

Šis tortas, vienareikšmiškai, yra skirtas mėtų ir šokolado gerbėjams. Tačiau jei mėtų nemėgstate, labai lengvai jį galima pakoreguoti. Nedėkite mėtų tinktūros ar sirupo į baltąjį kremą. Vietoje mėtų galite įdėti vanilės arba visai nieko nedėti ir turėsite švelnų jogurtinį baltojo šokolado kremą.
Mėtiniams putėsiams paruošti naudojau mėtų tinktūrą, parduodamą vaistinėje. Mėtų tinktūra torte??? Aha, tikrai taip. Ją laisvai galite keisti mėtų sirupu ar likeriu, tačiau nei vieno, nei kito man gauti nepavyko, todėl prisiminiau mėtų tinktūrą. Ji skirta virškinimui gerinti, tad keli lašai tikrai niekuo nepakenks. Be to, dar ir išvengsite visokiausių E, randamų sirupuose.

Biskvite nenaudojami kepimo milteliai, todėl jo gamyba truputį labiau „tricky“ – nepakankamai išplaksit ar permaišysit masę – gali neiškilti. Reikalingas geras plaktuvas. Jei nerimaujate, kad nepavyks, galite kepti bet kokį kitą kakavinį biskvitą, o, bet, tačiau šis neįtikėtinai skanus dėl į jį dedamo marcipano (tą patvirtino daug ragavusių).
Biskvito tešlą paskleidžiu įprastoje stačiakampėje kepimo skardoje taip, kad iškeptų truputį didesnis, nei man reikalingas apskritimas. Taip jis iškepa vienodo aukščio, be iškilimų. Kai biskvitas atvėsta, išspaudžiu apskritimą konditeriniu žiedu. Taip pat galima išspausti ar apipjauti, naudojant atsegamos torto formos žiedą.
Biskvitą išspaudžiau 16 cm žiedu, o tortą surinkau 18 cm žiede. Tokiu būdu biskvitas ir traškus sluoksnis „pasislepia“ torto viduje, o iš išorės matome tik putėsius. Jei norisi paprasčiau, galite biskvitą daryti didesnį, o putėsius tiesiog supilti ant jo.
Norint tinkamai paruošti putėsius, būtinas rankinis blenderis.
Rekomenduoju naudoti acetato juostą, kuria apjuosiama žiedo ar torto formos vidinė pusė. Torto kraštai bus daug tolygesni.



ŠOKOLADO IR MĖTŲ PUTĖSIŲ TORTAS
admin Šis tortas, vienareikšmiškai, yra skirtas mėtų ir šokolado gerbėjams. Tačiau jei mėtų nemėgstate, labai lengvai jį galima pakoreguoti. Nedėkite mėtų… Saldus stalas tortas desertas European SpausdintiIngredientai
Biskvitui reikės:
- 50 g kiaušinių (~1 vnt.)
- 20 g trynių (~1 kiaušinio trynys)
- 70 g baltymų (~2,5 kiaušinių baltymai)
- 25 g cukraus
- 25 g cukraus pudros
- 75g marcipanų masės
- 25 g miltų
- 25 g kakavos
- 25 g sviesto
Traškiam sluoksniui reikės:
- 20 g pieniško šokolado lašelių
- 45 g lazdyno arba migdolų riešutų pastos
- 10 g sviesto
- 0,5 a.š. vanilės pastos
- 35 g biskvitinių traškučių (dar vadinami Royaltine, Feuilletine, jei nepavyktų jų gauti, galite bandyti keisti traškiais kukurūzų dribsniais)
Šokolado putėsiams reikės:
- 200 g grietinėlės (35-36% rieb.)
- 100 g juodojo šokolado lašelių (ne daugiau kaip 55% kakavos)
- 50 g graikiško jogurto
- 4 g želatinos lapelių (naudojau 200 bloom stiprumo)
Mėtiniams putėsiams reikės:
- 350 g grietinėlės (35-36% rieb.)
- 100 g baltojo šokolado lašelių
- 150 g graikiško jogurto
- 9 g želatinos lapelių (naudojau 200 bloom stiprumo)
- 25 lašai mėtų tinktūros (arba sirupo)
Gaminimas
Biskvito kepimas:
- Ištirpinkite sviestą ir palikite atvėsti.
- Persijokite miltus su kakava.
- Marcipaną truputį pašildykite, kad suminkštėtų. Marcipaną gerai ištrinkite plaktuvu su persijota cukraus pudra. Plakant per kelis kartus supilkite kiaušinį ir trynį. Masę plakite 10-15 minučių, kol taps balta ir labai puri.
- Tuo tarpu kitame dubenyje plakite kiaušinio baltymus: kai pasirodys pirmos putos, pradėkite po truputį dėti cukrų ir išplakite iki purumo. Jei dviejų plaktuvų neturite, šį žingsnį atlikite iš karto, kai baigsite pakti marcipano ir kiaušinių masę.
- Į marcipano ir kiaušinių masę viena kryptimi silikonine mentele įmaišykite sviestą, tuomet – miltų ir kakavos mišinį. Galiausiai atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus. Nepermaišykite!
- Masę paskleiskite skardoje ir kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min. Pirmiausia kepkite 10 min., tuomet patikrinkite: prilieskite biskvito viršų pirštu. Kai biskvitas iškepęs, patraukus pirštą, nelieka įdubimo, jis grįžta į pradinę padėtį. Jei įdubimas liko – kepkite dar 5-7 min. ir vėl tikrinkite.
- Biskvitą atvėsinkite. Konditeriniu žiedu išpjaukite 16 cm apskritimą.
Traškaus sluoksnio paruošimas:
- Atskirai ištirpinkite šokoladą ir sviestą. Sumaišykite. Įmaišykite riešutų pastą ir vanilės pastą. Sudėkite biskvitinius traškučius ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
- Traškutį tolygiai užtepkite ant biskvito ir įdėkite į šaldytuvą sustingti.
Šokoladinių putėsių paruošimas:
- Ištirpinkite šokoladą virš puodo su karštu vandeniu arba mikrobangų krosnelėje intervalais po 20 sekundžių, kaskart labai gerai išmaišant šokoladą, kad neperkaistų.
- Tuo tarpu želatinos lapelius pamerkite į dubenį su lediniu vandeniu ir brinkinkite 3-5 min. Išimkite ir labai gerai nugręžkite vandens likučius.
- Sudėkite želatiną į šiltą šokoladą ir intensyviai išmaišykite. Sudėkite kambario temperatūros ar net truputį pašildytą graikišką jogurtą (tik ne šaltą!) ir toliau maišykite. Šiame etape masė greičiausiai sušoks, bet neišsigąskite. Masę labai gerai ištrinkite blenderiu iki vientisos konsistencijos.
- Šaltą grietinėlę plakite, kol taps puri, tačiau ne „stovinti“, o, pavertus dubenį, dar truputį bėganti. Švelniai įmaišykite į šokolado masę.
- Pasiruoškite 18 cm dydžio konditerinį žiedą. Jo vidų apgaubkite acetato juosta. Įdėkite biskvitą su traškučiu. Kraštuose iki dugno ir ant viršaus tolygiai paskleiskite šokolado putėsius. Įdėkite į šaldytuvą, kol kremas sustings.
Mėtinių putėsių paruošimas:
- Mėtinius putėsius ruoškite taip pat, kaip šokoladinius: ištirpinkite šokoladą, įmaišykite išbrinkintą želatiną, graikišką jogurtą. Supilkite mėtų tinktūrą arba sirupą. Masę sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos. Švelniai įmaišykite iki vidutinio tirštumo putų išplaktą grietinėlę.
- Mėtinius putėsius supilkite ant šokoladinių putėsių ir palikite šaldytuve sustingti.
Pastebėjimai
Biskvitui išspausti naudojau 16 cm. konditerinį žiedą, o tortui surinkti – 18 cm. konditerinį žiedą. Tortą puošti siūlau mėtų lapeliais, šokolado pabarstukais, rutuliukais ir šokolado „čipsais“. Arba kaip tik leidžia fantazija.
