
Mėgstate šokoladą ir kavą? Tuomet kartu su Kavos draugas norime jums pasiūlyti nesudėtingą, skanų ir išvaizdų desertą Naujiesiems (ir ne tik, žinoma)! Tai sluoksniuotas desertas, patiekiamas taurėse. Naujieji šiemet penktadienį, tad ne visiems bus laisvadienis. Pagal šį receptą beveik viską galite paruošti išvakarėse, o šventės dieną beliks išplakti grietinėlę ir susluoksniuoti desertą taurėse. Jame susipina juodojo šokolado putėsių, vyšnių ir nuostabios kavos skonio plaktos grietinėlės sluoksniai. Paragavus pastarojo sluoksnio mintyse iškart kilo klausimas, kurį nejučia net ištariau garsiai: „Ir kodėl aš anksčiau nebandžiau jos gaminti?!“. Man šis kavos kremas labai labai patiko.
Recepte atskirai aprašiau kiekvieno sluoksnio gaminimą, tačiau noriu pastebėti, kad ilgiausiai pailsėti reikia grietinėlei. Norint grietinėlei suteikti kavos skonį, kavos pupeles joje reikia palaikyti per naktį ar bent 8 valandas. Taigi, jei šokoladinį musą (putėsius) gaminsite likus kelioms valandoms iki patiekimo, nepamirškite, kad plaktą grietinėlę reikia pradėti ruošti anksčiau. Anoks ir ruošimas, išties: tiesiog sumaišysite ingredientus ir įdėsite į šaldytuvą.

Padažui naudojau šaldytas vyšnias, bet galite rinktis ir kitas rūgštesnes uogas. Jos – atsvara saldžiam kremui. Tinka avietės, juodieji ar raudonieji serbentai, netgi spanguolės, jei jas mėgstate. Jei norite dar labiau sutrumpinti gaminimo laiką, galite desertą tiesiog pagardinti šviežiomis arba šaldytomis uogomis. Nors su padažu, mano nuomone, yra skaniau.
Rinkitės tik kokybiškus ingredientus:
- Jei turite galimybę, rekomenduoju naudoti vanilės sėklas arba vanilės pastą, ekstraktą. Nieko labai blogo nenutiks, jei pasirinksite vanilinį cukrų, tačiau ingredientų kokybė turi didelės įtakos deserto rezultatui.
- Dėl šios priežasties kava taip pat turi būti tik aukštos kokybės, malonaus skonio ir sodraus aromato. Rinkitės tik tokią, kokia jums iš tiesų yra skani. Nenaudokite tokios, kokios šiaip jau negertumėte arba gertumėte, bet nesimėgautumėte.
Aš naudojau rūšines braziliškas kavos pupeles Brazil Santa Luzia. Jas pasirinkau dėl šioje kavoje derinamų pieniško šokolado, karamelės ir prinokusių vaisių skonio natų, kurios, pamaniau, puikiai tiks desertui. Nesuklydau – kavos kremas puikiai pavyko. Be to, sužavėjo šios kavos gamintojo, brazilo José Maria de Oliveira, istorija. Jis vaikystės dienas leido nedidelėje seneliui priklausiusioje kavos plantacijoje Campos Altos miestelyje. Šeimai sunkiu metu teko išsikraustyti iš ūkio, o užaugęs jis karjerą vystė kitoje srityje, tačiau miestelio ir kavos negalėjo pamiršti. Galiausiai nusprendė grįžti, įsigyti žemės ir pratęsti šeimos tradiciją. Jis skiria daug dėmesio kavos kokybei, kavos inovacijoms. Skaitau ir galvoju, kad labai gražu, jog žmogus atrado save ir atgaivino šeimos tradiciją.

Na, o visą rūšinių kavos pupelių asortimentą galite rasti čia. Specializuotoje Kavos draugas parduotuvėje rasite ne tik kavą, bet ir arbatą, saldėsius, pieną (tik čia randu savo mėgstamiausią Barista linijos augalinį pieną Alpro Barista Coconut – išsiplaka ideali puta), kavos aparatus ir jų priežiūros priemones.


Sluoksniuotas kavos ir šokolado desertas
admin Tai skanus, šventiškas, labai šokoladinis desertas taurėse, kuriame susipina juodojo šokolado putėsių, vyšnių ir nuostabios kavos skonio plaktos grietinėlės sluoksniai. Paragavus pastarojo sluoksnio mintyse iškart kilo klausimas, kurį nejučia net ištariau garsiai: „Ir kodėl aš anksčiau nebandžiau jos gaminti?!“. Man ji labai labai patiko. Saldus stalas kavos desertas, kavos kremas, desertas, kava, skanus desertas, kavos draugas, kavos pupeles,desertas naujiesiems metams, desertas naujiesiems, naujieji metai, vakarėliui, desertas vakarėliui, vakarėlio desertas, dar kasneli European SpausdintiIngredientai
Šokoladiniams putėsiams su kava reikės:
- 200 g riebios grietinėlės (35-36 % riebumo)
- 160 g juodojo šokolado (kurio sudėtyje yra 70-85 % kakavos)
- 40 g sviesto
- 70 ml stiprios kokybiškos atvėsintos kavos
- 2 didelių kiaušinių
- 50 g cukraus
- Žiupsnio maltos vanilės arba 1 a.š. vanilės pastos/ ekstrakto
- Žiupsnelio druskos
Kavos skonio plaktai grietinėlei reikės:
- 250 g riebios grietinėlės (35-36 % riebumo)
- 2 v.š. cukraus pudros
- 5 v.š. nesmulkintų kavos pupelių (naudojau Brazil Santa Luzia kavos pupeles)
- Žiupsnio maltos vanilės arba 1 a.š. vanilės pastos/ ekstrakto
Uogų padažui* reikės:
- 200 g šaldytų vyšnių arba kitų rūgščių uogų (tinka avietės, raudonieji ar juodieji serbentai)
- 2 v.š. cukraus
- 2 v.š. brendžio arba viskio
- 1 v.š. krakmolo (naudoju kukurūzų krakmolą, nes jis neturi poskonio, bet tiks ir bulvių)
* Jei nenorite gaminti uogų padažo, vietoje jo naudokite šviežias arba šaldytas uogas.
Pagardinimui reikės:
- Šiek tiek peiliu paskustų juodojo šokolado drožlių arba tarkuoto juodojo šokolado
Gaminimas
Pateikiu kiekvieno sluoksnio gaminimo eigą atskirai, tačiau atkreipkite dėmesį, kad trečiąjį sluoksnį – kavos skonio plaktą grietinėlę – šaldytuve reikia laikyti ilgiausiai, todėl ją galite pradėti ruošti anksčiausiai.
Šokoladinių putėsių su kava gaminimas:
- Šokoladą pasmulkinkite, sumaišykite su sviestu ir ištirpinkite dubenyje virš silpnai verdančio puodo. Svarbu, kad dubens dugnas nesiektų vandens. Palikite šiek tiek atvėsti.
- Atskirkite trynius nuo baltymų (baltymus dėkite tik į labai sausą ir švarų indą). Į trynius suberkite 35 g cukraus ir plakite, kol sutirštės ir pabals. Įmaišykite kavą ir vanilę.
- Išplakite grietinėlę. Neperplakite: ji turi sutirštėti, tačiau išlikti vientisa, nepagelsti.
- Šokoladą įmaišykite į kiaušinių trynių masę. Galite trumpai paplakti elektriniu plaktuvu, bet tik kol masės susimaišys. Tuomet švelniai įmaišykite grietinėlę.
- Baltymus sumaišykite su druska bei likusiais 15 g cukraus ir, maišant viena kryptimi, elektriniu plaktuvu išplakite iki labai standžių putų. Apvertus dubenį baltymai turi likti vietoje. Atsargiai viena kryptimi baltymus įmaišykite į šokolado masę. Putėsius sudėkite į taures ir palaikykite šaldytuve per naktį arba mažiausiai 2 valandas.
Uogų padažo gaminimas:
- Vyšnias ar kitas pasirinktas rūgštesnes uogas užpilkite cukrumi, alkoholiu ir pakaitinkite, kol užvirs.
- Kelis šaukštus skysčio nupilkite, truputį pamaišykite, suberkite krakmolą ir išmaišykite plakimo šluotele iki vientisos masės. Supilkite į uogas ir nuolat maišant pakaitinkite ant nedidelės kaitros, kol sutirštės. Atvėsinkite.
Kavos skonio plaktos grietinėlės gaminimas:
- Į grietinėlę sudėkite vanilę ir suberkite kavos pupeles. Uždenkite ir palikite šaldytuve per naktį (bent 8 valandas).
- Perkoškite grietinėlę, sudėkite cukraus pudrą ir išplakite iki purumo. Neperplakite! Grietinėlei ėmus tirštėti, sumažinkite elektrinio plaktuvo greitį ir stebėkite konsistenciją. Grietinėlė turi tapti puri, tačiau nepagelsti, neįgyti sviesto poskonio.
Deserto sluoksniavimas:
-
- Ant sustingusių šokoladinių putėsių paskirstykite uogų padažą.
- Sudėkite plaktą grietinėlę.
- Pagardinkite juodojo šokolado drožlėmis.
- Galite skanauti iš karto arba iki patiekimo laikyti šaldytuve (jei dar kurį laiką desertus laikysite šaldytuve, taures uždenkite maistine plėvele arba įdėkite į maišelius, kad kremas neapdžiūtų).




Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Kavos draugas.
#reklama