Labai skanūs pyragėliai lava cake su avietėmis ir ledais. Kepiau norėdama nustebinti vyrą, nes jis labai mėgsta šokoladą, bet ir man labai patiko. Nusprendžiau į pyragėlių vidų įdėti šiek tiek trintų aviečių įdaro. Sprendimas, mano akimis, pasiteisino, nes pyragėliai labai šokoladiniai, o avietės suteikia šiek tiek gaivumo. Man tokie pyragėliai patiko labiau, nei įprasti, bet jei aviečių naudoti nenorite, galite kepti ir be jų įdaro.
Lava cake su avietėmis ir ledais subalansuoti romantiškam vakarui, bet iš tiesų tiks bet kokiai progai kai reikia greito deserto. Tešla pyragėliams užmaišoma labai greitai, o kepa jie taip pati tik keliolika minučių. Jei kepsite su aviečių įdaru, įdėjus dalį tešlos, šaukšteliu padarykite dugno nesiekiančią duobutę ir ją užpildykite trintų aviečių įdaru. Stenkitės nepridėti per daug, kad avietės liktų tik pyragėlio viduryje. Ant viršaus tešlą dėkite atsargiai, taip, kad įdaras nenutekėtų į šoną.
Lava cake su avietėmis ir ledais kepiau du kartus:
- Pirmą kartą šiek tiek ilgiau, tuomet pyragėliai iškepė beveik pilnai, liko skystas tik įdaras. Šiuos pyragėlius nufilmavau. Kaip atrodė jų tekstūra ir įdaras, galite matyti šiame video.
- Antrą kartą kepiau šiek tiek trumpiau – tuomet vidus liko skystesnis, avietės susimaišė su skystu šokoladu. Mums labiau patiko ilgiau kepti pyragėliai, nes tiesiog tokius labiau mėgstame, bet tai – skonio reikalas, tad kepdami stebėkite ir spręskite pagal savo skonį.
Jei nepavyksta iš pažiūros suprasti, ar lava cake iškepė, galite išbandyti šiuos būdus:
- Gerai apžiūrėkite pyragėlius – iškepę kraštuose jie ima sausėti, viršus sutvirtėja, tačiau atsargiai palietus ties viduriu pyragėliai yra dar minkšti (ne skysti).
- Ar lava cake iškepė, taip pat galite patikrinti įbedant medinį dantų krapštuką pyragėlio krašte (turėtų likti sausas), ir ties viduriu (turėtų būti drėgnas).
Labai rekomenduoju lava cake su avietėmis tiekti gausiai apšlakstytus trintomis avietėmis ir pagardintus vanilės-uogų ledais. Manieji buvo su braškių įdaru, nesugalvoju skanesnio derinio!
Lava cake su avietėmis ir ledais
admin Labai skanūs pyragėliai lava cake su avietėmis ir ledais. Kepiau norėdama nustebinti vyrą, nes jis labai mėgsta šokoladą, bet ir… Saldus stalas lava cake, lava cake su avietemis, lava pyrageliai, lava pyragelis, sokoladiniai pyrageliai, sokoladinis desertas, pyragelis skystu vidumi, romantiskas desertas, valentino diena European SpausdintiIngredientai
- 3 kambario temperatūros kiaušinių
- 3 kambario temperatūros kiaušinių trynių
- 50 g cukraus (tešlai)
- 130 g sviesto + papildomai formelėms ištepti
- 170 g kartaus juodojo šokolado (kuriame ne mažiau kaip 70% kakavos)
- 40 g kvietinių miltų
- Šiek tiek nesaldintos kakavos miltelių
- Žiupsnelio druskos
- 200 g aviečių
- 2 a.š. cukraus (aviečių įdarui)
- Ledų (patiekimui, labai tinka vaniliniai su uogomis)
Gaminimas
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
- Ištirpinkite sviestą ir palikite šiek tiek atvėsti.
- Mažais gabalėliais supjaustykite šokoladą ir ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Jei naudojate mikrobangų krosnelę, tirpinkite nustatę 800W galingumą, intervalais po 20 sekundžių, po kiekvieno intervalo labai gerai išmaišant. Palikite truputį atvėsti.
- Dubenyje sumaišykite kiaušinius, kiaušinių trynius, cukrų ir druską. Plakite, kol kiaušiniai suputos, sutirštės ir pabals.
- Sumaišykite tirpintą sviestą ir juodąjį šokoladą. Supilkite į plaktus kiaušinius ir išmaišykite.
- Suberkite persijotus miltus ir dar kartą išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Keraminius indelius (ramekinus) labai gerai ištepkite sviestu ir tolygiai pabarstykite kakavos milteliais (kakava turi tolygiai pasidengti visas indelių vidus). Perteklių nubarstykite.
- Apie 120 g aviečių sutrinkite šakute ir sumaišykite su 2 a.š. cukraus.
- Tešla užpildykite šiek tiek daugiau nei 1/3 indelio. Šaukšteliu ties viduriu padarykite įdubimą ir dėkite į patį vidurį mažą šaukštelį trintų aviečių. Ant viršaus vėl atsargiai dėkite tešlą taip, kad įdaras nenutekėtų į šoną, tešla užpildykite šiek tiek daugiau kaip 2/3 ramekino.
- Pyragėlius kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12-14 min. (kepimo laikas gali būti keliomis minutėmis ilgesnis ar trumpesnis priklausomai nuo orkaitės kaitrumo ir kepimo indelių dydžio, taip pat nuo to, ar norite skystesnio, ar tvirtesnio įdaro). Pyragėliai iškepę, kai kraštuose ima sausėti, jų viršus sutvirtėja, tačiau palietus ties viduriu pyragėliai yra dar minkšti (ne skysti). Taip pat galima patikrinti įbedant medinį dantų krapštuką pyragėlio krašte (turėtų likti sausas), ir ties viduriu (turėtų būti drėgnas). Iškepusius pyragėlius išimkite iš orkaitės, palaukite apie 5 minutes ir atsargiai apipjaukite peiliu. Indelius uždenkite lėkštėmis, kuriose patieksite desertą ir atsargiai apverskite pyragėlius tiesiai į lėkštes.
- Šiltus pyragėlius tiekite su ledais, likusiomis trintomis ir šviežiomis avietėmis. Atvėsę jie sukietėja, tačiau jei pyragėlių liko, galite juos šildyti mikrobangų krosnelėje ir vėl pagardinti ledais bei uogomis – pašildyti pyragėliai bus minkšti ir skanūs.
Jei ieškote romantiško, tačiau lengvesnio, gaivesnio deserto, labai rekomenduoju peržiūrėti ir šį sluoksniuoto šokoladinio deserto su braškėmis ir maskarponės kremu receptą.