus. Buvau tikra, kad braškės šiam tortui taip pat puikiai tiks. Mane žavėjo ne tik skonių harmonija, bet ir viena kitą papildančios spalvos: rožinė ir šviesiai žalia.
Šis tortas su braškėmis ir bazilikais yra nesudėtingai paruošiamas. Biskvitui prireiks tik trijų produktų, o braškių ir bazilikų sluoksnius, jei tik turite elektrinį smulkintuvą, paruošite greitai.
Keli pastebėjimai:
- Biskvitui naudojau „Kauno grūdų“ EKSTRA kvietinius miltus. Šie miltai yra birūs, todėl juos lengva įmaišyti į tešlą, tešloje nesusidaro gumuliukai.
- Biskvitą ruošiau be kepimo miltelių. Kad tešla išliktų puri, o biskvitas kepdamas nesukristų, tešlą silikonine mentele reikia maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų.
- Sirupo biskvito sulaistymui negailėkite, kad nebūtų sausas, bet ir nepersistenkite, kad nepermirktų.
Jei mėgstate šiek tiek netradicinius desertus, verta paragauti. Suskubkit pasigaminti, kol dar yra šviežių braškių. Bet išties gaminti galite ir tada, kai jų jau nepavyks įsigyti. Rožiniam sluoksniui naudojau tik trintas braškes, todėl puikiai tiks šaldytos sutrintos uogos. Jei žiemai užsišaldote šviežių saldintų ir sutrintų braškių uogienės, ją taip pat galite naudoti, tik reguliuokite cukraus kiekį.
Tortas su braškėmis ir baziliku
admin Tortas su braškėmis ir bazilikais yra gaivus, lengvas ir labai vasariškas. Aš manau, kad braškės ir bazilikai yra puikus duetas… Saldus stalas braškės, tortas su braškėmis, braškinis tortas, bazilikai, desertas su bazilikais, gimtadieniui, gimtadienio tortas, gaivus tortas European SpausdintiIngredientai
Biskvitui:
- 3 kiaušinių (140 g)
- 80 g „Kauno grūdų“ „EKSTRA“ kvietinių miltų
- 70 g cukraus
- Žiupsnelio druskos
Biskvitui sulaistyti:
- 2 v.š. citrinos sulčių
- 6 v.š. vandens
- 2 a.š. cukraus
Braškiniam sluoksniui:
- 250 g braškių
- 70 g cukraus
- 150 g tiršto graikiško jogurto (10% rieb.)
- 150 g grietinėlės (35% rieb.)
- 17 g smulkiai maltos želatinos
- Šlakelio vanilės ekstrakto
- 50 ml šalto vandens
Bazilikų sluoksniui:
- 20 g baziliko lapelių
- 70 g cukraus
- 350 g tiršto graikiško jogurto (10% rieb.)
- 150 g grietinėlės (35% rieb.)
- 10 g smulkiai maltos želatinos
- Šlakelio vanilės ekstrakto
- 50 ml šalto vandens
Puošimui:
- Šviežių braškių
- Baziliko lapelių
Gaminimas
Biskvito gaminimas:
- Kiaušinius su druska trumpai paplakite iki pirmųjų putų. Suberkite cukrų ir plakite apie 10 minučių, kol masė kelis kartus padidės, pabals ir taps puri.
- Įsijokite miltus. Silikonine mentele viena kryptimi švelniai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nemaišykite per ilgai, kad tešla neprarastų purumo.
- Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir ant jo šalia vienas kito nubrėžkite 20 cm ir 18 cm dydžio apskritimus. Suverskite tešlą ant apskritimų ir mentele švelniai palyginkite į šonus, šiek tiek užeinant už apskritimų ribų.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 min.
- Ar biskvitas iškepė, tikrinkite pirštu paliesdami jo viršų: paliestoje vietoje turi nelikti įdubimo, biskvitas, kaip kempinė, turi grįžti į ankstesnę padėtį.
- Biskvitą atvėsinkite. Apverskite ir iš lėto pašalinkite kepimo popierių. Konditeriniu žiedu ar torto formos kraštu išspauskite 20 cm ir 18 cm dydžio apskritimus.
*Jei biskvitą iškart kepsite 20 cm atsegamoje torto formoje, iš nurodyto ingredientų kiekio iškeps storesnis biskvitas, kurį reikės perpjauti į dvi dalis. Tokiu atveju kepimo laikas bus ilgesnis.
Sirupo paruošimas:
- Sumaišykite citrinos sultis, cukrų ir vandenį.
- Atidėkite, kol prireiks.
Braškinio sluoksnio paruošimas:
- Želatiną užpilkite vandeniu. Išbrinkinkite.
- Iki vientisos masės sutrinkite braškes su cukrumi. Sudėkite kambario temperatūros graikišką jogurtą ir vanilės ekstraktą.
- Išplakite šaltą grietinėlę.
- Ištirpdykite išbrinkusią želatiną. Įdėkite į ją kelis šaukštus braškių – jogurto kremo ir intensyviai išmaišykite šluotele. Įdėkite dar kelis šaukštus ir darsyk gerai išmaišykite. Sumaišykite abi mases.
- Švelniai įmaišykite grietinėlę.
- 20 cm dydžio konditerinio žiedo ar atsegamos torto formos vidinį kraštą apjuoskite acetato juosta arba kepimo popieriaus juostele. Įdėkite 20 cm dydžio biskvitą. Šepetėliu paskirstykite dalį sirupo ant biskvito.
- Braškinį kremą supilkite ant biskvito ir įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms arba kol sustings.
*Kremas dėl jame naudojamų trintų braškių yra gana skystas, todėl, jei naudojate ne uždarą torto formą, o konditerinį žiedą, jį dėkite ant plokščios lėkštės, kad kremas netekėtų per kraštą.
Bazilikų sluoksnio paruošimas:
- Želatiną užpilkite vandeniu. Išbrinkinkite.
- Kambario temperatūros graikišką jogurtą sumaišykite su cukrumi.
- Į elektrinį smulkintuvą sudėkite bazilikus ir kelis šaukštus jogurto. Sutrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su likusiu jogurtu ir vanilės ekstraktu.
- Išplakite šaltą grietinėlę.
- Ištirpdykite išbrinkusią želatiną. Į želatiną įdėkite kelis šaukštus bazilikų kremo ir intensyviai išmaišykite šluotele. Įdėkite dar kelis šaukštus ir vėl išmaišykite. Sumaišykite abi mases.
- Švelniai įmaišykite grietinėlę.
- Ant braškinio sluoksnio uždėkite 18 cm dydžio biskvitą. Šepetėliu paskirstykite sirupą (gali būti, kad viso sirupo nesunaudosite).
- Supilkite bazilikų kremą ir palikite šaldytuve, kol sustings. Geriausia, per naktį.
Torto puošimas:
-
- Braškes supjaustykite ir išdėliokite ant torto.
- Papuoškite bazilikų lapeliais.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Kauno grūdais.
#reklama
7 Komentarai
LAbai suviliojo receptas! Bet idomu kiek porciju tortas iseitu is sito kiekio produktu. Radau jusu recepta La Maistas ir ten raso kad tik 5 porcijos.. ar tikrai tik 5? Atrodytu kad is tokio kiekio produktu turetu gautis didesnis tortas nei 5 zmonems. Is anksto dekoju
Sveiki,
Priklausomai nuo gabalėlių dydžio, užtektų 8-12 žmonių. Tortas lengvas, neriebus, tad manau, kad optimalus valgytojų skaičius apie 9-10 žmonių. Aš gaminau 20 cm tortą, jis buvo gana aukštas.
Aciu jums , as taip ir pagalvojau, tik suklaidino mane La Maistas
Planuoju išmėgint šį tortą, tik šiek tiek neramu ar ne per intensyvus bazilikų skonis jame, ar valgydamas iškarto ir pajauti baziliką?
Bazilikai jaučiasi, bet pagal savo skonį sakyčiau, kad ne itin intensyviai. Vis tik kiekvieno skonis skirtingas, tad negaliu garantuoti, kad jums skonis nebūtų per stiprus. Jei nerimaujate, galite dėti mažiau arba apskritai atsisakyti baziliko ir daryti tiesiog jogurtinį sluoksnį.
sveiki, norėčiau išmėginti šį jūsų recepta, bet turiu didesne forma, manau 24cm, kaip padidinti kiekius, kad taip pat gautųsi aukštas kaip pas jus? 🙂 Taip pat įdomu ar galečiau naudoti tik jogurtą?
Sveiki, jei norite aukšto torto, 24 cm skersmens tortui produktų kiekius dauginčiau iš maždaug 1,4 karto. Taip, galite grietinėlę keisti labai tirštu graikišku jogurtu, tik bus mažiau purus kremas. Gal želatinos keliais gramais daugiau tuomet įdėčiau. Taip pat svarbus želatinos pasirinkimas. Aš gaminau su Dr. Oetker smulkia želatina, tokią rekomenduoju ir naudoti, kitos reikalingas kiekis gali skirtis, kai kurios būna daug silpniau stingstančios. Tikiuosi, kad sėkmingai pavyks ir skonis patiks. Skanaus 🙂