
Labai skanus sūrio pyragas su žaliąja citrina. Ne per saldus, gaivus ir universalus. Su maloniai juntama laimo rūgštele. Vasariškas, nes tinka išvykoms, lengvai gali šiek tiek pabūti ne šaldytuve ir, kaip paprastai sakau apie sūrio pyragus, skaniausias yra trečią dieną (ar net ketvirtą, tik taip ilgai paprastai jie neišbūna). Kartu gali būti rudeniškas ar koks tik norit, nes žaliosios citrinos nepritrūkstam jokiu metų laiku.
Paprastai kepdama sūrio pyragus naudoju rikotos ir maskarponės sūrius. Galima gaminti vien su maskarpone, bet sūrio pyragas tokiu atveju būna riebesnis, sotesnis. Tai gana kaloringas desertas ir nors kalorijų neskaičiuoju, bet visada labiau mėgstu lengvesnio skonio desertus, todėl galimybė iškepti bent šiek tiek liesesnį sūrio pyragą, tačiau neaukojant jo skoninių savybių, man skamba puikiai.
Beje, galima naudoti ir tepamą kreminį sūrį be priedų. Aš labiau mėgstu rikotos ir maskarponės derinį.

Sūrio pyragas su žaliąja citrina yra panašus į klasikinį sūrio pyragą, nes remdamasi jo receptu ir nusprendžiau paeksperimentuoti. Tik šiuo atveju rinkausi žaliąją citriną ir jos negailėjau, nes norėjosi šiam sūrpyragui suteikti gaivų citrusinį skonį. Man atrodo, kad pavyko tikrai neblogai. Ateičiai dar turiu idėjų, kaip norėčiau pabandyti jį patobulinti, bet tai jau būtų sudėtingesnis receptas, reikalaujantis daugiau etapų, o šįsyk norėjau greitai pagaminamo, daug pastangų nereikalaujančio ir kelionei puikiai tinkančio pyrago. Ramų vakarą mylimos Kuršių Nerijos pamiškėje jį ragauti buvo dar skaniau, nei namuose.

Jei gaminti ir ragauti sūrio pyragus mėgstate taip, kaip ir aš, palieku dar nuorodas į dar kelis sūrio pyragų receptus:
- Amaretto skonio sūrio pyragas su marcipanu ir migdolais – labai skanus ir tinka šventėms.
- Klasikinis sūrio pyragas – taip pat labai labai geras, ypač jei pasigaminsite želė iš turimų šaldytų uogų ar vaisių ir ja padengsite per naktį šaldytuve palaikyto pyrago viršų. Pavyzdžiui, labai tinka apelsinų, braškių, aviečių, mangų želė.
- Šokoladinis sūrio pyragas – tikriems šokolado gerbėjams. Jei norisi suteikti gaivumo, galima papuošti mandarinais ar apelsinais.

Sūrio pyragas su žaliąja citrina
admin Labai skanus sūrio pyragas su žaliąja citrina. Ne per saldus, gaivus ir universalus. Su maloniai juntama laimo rūgštele. Vasariškas, nes… Saldus stalas tortas, desertas, sveikas desertas, sūrio pyragas, žalioji citrina, sūrio pyragas su laimu, desertai su citrina, gimtadienio tortas European SpausdintiIngredientai
Pagrindui reikės:
- 180 g sausainių
- 80 g sviesto
Sūrio sluoksniui reikės:
- 500 g maskarponės sūrio
- 250 g rikotos sūrio
- 130 g cukraus
- 3 kiaušinių
- 100 g graikiško jogurto
- 3,5 v. š. kukurūzų krakmolo (jei neturite, tiks ir kvietiniai miltai)
- 2 žaliųjų citrinų
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- Žiupsnelio druskos
Papuošimui reikės:
- Žaliosios citrinos griežinėlių
Gaminimas
Pagrindo gaminimas:
- 1. Ištirpinkite sviestą, susmulkinkite sausainius ir sumaišykite.
- Į atsegamą 24 cm torto formą įtieskite kepimo popieriaus lakštą ir suverskite sausainių masę. Suformuokite pagrindą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 8-10 min. Atvėsinkite.
Sūrio pyrago gaminimas:
- Atkreipkite dėmesį, kad visi kreminio sluoksnio ingredientai turi būti kambario temperatūros. Jei naudosite elektrinį plaktuvą, pasirinkite mažiausią galingumą ir plakite trumpai, tik kol įsimaišo ingredientai, bet puikiai apsieisite ir su rankine plakimo šluotele.
- Maskarponės ir rikotos sūrį sumaišykite su cukrumi, vanilės ekstraktu ir žiupsneliu druskos.
- Įmaišykite graikišką jogurtą.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant.
- Įtarkuokite žaliųjų citrinų žievelę ir įspauskite sultis. Išmaišykite.
- Sudėkite kukurūzų krakmolą ir trumpai suplakite iki vientisos masės.
- Paruoštą masę supilkite ant sausainių pagrindo. Orkaitės apačioje padėkite karštu vandeniu pripildytą kepimo skardą, o pyragą statykite kiek aukščiau, ant grotelių ar kitos skardos. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min.
- Sumažinkite kaitrą iki 120 °C ir kepkite dar apie 50 min. Ar iškepė, tikrinkite pajudindami: pyrago kraštai turi būti sutvirtėję, o vidurys dar šiek tiek liulantis. Jei pyragas atrodo per skystas, kepkite dar iki 10 min. ir vėl patikrinkite.
- Iškepusį pyragą palikite kambario temperatūroje atvėsti ir palaikykite šaldytuve bent 12 val.
- Papuoškite žalosios citrinos griežinėliais ir skanaukite!
