Prieš šešerius metus, atostogaujant Nidoje, su vyru nuklydome į „In vino“ vyninę, kur, tarp kito skanaus maisto, prisiragavome nuostabių krevečių ir saldžiai malonaus skonio marinuotų alyvuogių. Jos taip patiko, kad sekantį vakarą nešėmės tiesiai i paplūdimį saulės palydėti. Tą saulėlydį prisimenu kaip dabar. Buvo tykus, šiltas oras, be vėjo, o tie užkandžiai prie vyno taurės išpildė ir taip puikų vakarą.
⠀
Pasišoviau žūtbūt tokias alyvuoges pasigaminti namuose ir puoliau naršyti internetą. Taip užtikau „Neringa-blogas“ alyvuogių su medumi receptą, kurį pakoregavau pagal savo skonį ir sėkmingai nuo tada taip ir marinuoju. Iš tiesų, paprastai labai tikslių proporcijų neseku, tiesiog ragauju, kol pasiekiu norimą rezultatą, bet šįkart paskaičiavau. Jei išbandysite, siūlau maišant ingredientus ragauti ir, jei norisi, pagal savo skonį įdėti daugiau ar mažiau vieno ar kito ingrediento.
Nurodytame marinato kiekyje aš marinuoju dvi skardines alyvuogių. Jos būna beveik pilnai apsemtos. Kai suvalgome, marinatą naudoju dar kartą ar net du. Na, nes man jos neatsivalgomos ir su vienu paragavimu niekaip!
Be galo skanu valgyti su į marinatą pamirkyta ciabatta duona arba patiekti ant užkandžių lentos su naminėmis duonos lazdelėmis. Šios lazdelės pavyko traškios, mums patiko. Pusę barsčiau sūriu, pusę – sezamais, bet galima rinktis rozmariną ar kitus prieskonius. Jei barstysite sezamais, šiek tiek juos įspauskite į lazdeles, nes, perdėjus iškeptas į indelį, man didžioji dalis nubyrėjo.
Vasaros sezonas su vakarojimu terasose prasideda, tad derinkit lazdeles ir alyvuoges su sūriais, džemais, mėsytėmis, uogomis, daržovėmis ar kuo tik norisi ir vaišinkitės!
2 receptai: duonos lazdelės ir medaus padaže marinuotos alyvuogės
admin Prieš šešerius metus, atostogaujant Nidoje, su vyru nuklydome į „In vino“ vyninę, kur, tarp kito skanaus maisto, prisiragavome nuostabių krevečių… Idėjos vakarėliui vakarėlio užkandis, prie vyno, užkandžių lenta, vasaros meniu European SpausdintiIngredientai
2 skardoms duonos lazdelių (apie 30 vnt.) reikės:
- 180 g kvietinių miltų
- 120 ml šilto vandens (35-40 °C)
- 6 g sausų mielių
- 1/4 a.š. cukraus
- 1 a.š. druskos
- 35 ml alyvuogių aliejaus
- Sezamo sėklų, tarkuoto kietojo sūrio, rozmarino ar kitų pagardų (pabarstymui)
- Alyvuogių aliejaus aptepimui
Marinuotoms alyvuogėms reikės:
- 3 v.š. medaus
- 20 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 3 v.š. balzaminio acto (naudojau tirštą)
- 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- 1/2 citrinos sulčių
- 3 a.š. džiovinto ar šviežio rozmarino
- 3 a.š. viduržemio jūros prieskonių (arba kitų mėgiamų žolelių)
- Druskos, juodųjų pipirų
- 2 skardinių juodųjų alyvuogių be kauliukų (220 g gryno kiekio)
Gaminimas
Duonos lazdelių receptas:
- Mieles suberkite į šiltą vandenį, sudėkite cukrų ir išmaišykite. Palikite 10 min. suputoti.
- Dubenyje sumaišykite miltus su druska. Supilkite mieles ir alyvuogių aliejų. Miltais pabarstytomis rankomis 10 min. minkykite tešlą, kol nebelips prie rankų.
- Pabarstykite dubenį miltais, sudėkite tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 1 val. pakilti.
- Dar sykį išminkykite tešlą. Atgnybkite po tešlos gabalėlį ir ant stalo ar kito paviršiaus rankomis iškočiokite lazdeles. Kepant jos šiek tiek išsipūs, tad darykite pakankamai plonas.
- Lazdeles dėkite tiesiai į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Aptepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite sūriu, sezamo sėklomis ar kitais pagardais.
- Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min. Jei darysite labai plonas, gali pakakti ir 10-12 min., stebėkite.
- Atvėsusias laikykite sandariame inde.
Marinuotų alyvuogių receptas:
- Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus alyvuoges, ir ant silpnos ugnies pakaitinkite, kol medus ištirps ir visi ingredientai susimaišys.
- Skystį nuo alyvuogių nupilkite ir suberkite alyvuoges į stiklainį su marinatu.
- Palikite marinuotis kambario temperatūroje parą ir ilgiau. Jei reikia labai skubiai – palaikau bent pusdienį.
1 Komentaras
[…] Mes ragavome su vynuogėmis ir marinuotomis alyvuogėmis (mano mėgstamiausių alyvuogių su medumi receptą galite rasti čia). […]