
Pyragas su juodaisiais serbentais, kuris gali tapti pyragu ir su kitos spalvos serbentais. Receptas yra kilęs iš Vokietijos pietvakarių regiono – Švabijos, ir ten jis gaminamas su raudonaisiais serbentais. Esu kepusi ir su jais, bet šįsyk turėjau juoduosius ir jie taip pat puikiai tiko. Manau, kad ir su baltaisiais būtų lygiai taip pat skanu, tik serbentų sluoksnio spalva liktų blanki, o šiam pyragui norisi ryškių sluoksnių.
Dvejojau, kaip šį pyragą pavadinti. Norėjosi pradžioje pridėti žodį „morenginis“, nes jo įdaras susideda iš standžiai išplaktų saldintų baltymų – morengo masės, ir serbentų. Vis tik iškeptas pyragas, ne itin primena morengą, nes serbentai baltymų masę suminkština. Tebūnie, tiesiog pyragas su juodaisiais serbentais.

Pyragas susideda iš kelių sluoksnių:
- Pagrindas gana tradicinis. Tai – trapi saldi tešla, primenanti sviestinį sausainį.
- Tuo tarpu įdaras neįprastas: išlaiko formą, bet yra minkštas. Pirmu smuiku griežia serbentai, o kiaušinių baltymai suteikia purumo ir švelnumo. Rūgštelė tikrai juntama, bet cukraus man pakako. Jei mėgstate saldžius desertus, galite įdėti truputį daugiau cukraus.

Jei gaminsite, svarbūs keli momentai:
- Būtinai gerai išplakite kiaušinių baltymus. Jie turi būti standūs. Plakimui naudokite visiškai sausą dubenį.
- Serbentus rekomenduoju perrinkti, bet neplauti, kad nesuteiktumėte papildomos drėgmės serbentų ir kiaušinių baltymų sluoksniui.
- Naudojau apvalią 24 cm dydžio formą. Pyragas iškepė gana aukštas. Galite naudoti didesnę formą, tik tuomet šiek tiek padidinkite tešlai skirtų ingredientų kiekius.


Pyragas su juodaisiais serbentais
admin Pyragas su juodaisiais serbentais, kuris gali tapti pyragu ir su kitos spalvos serbentais. Receptas yra kilęs iš Vokietijos pietvakarių regiono… Saldus stalas pyragas, serbentai, juodieji serbentai, juodųjų serbentų pyragas, vasaros desertas, morengas, pyragas su morengu European SpausdintiIngredientai
Tešlai:
- 190 g kvietinių miltų
- 3 kiaušinių trynių
- 100 g sviesto
- 30 g cukraus pudros
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- 1 a.š. vanilės pastos arba ekstrakto
- Žiupsnelio druskos
Serbentų-morengo sluoksniui:
- 3 kiaušinių baltymų
- 160 g cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 3 a.š. kukurūzų krakmolo
- 2 puodelių šviežių juodųjų arba raudonųjų serbentų
Gaminimas
- Elektriniu kombainu arba rankomis sumaišykite supjaustytą šaltą sviestą, cukraus pudrą ir druską.
- Sudėkite kiaušinių trynius, citrinos žievelę, vanilės pastą ir išmaišykite.
- Suberkite su kepimo milteliais sumaišytus, persijotus miltus ir suformuokite tešlą. Palaikykite šaldytuve apie 20 min.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir tolygiai apibarstykite saujele miltų. Formą apverskite, kad pašalintumėte miltų perteklių.
- Iškočiokite tešlą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir įtieskite į formą arba, jei nenorite kočioti, tiesiog įlipdykite tešlą rankomis. Kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min.
- Tuo tarpu paruoškite serbentų-morengo sluoksnį. Kiaušinių baltymus sausame ir švariame inde plakite su druska, kol šiek tiek suputos. Po truputį dėkite cukrų (maždaug po šaukštą kas minutę) ir plakite iki standžių putų, kol cukrus ištirps. Pabaigoje įplakite kukurūzų krakmolą.
- Šiek tiek morengo masės atidėkite viršui. Kitą dalį morengo masės sumaišykite su serbentais ir paskirstykite ant pyrago pagrindo. Ant viršaus užtepkite likusį morengą ir kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 min. Būtinai pilnai atvėsinkite ir tik tuomet skanaukite.
