Šokoladiniai keksiukai su vyšniomis ir maskarponės kremu buvo mano subtilus desertas, skirtas šių metų Šiurpiajai nakčiai. Nors Helovinas – ne mano šventė, bet dukrai ji kažkodėl labai rūpi, tad šįkart ir aš pasidaviau sezono emocijai. Nors šokoladinius keksiukus su vyšniomis, maskarponės kremu ir ryškiai raudonu vyšnių užpilu gaminau galvodama apie Helovino desertą, bet jie puikiai tinka įvairioms progoms ar tada, kai tiesiog norisi kažko skanaus bei šokoladinio.
Keksiukai su vyšniomis yra sodrūs dėl tešloje naudojamo tirpinto juodojo šokolado. Paprastai renkuosi sodresnį, kuriame bent 70% kakavos ar daugiau. Purumo keksiukams suteikia kefyras, o minkštumo – sviesto bei aliejaus derinys. Anksčiau keksiukus beveik visad kepdavau tik su sviestu, bet pastebėjau, kad dalį sviesto pakeitus aliejumi, keksiukai iškepa minkštesni ir tokie išlieka ilgiau, net jei ir palaikau juos dienč ar dvi šaldytuve.
Keksiukus puošiau tradiciniu maskarponės kremu, kurio švelnus skonis puikiai dera prie šokolado sodrumo ir lengvos vyšnių rūgštelės.
Ryškiai raudonas vyšnių užpilas – ne tik Helovino dekoracija. Nepatingėkite jo pasiruošti, nes būtent užpilas puikiai išpildo desertą ir suteikia keksiukams drėgnumo.
Jei mėgstate keksiukus su uogomis, kviečiu peržiūrėti ir šiuos keksiukų receptus:
Šokoladiniai keksiukai su vyšniomis ir maskarponės kremu
admin Šokoladiniai keksiukai su vyšniomis ir maskarponės kremu buvo mano subtilus desertas, skirtas šių metų Šiurpiajai nakčiai. Nors Helovinas – ne… Saldus stalas keksiukai, keksiukai su vyšniomis, šokoladiniai keksiukai, maskarponės kremas keksiukams, keksiukai su uogomis, šokoladiniai keksiukai su vyšniomis, helovyno keksiukai European SpausdintiIngredientai
12 vnt keksiukų reikės:
- 2 kiaušinių
- 80 g cukraus
- 50 g sviesto
- 50 ml aliejaus
- 100 ml kefyro
- 120 g juodojo šokolado (renkuosi sodresnį, kuriame bent 70% kakavos)
- 120 g kvietinių miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- ~100 g šaldytų vyšnių (atitirpintų)
Kremui reikės:
- 250 g maskarponės
- 200 ml grietinėlės
- 2,5 v.š. cukraus pudros
Vyšnių užpilui reikės:
- 200 g šaldytų vyšnių (atitirpintų)
- 2 v.š. cukraus
- 1/2 v.š. kukurūzų krakmolo
Gaminimas
- Ištirpinkite sviestą ir palikite truputį atvėsti.
- Smulkiai supjaustytą šokoladą ištirpinkite ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje. Jei naudojate mikrobangų krosnelę, tirpinkite nustatę 800W galingumą, intervalais po 20 sekundžių, po kiekvieno intervalo labai gerai išmaišant. Tirpintą šokoladą sumaišykite su aliejumi.
- Kiaušinius su cukrumi plakite elektriniu plaktuvu, kol suputos ir šiek tiek pabals. Įplakite kefyrą, tuomet tirpintą sviestą ir, galiausiai, šokoladą su aliejumi.
- Su kepimo milteliais sumaišytus miltus įsijokite į tešlą ir trumpai paplakite plaktuvu, tik kol miltai įsimaišys.
- Keksiukų formą ištieskite popierinėmis formelėmis.
- Tešla užpildykite apie 3/4 keksiukų formelių. Šaukšteliu tešlos viduryje padarykite duobutę ir, priklausomai nuo vyšnių dydžio, įdėkite maždaug po 3-4 atitirpintas ir vyšnias (be nubėgusių vyšnių sulčių). Uždenkite vyšnias tešla.
- Keksiukus kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Patikrinkite, ar iškepė, įbedant medinį pagaliuką šiek tiek arčiau keksiuko krašto, ne visai per vidurį – medinis pagaliukas turi neaplipti tešla. Iškepusius keksiukus perkelkite ant grotelių ir palikite atvėsti.
- Vyšnių užpilui sumaišykite šaldytas, atitirpintas vyšnias ir cukrų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps ir vyšnios sušils. Apie 3 v.š. išsiskyrusių vyšnių sulčių nupilkite į mažą dubenėlį ir plakimo šluotele iki vientisos masės įmaišykite kukurūzų krakmolą. Supilkite atgal į vyšnias ir maišydami pakaitinkite, kol užpilas sutirštės. Palikite atvėsti.
- Kremui į maskarponės sūrį per kelis kartus švelniai įmaišykite grietinėlę. Sudėkite cukraus pudrą ir plakite nedideliu greičiu, kol kremas ims tirštėti. Neperplakite, kad nepagelstų ir neįgytų sviesto poskonio, tačiau išplakite pakankamai, kad kremas būtų tvirtas.
- Kremą sudėkite į konditerinį maišelį su konditeriniu antgaliu ir dekoruokite keksiukus. Jei konditerinio maišelio neturite, kremą galite tiesiog užtepti šaukštu. Ant viršaus uždėkite atvėsusio vyšnių įdaro ir ragaukite.