
Crème brûlée su kava yra nuostabiai skanus desertas savaitgaliui ar bet kokiai progai, kai norisi pasilepinti ir palepinti kitus ragautojus. Tikriausiai žinote, kad crème brûlée – tai prancūziškas grietinėlės kremo desertas su traškia karamelizuoto cukraus plutele. Būtent dėl skirtingų ir kartu labai skaniai derančių tekstūrų šis desertas toks nuostabus.
Aš labai mėgstu crème brûlée, ir esu ne sykį gaminusi tradicinę, bet drąsiai sakau: ši improvizacija ją tikrai pranoksta. Tai buvo vienas tų atvejų, kai paragavus deserto norisi šokinėti iš džiaugsmo, jog pavyko taip skaniai. Kokia paslaptis? Visai paprasta – tiesiog kokybiški ingredientai: geros, aromatingos kavos pupelės ir sodrus tamsusis cukrus. Jų derinys sukūrė tikrą skonių harmoniją.
Gamindama crème brûlée su kava, naudojau dviejų rūšių tamsųjį cukrų:
- Grietinėlės kemui naudojau muscovado cukrų. Jis pasižymi didesniu melasos kiekiu, todėl suteikia desertams išraiškingo skonio. Muscovado cukrus, beje, labai tinka žiemiškiems kepiniams, pavyzdžiui, imbieriniams sausainiams, sodriems brauniams ir kt.
- Cukraus plutelei rinkausi tamsųjį cukrų fariną, jis šiek tiek šviesesnis, nei muscovado. Degintas farinas suteikė sodrų malonų karamelinį plutelės skonį. Vietoje farino cukraus plutelei galte naudoti tamsiųjį muscovado, demerarą ar kitą rudąjį cukrų. Nieko blogo nenutiks, jei rinksitės ir baltąjį cukrų, tačiau kavos ir tamsaus cukraus dermė neabejotinai paliks didesnį įspūdį.

Crème brûlée yra pakankamai riebus desertas. Tradiciškai ji gaminama iš riebios grietinėlės ir mano skoniui toks kremas išties kiek per riebus. Dėl šios priežasties grietinėlę maišau su riebesniu pienu – ir liesiau, ir skaniau.
Labai kviečiu išbandyti, nes šis prancūziškas desertas išties nuostabus. Pasigaminti galite net ir tuo atveju, jei neturite specialaus degiklio, nes cukrų karamelizuoti galima ir orkaitėje. Rezultatas šiek tiek kitoks, nes orkaitėje kartu šiek tiek šyla ir kremas, tačiau nustačius grilio rėžimą ir kaitinant tik kelias minutes, kremas nespės stipriau įšilti.
Na, o jei esate neabejingi kreminiams desertams su kava, taip pat rekomenduoju pasitaikius progai pasigaminti šį sluoksniuotą kavos, šokolado ir vyšnių desertą. Jame sluoksniavau šokoladinius putėsius su kava, kavos skonio plaktos grietinėlės kremą ir vyšnių padažą. Estetiška, labai skanu ir tinka ypatingai progai.

Crème brûlée su kava
admin Crème brûlée su kava yra nuostabiai skanus desertas savaitgaliui ar bet kokiai progai, kai norisi pasilepinti ir palepinti kitus ragautojus.… Saldus stalas Creme brulee, creme brulee su kava, creme brulee receptas, prancuziskas desertas, prancuziskas creme brulee European SpausdintiIngredientai
- 5 kiaušinių tryniai
- 300 ml riebios grietinėlės
- 200 ml pieno (3,5 % riebumo)
- 1 a.š. vanilės ekstrakto arba pastos
- Sauja kavos pupelių
- 50 g tamsiojo cukraus (naudojau muscovado)
- Žiupsnelis druskos
Viršui karamelizuoti:
- 5-6 a.š. rudojo cukraus (naudojau fariną, bet tiks rudasis muscovado, demerara ar kitas)
Gaminimas
- Puode sumaišykite grietinėlę, pieną, vanilės pastą ar ekstraktą ir suberkite kavos pupeles. Kaitinkite ant silpnos kaitros, kol įkais ir ims kilti burbuliukai (virti nereikia). Perkoškite per sietelį, kad pašalintumėte kavos pupeles.
- Kitame dubenyje iki vientisos masės labai gerai sumaišykite kiaušinių trynius su druska ir muscovado cukrumi.
- Pastoviai maišydami trynius, plona srovele iš lėto pilkite šiltą grietinėlės ir pieno mišinį. Perkoškite, kad pašalintumėte susidariusius burbuliukus.
- Masę supilstykite į kepimui skirtus indelius – ramekinus, sudėtus į aukštesnę kepimo formą ar skardą. Į skardą pripilkite karšto vandens, kad apsemtų apie 1/2 indelių aukščio. Kepkite apie 50 min. iki 110 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Padidinkite temperatūrą iki 140 °C ir kepkite dar apie 10 min. arba kol masė sutvirtės, pajudinus tik šiek tiek judės centras.
- Atvėsinkite ir palaikykite šaldytuve bent 4 val., o galima ir per naktį.
- Crème brûlée viršų apibarstykite cukrumi ir pakaitinkite maistiniu degikliu*, kol cukrus karamelizuosis ir susidarys traški plutelė. Tiekite iš karto.
*Jei degiklio neturite, desertą galite kelioms minutėms įdėti į aukščiausią orkaitės sekciją, nustačius grilio rėžimą. Svarbu nekaitinti per ilgai, kad kremas per daug nesušiltų ir cukrus nedegtų.