I love cheesecakes! Tikrai, myliu, ir nė kiek neperdedu. Mano meilė tortų gaminimui prasidėjo nuo jų – sūrio pyragų. Išduosiu paslaptį: nors moku pagaminti ,,rimtus’’ tortus, tame tarpe prancūziškus, kurie reikalauja didelio atidumo, temperatūros matavimų ir kruopštumo, ir kuriuos paragavę, žmonės aikčioja, išties man vis tik maloniausia gaminti greitai ir lengvai. Tik ne prastai! Tai va, sūrpyragis čia laimi visu šimtu procentų.
Vienas, du, sutrinu, suplaku, į orkaitę, tada – į šaldytuvą ir laukiam rezultato. Štai čia sunkioji dalis – išlaukti, nes reikia jam kokios paros, o išties, skaniausias antrą ar net trečią parą. Tad niekad neišdalinkit paskutinių gabalėlių, bent vieną pasilikit ir tą trečią dieną suprasit, apie ką kalbu.
Šįkart dalinuosi Amareto sūrio torto receptu. Aha, suaugusiems! Jį sukūriau prieš kelis metus, Kalėdoms, kai turėjau marcipano ir svarsčiau, kaip geriausiai jį panaudoti. Nuo tada kepiau n kartų. Labai geras! Ir žinot, visai nesvarbu, žiema, ar vasara, jo paragauti tikrai verta.
Tik vis neapsisprendžiu kaip tą cheesecake’ą teisingiausia vadinti – pyragu ar tortu? Nors dažniau girdžiu įvardijant žodžiu „pyragas”, mano akimis, jis tortui nenusileidžia, tai tebūnie tortas.
Keptas Amareto skonio sūrio tortas
admin I love cheesecakes! Tikrai, myliu, ir nė kiek neperdedu. Mano meilė tortų gaminimui prasidėjo nuo jų – sūrio pyragų. Išduosiu… Saldus stalas tortas desertas pyragas sūrio pyragas European SpausdintiIngredientai
Pagrindui reikės:
- 150 g sausainių (labai tinka kondensuoto pieno skonio)
- 60 g sviesto
Sūrio tortui reikės:
- 250 g maskarponės sūrio
- 250 g rikotos sūrio
- 60 g cukraus
- 3 vidutiniai kiaušiniai
- 100 g marcipanų masės (virš 50% migdolų)
- 100 g graikiško jogurto
- 2,5 v. š. kukurūzų krakmolo
- 40 ml Amaretto likerio
- 1 a.š. vanilės pastos arba ekstrakto
- Žiupsnelio druskos
Viršui reikės:
- 30 g juodojo šokolado
- Šlakelio aliejaus (5 g)
- 40 g migdolų riekelių, paskrudintų sausoje keptuvėje
Gaminimas
- Paruoškite pagrindą: ištirpinkite sviestą, susmulkinkite sausainius ir sumaišykite. Į atsegamą torto formą (naudojau 17 cm) įtieskite kepimo popieriaus lakštą ir suverskite sausainių masę. Gerai paspauskite, kad pagrindas taptų tvirtas. Palaikykite šaldytuve, kol sustings.
- Marcipaninę masę supjaustykite smulkiais gabalėliais ir šiek tiek pašildykite, kad suminkštėtų. Gerai ištrinkite su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įdėkite kelis šaukštus rikotos sūrio ir sutrinkite blenderiu iki vientisos masės. Sudėkite likusį rikotos sūrį ir maskarponės sūrį. Išmaišykite arba trumpai išplakite, kol sūriai įsimaišys.
- Įmaišykite graikišką jogurtą. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno trumpai išplakant. Supilkite vanilės pastą arba ekstraktą ir Amaretto likerį. Sudėkite kukurūzų krakmolą ir trumpai išplakite iki vientisos masės.
- Paruoštą masę supilkite ant sausainių pagrindo. Orkaitės apačioje padėkite vandeniu pripildytą kepimo skardą. Sūrio pyragą statykite kiek aukščiau, ant grotelių arba ant kitos skardos ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Tuomet sumažinkite kaitrą iki 120 °C ir kepkite dar maždaug 45-60 min. Ar iškepė, tikrinkite pajudindami: pyrago kraštai turi būti tvirti, o vidurys dar šiek tiek judantis.
- Iškepusį sūrio pyragą palikite kambario temperatūroje atvėsti ir perkelkite bent 12 val., o geriau visoms 24 val. į šaldytuvą.
- Papuošimas šiuo atveju gana svarbus, nes tobulai dera prie šio sūrio torto skonio ir jį išpildo. Ištirpinkite juodąjį šokoladą ir sumaišykite su aliejumi. Suformuokite nubėgimus, apšlakstykite pyrago viršų. Iš karto, kol šokoladas nespėjo sutvirtėti, apibarstykite skrudintomis migdolų riekelėmis.
2 Komentarai
[…] Amaretto skonio su marcipanu ir migdolais – jis mano mėgstamiausias! […]
[…] Amaretto skonio sūrio pyragas su marcipanu ir migdolais – labai skanus ir tinka šventėms. […]