
Iki Kalėdų laiko lieka visai nedaug, o sniegas už lango ir jaukūs imbieriniai sausainiai jas priartina dar labiau. Susimąstau, kad didžiausias šio laikotarpio žavesys ir magiškumas yra pats laukimas. Šventės kasmet praeina taip greitai, bet juk šventinę nuotaiką galime susikurti anksčiau. Tas gražiausias laikas metuose kviečia stabtelti, pasimėgauti ramybe ir namų šiluma. Jaukiai įsitaisius žiūrėti jau šimtą sykių matytus ir vis neatsibostančius filmus, kartu juoktis ir dažniau apsikabinti. Gurkšnoti šiltą kakavą šalia miesto Kalėdinės eglutės ir būtinų būtiniausiai kepti imbieru, cinamonu bei kardamonu kvepiančius sausainius.

Mes jau kepėm, skanavom ir žavėjomės tiesiog nuostabiai pavykusiais sausainių ornamentais, kuriuos vienu kočėlo judesiu lengvai sukūrėm su Algis Crafts raštuotais kočėlais. Apie juos sykį jau pasakojau, bet noriu papasakoti dar kartą, nes jais įspausti sausainiai iškepa tokie gražūs, kad net nereikia jų papildomai dekoruoti. Algis crafts graviruotus kočėlus gamina lietuvių šeima, kurios verslas gimė iš idėjos namams suteikti šilumos, bendra veikla suartinti šeimą ir draugus. O Kalėdos juk ir yra apie buvimą kartu, apie lėtą sausainių kepimą, kol už lango siaučia pūga, apie jaukų jų ragavimą prie žvakių šviesos…
Mano akimis, bent vieną raštuotą kočėlą verta įsigyti sau, bet taip pat galima padovanoti virtuvę mylinčiam ar vaikų turinčiam žmogui. Mes su Eiva galime patvirtinti, kad raštuotus sausainius kepti daug smagiau. Tikrai šiuo šventiniu periodu juos dar kepsim ir skanausim. Net tešlos specialiai pasigaminom daugiau ir užsišaldėm, kad procesas būtų dar paprastesnis.

Kalbant apie sausainių receptą – mums jis tikrai patiko. Imbieriniai sausainiai iškepė traškūs, bet viduje šiek tiek minkšti. Svarbiausia tešlos nekočioti per plonai, kad raštas pakankamai ryškiai įsispaustų ir sausainiai kepdami per daug nesukeptų.
Keli pastebėjimai:
- Šiuos sausainius gaminau su tradiciškai imbieriniams sausainiams naudojama melasa, tačiau jos naudojau saikingai, kad sausainių spalva išliktų pakankamai šviesi. Melasa imbieriniams sausainiams suteikia sodresnio skonio, todėl labai rekomenduoju jos įdėti, bet jei galimybės neturite, galite keisti medumi ar sirupu. Aš melasą maišiau su tamsiu ir auksaspalviu cukraus sirupu.
- Patogu, kad tešlos nereikia ilgai laikyti šaldytuve. Gali pakakti ir maždaug 30 minučių ar valandos.
- Jei sausainius kepsite su įspaustais ornamentais, prieš kepant palaikykite juos apie 15 min. šaldytuve – pastebėjau, kad ornamentai tokiu būdu išryškėja ir iškepa daug ryškesni.
Smagaus sausainių kepimo, gražaus laukimo ir magiško šventinio laikotarpio!


Kalėdiniai imbieriniai sausainiai
admin Iki Kalėdų laiko lieka visai nedaug, o sniegas už lango ir jaukūs imbieriniai sausainiai jas priartina dar labiau. Susimąstau, kad… Saldus stalas imbieriniai sausainiai, kalėdiniai sausainiai, kaledos, sausainiai kaledoms European SpausdintiIngredientai
- 170 g sviesto
- 100 g rudojo cukraus
- 100 g tamsaus arba auksaspalvio cukraus sirupo (galite keisti klevų sirupu ar skystu medumi)
- 40 g melasos (galite keisti skystu medumi ar sirupu, tik sausainiai bus šviesesni)
- 2 didelių kiaušinių trynių
- 470 g kvietinių miltų
- Prieskonių:
-2 a.š. malto imbiero
-2 a.š. malto cinamono
-1/2 a.š. malto kardamono
-1/2 a.š. malto muskato
-1/3 a.š. druskos
Gaminimas
- Sumaišykite miltus, druską ir prieskonius.
- Suplakite kambario temperatūroje suminkštėjusį sviestą ir kavamale pasmulkintą rudąjį cukrų. Supilkite cukraus sirupą ir melasą (arba medų/ klevų sirupą). Sudėkite kiaušinių trynius ir dar kartą suplakite.
- Įmaišykite su prieskoniais sumaišytus miltus, kol ims formuotis vientisa tešla. Tešlą baikite minkyti rankomis. Jei tešla atrodo per daug biri, įmaišykite nedidelį šlakelį kiaušinio baltymo. Jei per skysta – žiupsnį miltų.
- Suformuokite du tešlos rutulius ir paspauskite, kad taptų plokštesni. Įsukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30 min. – 2 val.
- Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų įprastu lygiu kočėlu iškočiokite tešlą maždaug iki 4-5 mm storio. Nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą. Dekoravimui skirto įspaudžiamo kočėlo paviršių galite šiek tiek pabarstyti miltais, kad tešla neliptų. Nuvalykite miltų perteklių. Tiesiai ant tešlos miltų geriau neberkite, kad sausainiai iškeptų vientisos spalvos. Švelniai paspaudžiant iš lėto perbraukite tešlą įspaudžiamu kočėlu.
- Sausainių formelėmis išspauskite sausainius. Perkelkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir palaikykite šaldytuve apie 15 min., kad ornamentai būtų ryškesni.
- Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 7-10 min. arba kol kraštai ims labai švelniai skrusti. Pradėkite tikrinti anksčiau ir stebėkite, kad stipriai netamsėtų. Svarbu kepti ne per ilgai, nes perkepti sausainiai kietėja.
- Atvėsinkite ir skanaukite!






Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Algis Crafts.
#reklama