
Chocoflan – tobulai skanus meksikietiškas desertas. Kartais užtenka tik vieno kąsnio, kad suprastum – tai kažkas ypatingo. Būtent taip nutiko man pirmąkart paragavus šio deserto. Jį skanavau meksikietiškame restorane ir likau tokia sužavėta, kad nusprendžiau pabandyti pagaminti pati. Rezultatas pranoko lūkesčius.
Tai kreminio pudingo (flano) ir drėgno, sodraus šokoladinio pyrago stebuklas viename kąsnyje, kurį vainikuoja švelni, skysta karamelė, dar labiau sustiprinanti ir taip nuostabų skonių derinį.

Chocoflan dar vadinamas „neįmanomu“ pyragu (impossible cake), bet neišsigąskit – mano gaminta deserto versija daug paprastesnė ir ne tik įmanoma, bet, sakyčiau, netgi nesudėtinga. Kodėl Chocoflan pyragas vadinamas neįmanomu? Iškart supylus sluoksnius vieną ant kito ir kepant kartu, sluoksniai kepdami apsikeičia vietomis: skystesnis pudinginis sluoksnis – flanas, nugrimzta žemyn, o šokoladinio pyrago sluoksnis pakyla į viršų.
Tačiau peržiūrėjusi daug receptų internete aptikau, kad neretai naudojama ir saugesnė gaminimo versija. Ją pasirinkau ir aš, todėl pirmiausia dalinai iškepiau ant karamelės supiltą pudingo sluoksnį. Tuo tarpu paruošiau šokoladinio pyrago tešlą ir ją supylusi ant kepto pudingo sluoksnio, pyragą grąžinau į orkaitę galutinai iškepti. Viskas pavyko puikiai.

Kas daro šį desertą ypatingu? Pirmiausia – tekstūrų derinys. Pudingo sluoksnis itin švelnus, šilkinis, primena pudingą, o šokoladinis sluoksnis – purus ir drėgnas. Abu sluoksniai puikiai papildo vienas kitą, o karamelė suteikia nuostabų skonio akcentą.
Mano pyrago versija mažiau saldi ir be galo skani. Tai tikrai vienas skaniausių desertų, kuriuos esu iki šiol ragavusi. Tikras atradimas, kuris, tikiuosi, taps ir jūsų atradimu. Labai kviečiu išbandyti Velykoms ar bet kuriai ypatingai progai, kai norisi kažko skanaus ir gražaus.

Chocoflan – tobulai skanus meksikietiškas desertas
admin Chocoflan – tobulai skanus meksikietiškas desertas. Kartais užtenka tik vieno kąsnio, kad suprastum – tai kažkas ypatingo. Būtent taip nutiko… Saldus stalas Chocoflan, meksikietiškas desertas, Meksikos skoniai, tobulas desertas, desertas vakarėliui, šventinis desertas, desertas Velykoms, desertas Kalėdoms, skanus pyragas, skaniausias pyragas European SpausdintiIngredientai
Karamelei:
- 120 g cukraus
Pudingo sluoksniui:
- 4 kiaušinių
- 130 g kreminio sūrio
- 385 g saldinto sutirštinto pieno
- 360 g nesaldinto sutirštinto pieno
- 1 v.š. vanilės pastos arba ekstrakto
- Žiupsnelio druskos
Šokoladiniam pyragui:
- 1 kiaušinio
- 70 g cukraus
- 80 g kvietinių miltų
- 20 g nesaldintos kakavos miltelių
- 10 g kukurūzų krakmolo
- 1 kupinas a.š. kepimo miltelių
- 90 ml aliejaus + šiek tiek formai ištepti
- 130 ml pieno
- 1 a.š. vanilės pastos arba ekstrakto
- Žiupsnelio druskos
Gaminimas
Karamelės paruošimas:
- Sandarią formą (naudojau 22 cm dydžio) patepkite aliejumi.
- Į keptuvę suberkite cukrų ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, bet nemaišykite. Cukrui pradėjus tirpti galite keptuvę pavartyti, kad sausas cukrus sudrėktų, bet vis dar stenkitės nemaišyti, kad išliktų vientisas. Cukrus po truputį patamsės, suskystės ir karamelizuosis.
- Ištirpusį cukrų iš karto supilkite į kepimo formos dugną – susidarys tvirta karamelė.
Pudingo (flano) sluoksnio paruošimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Patogiausia pudingo sluoksnį paruošti kokteilių plaktuve. Į jį sudėkite visus sluoksniui reikalingus ingredientus ir suplakite, kol masė taps vientisa (ilgai plakti neriekia). Jei plaktuvo neturite, ingredientus galite sumaišyti dubenyje, tik nedarykite mano klaidos ir kiaušinius dėkite pabaigoje, kai kiti ingredientai jau bus vientisi (masė lengviau susimaišys).
- Paruoštą kremą perkoškite per sietelį į pyrago formą ir uždenkite folija. Pyrago formą įstatykite į didesnę skardą paaukštintais kraštais. Įskardą pripilkite karšto vandens, kad apsemtų apie pusę pyrago formos aukščio. Kepkite apie 40 min.
Šokoladinio pyrago paruošimas:
- Kol flanas kepa, paruoškite tešlą šokoladiniam sluoksniui.
- Sumaišykite miltus, krakmolą, kakavą ir kepimo miltelius.
- Dubenyje rankine šluotele suplakite kiaušinį su druska, cukrumi ir vanilės pasta.
- Įplakite aliejų ir pieną.
- Suberkite miltų – kakavos mišinį ir išmaišykite.
- Ant kepto pudingo sluoksnio iš lėto supilkite paruoštą tešlą, vėl uždenkite pyrago formą folija ir kepkite orkaitėje dar apie 50-60 min.
- Iškeptą pyragą išimkite iš vandens vonelės ir palikite atvėsti. Tuomet perkelkite į šaldytuvą bent 3-4 val. arba per naktį.
- Prieš apverčiant, formą su atvėsusiu pyragu palaikykite dubenyje su karštu vandeniu (aš palaikiau apie 10 min. – tai padės suminkštinti karamelę). Pyrago kraštus atsargiai atlaisvinkite dantų krapštuku ar plonu peiliu. Kai karamelė aptirps, pajusite, kad kraštai lengviau atsikabina ir pyragas formoje tampa paslankesnis. Tuomet ant formos viršaus uždėkite lėkštę ir apverskite pyragą.
