
Savaitgalį šventėme gimtadienį ir tortų buvo net keli. Vienas iš jų – šis šokoladinis keptas sūrio tortas. Jo istorija nei šiokia, nei tokia: planavau gaminti nekeptą mango ir braškių sūrio tortą, bet grietinėlė, ką tik parnešta iš parduotuvės ir, anot pakuotės, galiojanti dar 5 dienas (!!!), buvo visiškai surūgusi, tiršta, kaip grietinė. Po šio nusivylimo staigiai pakeičiau planus ir iškepiau šokoladinį cheesecake‘ą. Jau seniai apie tokį sūrio pyrago variantą galvojau, bet vis nepasitaikydavo proga išbandyti.

Aš pati niekada nesirenku šokoladinio torto, todėl savęs nenustebinau: man labiau patinka klasikinis ar mano mėgiamas Amaretto sūrio pyragas, kurio receptą tinklaraštyje taip pat galite rasti. Bet štai mano vyras, šokoladinių desertų gerbėjas, sakė, kad rinktųsi šį. Jo mama, sesuo ir kolegos taip pat patikino, kad tortas labai geras, tad aš patikėjau ir dalinuosi receptu.


Keptas šokoladinis sūrio tortas
admin Savaitgalį šventėme gimtadienį ir tortų buvo net keli. Vienas iš jų – šis šokoladinis keptas sūrio tortas. Jo istorija nei… Saldus stalas tortas desertas pyragas sūrio pyragas European SpausdintiIngredientai
Pagrindui reikės:
- 200 g sausainių (šokoladinių arba, jei sausainiai šviesūs, įdėkit 1 v.š. nesaldintos kakavos, kaip dariau aš)
- 100 g sviesto
Sūrio tortui reikės:
- 750 g kreminio sūrio
- 70 g cukraus
- 250 g juodojo šokolado
- 3 kiaušiniai
- 200 g graikiško jogurto
- Šlakelio vanilės pastos arba ekstrakto
- 2 v.š. viskio (nebūtina)
- Žiupsnelio druskos
Gaminimas
- Paruoškite pagrindą: ištirpinkite sviestą, susmulkinkite sausainius ir sumaišykite. Į atsegamą torto formą (22 cm dydžio) įtieskite kepimo popieriaus lakštą ir suverskite sausainių masę. Gerai paspauskite, kad pagrindas taptų tvirtas. Palaikykite šaldytuve, kol sustings.
- Ištirpinkite šokoladą ir palikite šiek tiek atvėsti.
- Kreminį sūrį sumaišykite su cukrumi, druska ir vanilės pasta ar ekstraktu. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno trumpai išplakant. Įmaišykite ištirpintą šokoladą, po to – graikišką jogurtą. Jei naudojate, supilkite viskį ir išplakite iki vientisos masės, tik kol visi ingredientai tolygiai susimaišys.
- Paruoštą masę supilkite ant sausainių pagrindo. Orkaitės apačioje padėkite vandeniu pripildytą kepimo skardą. Sūrio pyragą statykite kiek aukščiau, ant grotelių arba ant kitos skardos ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Tuomet sumažinkite kaitrą iki 150 °C ir kepkite dar maždaug 1-1,5 val. Tikslus laikas priklauso nuo orkaitės, todėl rekomenduoju pirmiausia kepti 45 min., patikrinti, ir, pagal poreikį, trukmę ilginti po 15 min. Ar iškepė, tikrinkite pajudindami: pyrago kraštai turi būti tvirti, o vidurys dar šiek tiek judantis.
- Iškepusį sūrio pyragą palikite kambario temperatūroje atvėsti ir perkelkite bent 12 val., bet geriau visoms 24 val. į šaldytuvą. Skaniausias trečią dieną!

1 Komentaras
[…] Šokoladinį – tikriems šokolado gerbėjams. Jei norisi suteikti gaivumo, galima papuošti mandarinais ar apelsinais. […]