Šilti rudens stalo atspalviai: auksinis pyragas, kvapnūs pievagrybiai ir voveraitės, žali špinatai bei švelniai gelsvas subtilaus skonio vynas… Tai puikus pasirinkimas ir draugų susibūrimui, ir jaukiai vakarienei. Šis kišas su grybais, porais ir špinatais yra gausus sezoniškų grybų ir baltymų, švelnaus, bet kartu šiek tiek pikantiško skonio. Skanus ir šiltas, ir atvėsęs, ir netgi pašildytas. Gali būti patiektas su salotomis ir be jų. Labai universalus, nesudėtingas ir gomurį džiuginantis patiekalas.
Jei įdarą gaminate su voveraitėmis ir pievagrybiais, kaip dariau aš, būtinai rinkitės ruduosius pievagrybius. Rudieji pievagrybiai vienareikšmiškai skoniu nurungia baltuosius – yra sodresnio skonio ir daug artimesni miško grybams. Tačiau jei turite tvirtesnių miško grybų, jie taip pat puikiai tiks ir tikiu, kad kišas iškeps netgi dar skanesnis.
Pikantiškumo šiam grybų kišui suteikia sūris:
- Įdarui naudojau parmezaną, bet galite rinktis ir kitą sodresnio skonio kietąjį sūrį.
- Viršų apibarsčiau raudonuoju čederiu. Vėlgi, galima rinktis ir kitą sūrį, bet būtent dėl čederio kišo kraštelio spalva pavyko tokia gražiai rudeniška. Oranžinis kraštelio atspalvis žadina apetitą, ant stalo patiektas toks ryškesnės spalvos pyragas nepaliks abejingų.
Šis kišas su grybais, porais ir špinatais yra nuostabus rudeniškas pyragas, dvelkiantis prancūziška klasika ir tikra rudens magija kiekviename kąsnyje. Traški tešla, aromatingi grybai, švelnūs špinatai ir pikantiškas sūris dovanoja skanias akimirkas. Jas, žinoma, dar labiau praturtina gaivus baltojo Barone Montalto Passivento 0,0% nealkoholinio vyno gurkšnis. Tobulas rudens skonių derinys, kurį būtina paragauti.
Kišas su grybais, porais ir špinatais
admin Šilti rudens stalo atspalviai: auksinis pyragas, kvapnūs pievagrybiai ir voveraitės, žali špinatai bei švelniai gelsvas subtilaus skonio vynas… Tai puikus… Nesaldūs pyragai kišas, kišas su grybais, grybų kišas, pyragas su grybais, nesaldus pyragas, pikantiškas pyragas, patiekalai su grybais, grybų patiekalai, kišo receptas, prie vyno, nesaldus pyragas, grybų pyragas, grybų pyragas su sluoksniuota tešla, sluoksniuotos tešlos pyragas European SpausdintiIngredientai
Trapiai tešlai*:
- 190 g speltų miltų (arba kvietinių)
- 100 g šalto sviesto
- 2-2,5 v.š. ledinio vandens
- Žiupsnio druskos
- Žiupsnio žolelių prieskonių
*Jei tešlos gaminti nenorite, galima rinktis ir pirktinę sluoksniuotą tešlą
Įdarui:
- 450 g tvirtesnių grybų (naudojau ruduosius pievagrybius ir voveraites, tinka ir kiti)
- 1 poro baltosios dalies
- 100 g šviežių špinatų (arba 3-4 kubelių šaldytų ir atitirpintų)
- 4 skiltelių česnako
- 3 kiaušinių
- 100 g graikiško jogurto arba grietinės
- 30 ml pieno ar liesos grietinėlės
- 50 g tarkuoto parmezano ar kito kietojo sūrio
- Kelių šakelių čiobrelio ir/ar rozmarino
- Druskos, juodųjų pipirų ir žolelių prieskonių
- Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Viršui pabarstyti (nebūtina):
- Saujelės tarkuoto raudonojo čederio (galima rinktis kitą sūrį)
- Saujelės kedro riešutų
Gaminimas
- Tešlai miltus sumaišykite su druska ir prieskoniais. Įmaišykite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir pulsiniu virtuvinio kombaino rėžimu arba rankomis sutrinkite iki trupinių. Įmaišykite 2 v.š. vandens ir formuokite tešlą. Jei vandens šiek tiek trūksta, įmaišykite dar pusę šaukšto. Suformuokite plokščią tešlos rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent 20 min.
- Iškočiokite tešlą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Įtieskite į kepimo formą, subadykite šakute ir įdėkite į šaldytuvą dar apie 20 min.
- Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros ir pradėkite ruošti įdarą.
- Porą supjaustykite griežinėliais. Pievagrybius supjaustykite griežinėliais, didesnes voveraites perpjaukite į kelias dalis, o mažesnes palikite sveikas. Švelniai įkaitinkite keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus, įspauskite česnako skilteles ir apkepkite pusę minutės. Suberkite porą ir kepkite, kol šiek tiek suminkštės. Sudėkite grybus, čiobrelio ir/ ar rozmarino šakeles, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite, kol skystis nuo grybų nugaruos. Galiausiai sudėkite špinatus ir dar minutę apkepkite, kol špinatai sukris.
- Išimkite kepimo formą su kišo tešla iš šaldytuvo, ant tešlos įtieskite kepimo popieriaus lakštą ir priberkite pupelių. Kepkite orkaitėje apie 15 min., tuomet išimkite pupeles su kepimo popieriumi ir kepkite dar apie 5 min.
- Kol tešla kepa, kiaušinius išplakite su žiupsniu druskos, pipirų ir žolelių prieskonių. Įmaišykite graikišką jogurtą arba grietinę ir pieną arba grietinėlę. Sudėkite tarkuotą parmezaną.
- Ant kišo pagrindo sudėkite keptus grybus. Ant viršaus supilkite kiaušinių plakinį. Palei kišo kraštą priberkite čederio sūrio. Apibarstykite kedro riešutais.
- Kepkite iki orkaitėje apie 25-35 min. Palikite šiek tiek atvėsti. Skanus ir šiltas, ir atvėsęs.
Jei mėgstate nesaldžius pyragus su grybais, kviečiu išbandyti ir pievagrybių, varškės bei špinatų galetę. Taip pat puikiai derėtų prie vyno. Ypač jei viršų papildomai pabarstytumėte pikantišku sūriu ar įmaišytumėte jo šiek tiek į įdarą.
Sukurta bendradarbiaujant su Barone Montalto nealkoholinis.
#reklama