Vasariškai nuotaikai ir saulėtam lengvumui subalansuotas kremiškas pyragas su abrikosais ir kreminiu sūriu. Jis labai panašus į keptą sūrio pyragą, tačiau kartu ir šiek tiek kitoks. Pyrago pagrindas – trapus ir skanus, lyg sviestinis sausainis. Sūrio sluoksnis pasižymi švelnia, glotnia tekstūra ir saikingu saldumu, o abrikosai ir citrinos sultys suteikia malonaus rūgštumo. Tai lengvai pagaminamas ir tikrai dėmesio vertas pyragas.
Šalia deserto parinkau vaisiško skonio baltąjį Barone Montalto Passivento 0,0% nealkoholinį vyną, subtiliai pabrėžiantį ir atkartojantį pyrago skonius. Šiaudų geltonumo spalvos, gaivaus ir harmoningo skonio, juntamas geltonųjų vaisių aromatas su gėlių natomis – toks šis vynas. Man jis labai patiko. Nors tai saldusis nealkoholinis vynas, jis nei per saldus, nei per rūgštus. Pasižymi išties subalansuotu skoniu, su trupučiu švelnios rūgštelės, kuri atkartoja ir abrikosų saldžiarūgštį skonį. Ir aromatu, ir skoniu šis vynas man pasirodė labai artimas tradiciniam vynui.
Pyragas su abrikosais ir kreminiu sūriu + maloniai gomurį nuteikiantis baltasis nealkoholinis vynas – šis duetas tiesiog kviečia kokybiškam vasaros laikui. Nepraleiskite progos pasimėgauti!
Pyragas su abrikosais ir kreminiu sūriu
admin Vasariškai nuotaikai ir saulėtam lengvumui subalansuotas kremiškas pyragas su abrikosais ir kreminiu sūriu. Jis labai panašus į keptą sūrio pyragą,… Saldus stalas sūrio pyragas, pyragas su abrikosais, keptas sūrio pyragas, sūrio pyragas su abrikosais, European SpausdintiIngredientai
Pagrindui:
- 220 g kvietinių miltų
- 145 g šalto sviesto + gabalėlio formai ištepti
- 30 g cukraus pudros
- 1 didelio kiaušinio trynio
- 1,5-2 v.š. ledinio vandens
- Žiupsnelio druskos
Įdarui:
- 400 g natūralaus tepamojo sūrio (galima keisti kremine varške)
- 100 ml riebios grietinėlės
- 2 kiaušinių
- 130 g cukraus
- 1 citrinos žievelės ir 3 v.š. citrinos sulčių
- 1 a.š. vanilės pastos ar ekstrakto
- 2,5 v.š. kukurūzų krakmolo (galima keisti kvietiniais miltais ar bulvių krakmolu)
- 4-5 abrikosų
- Saujelės migdolų riekelių
Gaminimas
Pagrindo paruošimas:
- Miltus sumaišykite su cukraus pudra ir druska. Įmaišykite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir virtuviniu kombainu arba rankomis sutrinkite iki trupinių.
- Įmaišykite kiaušinio trynį ir vandenį iki vientisos tešlos.
- Nedidelį tešlos gabalėlį pasilikite pyrago viršui apibarstyti. Jį įdėkite į šaldiklį.
- Likusia tešla išlipdykite sviestu pateptą apvalią kepimo formą, suformuojant bortelius (naudojau 20 cm dydžio). Palaikykite šaldytuve apie 20 min.
- Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
- Tešlą lengvai subadykite šakute, ant viršaus patieskite kepimo popieriaus lakštą ir priberkite pupelių ar žirnių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min. Nuimkite žirnius ir kepkite dar 5 min. Išimkite ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170 °C.
Įdaro paruošimas ir pyrago kepimas:
- Įdarui naudokite kambario temperatūros ingredientus.
- Tepamąjį sūrį arba varškę sumaišykite su grietinėle, cukrumi ir vanilės pasta ar ekstraktu.
- Po vieną įmuškite kambario temperatūros kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant rankine šluotele.
- Įmaišykite citrinos sultis ir tarkuotą žievelę.
- Sudėkite krakmolą arba miltus ir išmaišykite įdarą iki vientisos masės.
- Abrikosus perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus.
- Ant trapios tešlos supilkite paruoštą sūrio įdarą. Vidine puse aukštyn išdėliokite abrikosus.
- Ant viršaus užtarkuokite šaldiklyje palaikytą trapią tešlą ir apibarstykite migdolų riekelėmis.
- Kepkite iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 60 min. arba kol įdaras sutvirtės. Pilnai atvėsinkite ir palaikykite šaldytuve bent 3-4 valandas ar ilgiau.
Beje, jei mėgstate abrikosus, labai kviečiu išbandyti ir migdolinį abrikosų pyragą, kuris yra be galo skanus su obuoliais. Jis taip pat puikus ir neabejoju, kad labai tiktų prie šio vyno.
Sukurta bendradarbiaujant su Barone Montalto nealkoholinis.
#reklama