Traškūs vafliai su degintu sviestu ir karamele – mano naujas atradimas. Ar jūs turit mėgstamiausią vaflių receptą? Aš turiu. Ar bent jau maniau, kad turiu, nes šie ir šie labai skanūs ir sulaukę daug ne tik šeimos narių, draugų, bet ir jūsų pagyrų. Bet vafliai su degintu sviestu, kuriuos iškepiau dabar… na, mano vertinimu, juos netgi nurungė. Koks traškumas ir aromatas dėl riešutais ir karamele kvepiančio deginto sviesto! Jei su tokiu sviestu dar „nedraugavot“, informuoju, kad šiek tiek pakaitintas sviestas įgyja riešutų ir karamelės kvapą bei skonį. Ir žinoma, vafliams jis labai tinka. Turit juos išsikepti! Pažadu, kad patiks.
O dar geriau bus, jei vaflius paskaninsit lengvai ir tik iš kelių ingredientų greitai pagaminama sūria karamele, kurios paslaptis – sojų padažas. Taip, teisingai, jis tinka ir desertams, ypač karamelei. Net jei atrodo neįprasta, nebijokit pamėginti, ji nereali! Sojų padažas karamelei suteikia papildomo sodrumo, bet neužgožia tradicinio karamelės skonio. Dėl geros sudėties man labiausiai patinka „Kikkoman“ sojų padažas su sumažintu druskos kiekiu. Nuo šiol žinau, kad jis keliaus ne vien į sočius patiekalus, bet ir į desertus.
Traškūs vafliai, karamelė, riešutai ir kaušelis ledų… Tikiuosi, kad daugiau įtikinėti nebereikia? Tikiu, kad pirštus apsilaižysit, pakartot norėsit ir bent mintyse už receptą padėkosit.
Net jei patingėsit skaniuosius vaflius išsikepti (ko, žinoma, nerekomenduoju), pabandykit bent karamelę. Priteiks tik kokosų kremo arba kietosios kokosų pieno dalies, cukraus, sojų padažo ir žiupsnelio druskos. Viskas. Labai gerai, žinokit! Tokia karamele labai skanu gardinti ne tik vaflius, bet ir kitus desertus. Aš šlakstau ledus.
Traškūs vafliai su degintu sviestu ir sūdyta karamele
admin Traškūs vafliai su degintu sviestu ir karamele – mano naujas atradimas. Ar jūs turit mėgstamiausią vaflių receptą? Aš turiu. Ar… Pusryčiai blynai, vafliai, belgiški vafliai, savaitgalio pusryčiai, lėti pusryčiai, brunchas, saldūs vafliai, karameliniai vafliai, namine karamele, soju padazas, sudyta karamelė European SpausdintiIngredientai
Vafliams:
- 2 kiaušinių
- 80 g sviesto
- 200 ml pieno
- 2-3 v.š. rudojo cukraus (jei neturite, naudokite baltąjį)
- 150 g kvietinių miltų
- 20 g kukurūzų krakmolo (galima keisti bulvių)
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. vanilės ekstrakto, pastos ar vanilinio cukraus
- Žiupsnelio druskos
Sūriai karamelei:
- 120 g kokosų kremo arba kokosų pieno kietosios dalies
- 90 g rudojo cukraus (jei neturite, naudokite baltąjį)
- 5-6 a.š. sojų padažo su mažesniu druskos kiekiu „Kikkoman“
- Žiupsnio druskos dribsnių ar vidutinio stambumo druskos
Patiekimui:
- Riešutinių ar vanilinių ledų
- Kepintų karijų ar graikinių riešutų
Gaminimas
Paruoškite karamelę:
- Kokosų kremą sumaišykite su cukrumi ir vis pamaišydami kaitinkite ant nedidelės kaitros kol ištirps ir užvirs.
- Kai karamelė ima kunkuliuoti ir tirštėti, nuolat maišykite ir virkite apie 5-7 min.
- Nuimkite nuo viryklės ir įmaišykite 5 a.š. sojos padažo. Paragaukite, jei norisi daugiau, įpilkite dar 1 a.š. (aš pyliau 6 a.š.). Suberkite druską.
- Karamelę supilkite į stiklainėlį ir palaikykite šaldytuve. Atvėsusi ji sutirštėja iki skysto medaus konsistencijos.
Kepkite vaflius:
- Sviestą kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol ištirps ir užvirs. Maišydami kaitinkite toliau, kol sviesto viršuje susidarys putos, sviestas taps gintarinės ir rusvos spalvos bei įgys skrudintų riešutų kvapą. Svieste turi susidaryti tamsios nuosėdos, bet svarbu nekaitinti per ilgai, kad nesudegtų ir neapkarstų. Kaitinimas turėtų trukti apie 5-7 min. Sviestą iškart perpilkite į kitą dubenį kartu su susidariusiomis nuosėdomis ir palikite šiek tiek atvėsti.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi ir vanile iki purumo. Įplakite pieną, tuomet atvėsusį sviestą.
- Miltus sumaišykite su krakmolu ir kepimo milteliais. Įsijokite ir įmaišykite į tešlą, kol taps vientisa.
- Atskirai išplakite baltymus su žiupsneliu druskos, kol jie taps stabilūs, apvertus indą liks vietoje. Atsargiai silikonine mentele viena kryptimi įmaišykite baltymus į tešlą.
- Kepkite gerai įkaitintoje elektrinėje vaflinėje, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad vafliai iškeptų dar traškesni, patepkite keptuvę trupučiu kokosų ar neutralaus skonio aliejaus.
- Iškeptus vaflius dėkite ant grotelių, išlaikant tarpus. Jei norite visus vaflius išlaikyti šiltus, galite juos dėti ant grotelių į iki 90-100 °C temperatūros įkaitintą orkaitę.
- Patiekite su ledais, karamele ir skrudintais riešutais.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su „Kikkoman“ | Reklama.