
Ar skaičiavot? Iki Kalėdų liko vos daugiau, nei dvi savaitės. Man tai pirmiausia reiškia du dalykus:
- Pats laikas pasirūpinti dovanomis (nemažą dalį jų jau turiu, apie likusias – svarstau).
- Laikas pagalvoti apie švenčių stalą. Aš, nebūčiau aš, jei nepradėčiau nuo deserto.
Desertai per šventes paprastai yra mano atsakomybė. Juos ruošiu ne vienam stalui, todėl dažnai renkuosi greitesnius ir ne per sudėtingus sprendimus. Yra keli desertai, kuriuos kartoju ir kartoju Kalėdoms ir kitoms svarbioms šventėms. Vienas iš jų – sūrio pyragas. Kepu sūrio tortus išties dažnai, esu pasidalinusi ne vienu receptu, bet vis ieškau įdomesnio skonio, paįvairinimo. Taip gimė šis Kalėdomis kvepiantis sūrio pyragas su parmezanu ir apelsinais.
Neišsigąskit, kad gal kiek neįprasta naudoti parmezaną tortui. Jis jaučiasi švelniai, suteikia malonų poskonį, puikiai dera su apelsinais ir netgi rekomenduoju šį tortą pagardinti trupučiu rozmarino. Bet jei nenorite, galite nedėti.
Reikalingus ingredientus, nuo kokybiškų parmezano, rikotos ir maskarponės sūrių iki toookio skanaus apelsinų džemo, rasite Assorti. Užsisakius pristatymą kurjeriu, net iš namų kojos iškelti neprireiks, kas prieššventiniame įkarštyje yra didelis privalumas.
- Šiam tortui rinkausi švelnesnį parmezaną, brandintą 20 mėnesių, desertui buvo kaip tik. Galima jį susismulkinti patiems (patogiausia naudoti elektrinį smulkintuvą ir sutrinti į trupinius) arba, jei skubate, labai patogu naudoti tokį pat jau sutarkuotą parmezaną.
- Noriu atkreipti dėmesį, kad viršui aptepti rinkausi apelsinų džemą be pridėtinio cukraus. Man labai svarbu nepersaldinti tortų, nes didelis kiekis cukraus užgožia natūralų deserto skonį. Šis nesaldintas džemas labai tiko, todėl būtent jį ir rekomenduoju. Jei vis tik naudosite saldintą, tepkite saikingai.

Na, o jei šventėms pasirinksite kepti sūrio pyragą, vardinu dar kelis privalumus:
- Galima gaminti iš anksto. Ilgiau palaikius, tampa tik skanesnis. Man jis skaniausias antrą-trečią parą. Šis sūrio pyragas su parmezanu ir apelsinais buvo valgomas antrą parą. Norint sūrpyragio Kalėdoms, galima jį išsikepti anksčiau, o Kūčių dieną turėti daugiau laisvo laiko.
- Sūrpyragiai patinka daugeliui, todėl, bent jau man, būna lengviau pataikyti į susirinkusiųjų skonį.
- Lengva pagaminti. Svarbiausia paisyti kelių taisyklių:
- naudokite tik kambario temperatūros ingredientus – palaikykite išimtus iš šaldytuvo gerą valandą;
- masės geriau neplakite, maišykite ją rankine šluotele;
- kepkite orkaitės apačioje pastatę karšto vandens pripiltą skardą – iškeps baltas ir gražus, neruduos šonai ir viršus.
- nesusigundykite padidinti orkaitės temperatūrą, skanūs ir gražūs sūrio pyragai kepa lėtai.


Sūrio pyragas su parmezanu ir apelsinais
admin Ar skaičiavot? Iki Kalėdų liko vos daugiau, nei dvi savaitės. Man tai pirmiausia reiškia du dalykus: Pats laikas pasirūpinti dovanomis… Saldus stalas tortas, sūrio pyragas, apelsinai, kalėdos, kalėdinis tortas, sūrio pyragas su parmezanu, assorti, skonių kalėdos European SpausdintiIngredientai
Pagrindui reikės:
- 110 g sausainių
- 40 g kepintų karijų riešutų
- 30 g parmezano
- 80 g sviesto
- 1/2 a.š. šviežio rozmarino (nebūtina)
Sūrio sluoksniui reikės:
- 500 g maskarponės
- 250 g rikotos
- 120 g cukraus
- 50 g parmezano (galima labai smulkiai sutarkuoti arba patogu naudoti jau sutarkuotą)
- 4 mažų kiaušinių
- 2 v. š. kukurūzų krakmolo (galima keisti bulvių krakmolu)
- 3 v.š. citrinos sulčių
- 1 citrinos žievelės
- 1 a.š. vanilės pastos
- Žiupsnelio druskos
Viršui reikės:
- 3 v.š. apelsinų džemo (geriausia, nesaldinto)
- Kelių šakelių šviežio rozmarino
- Kelių griežinėlių apelsino
Gaminimas
Pagrindo gaminimas:
- Ištirpinkite sviestą.
- Sausainius sutrinkite iki miltų, o karijas – truputį stambiau. Suberkite elektriniu smulkintuvu susmulkintą arba smulkiai sutarkuotą parmezaną ir smulkiai supjaustytą rozmariną. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite.
- Į atsegamą 20 cm dydžio torto formą įtieskite kepimo popieriaus lakštą ir suverskite pagrindo masę. Suformuokite pagrindą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje iki 10 min. Atvėsinkite.
Sūrio pyrago gaminimas:
- Visi sūrio sluoksnio ingredientai privalo būti kambario temperatūros (palaikykite gerą valandą išėmę iš šaldytuvo). Geriausia sūrio sluoksnio masę maišyti rankine plakimo šluotele. Jei naudojate elektrinį plaktuvą, pasirinkite mažiausią greitį ir plakite trumpai, tik kol įsimaišo ingredientai.
- Maskarponės ir rikotos sūrius sumaišykite su cukrumi, vanilės pasta ir žiupsneliu druskos.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išmaišant.
- Įmaišykite elektriniu smulkintuvu susmulkintą arba smulkiai sutarkuotą parmezaną, citrinos sultis ir žievelę.
- Sudėkite krakmolą ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Paruoštą masę supilkite ant sausainių pagrindo. Orkaitės apačioje padėkite karštu vandeniu pripildytą kepimo skardą, o pyragą statykite kiek aukščiau, ant grotelių ar kitos skardos. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Sumažinkite kaitrą iki 120 °C ir kepkite dar apie 60 min. Ar iškepė, tikrinkite pajudindami: pyrago kraštai turi būti sutvirtėję, o vidurys dar šiek tiek liulantis.
- Iškepusį pyragą palikite kambario temperatūroje atvėsti ir palaikykite šaldytuve 12 val. ar ilgiau.
- Prieš patiekiant viršų aptepkite apelsinų džemu ir apibarstykite 1/2 a.š. smulkiai supjaustyto rozmarino. Papuoškite apelsino griežinėliais ir rozmarino šakelėmis.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Assorti.
#reklama