
Šventiniam stalui – šventiškas šokoladinis tortas su spanguolėmis. Šiam tortui kepiau iki šiol savo mėgstamiausią šokoladinį biskvitą su marcipanu. Jis minkštas, purus ir labai skanus. Biskvito likučius visada pasigardžiuodami suvalgome kaip tikrų tikriausią pyragą. Tiesa, jo recepte nenaudojami kepimo milteliai, todėl svarbu labai gerai išplakti kiaušinių trynių ir baltymų mases, virtuvėje suktis greitai ir nepermaišyti tešlos. Rekomenduoju tiksliai pasverti kiaušinius ir kitus biskvito ingredientus.
Šis tortas yra ne per saldus, su rūgštele, kurios suteikia spanguolių įdaras. Jei norisi saldžiau, galima reguliuoti spanguolių įdaro ir maskarponės kremo cukraus kiekį. Spanguolės puikiai subalansuoja skonį, bet vietoje jų tiktų ir vyšnios.

Kad šokoladinis tortas su spanguolėmis pavyktų, atkreipkite dėmesį į šiuos pastebėjimus:
- Biskvitui naudojau „Kauno grūdų“ EKSTRA kvietinius miltus. Šie miltai yra birūs, todėl juos lengva įmaišyti į tešlą, tešloje nesusidaro gumuliukai. Nors EKSTRA miltų galima nesijoti, šiam biskvitui miltus kartu su kakavos milteliais vis tik reikėtų persijoti, kad tešloje susidarytų kuo daugiau oro ir biskvitas iškeptų puresnis.
- Biskvitą ruošiau be kepimo miltelių. Kad tešla išliktų puri, o biskvitas kepdamas nesukristų, labai svarbu nepermaišyti tešlos. Maišyti užtenka tik kol ingredientai susijungia.
- Spanguolių įdarą pilnai atvėsinkite, tuomet jis stipriai sutirštėja ir tampa panašios į džemą konsistencijos.
- Taip pat svarbu neperplakti maskarponės kremo. Plakite žemiausiu greičiu ir stebėkite konsistenciją.

Puoškite pagal fantaziją. Aš šįkart papuošiau cukruotomis spanguolėmis, kinkanais ir rozmarino šakelėmis.


Šokoladinis tortas su spanguolėmis
admin Šventiniam stalui – šventiškas šokoladinis tortas su spanguolėmis. Šiam tortui kepiau iki šiol savo mėgstamiausią šokoladinį biskvitą su marcipanu. Jis… Saldus stalas tortas, spanguoles, tortas su spanguolemis, sokoladinis tortas, kaledinis tortas, kaledos European SpausdintiIngredientai
Biskvitui:
- 1 kiaušinio (50 g)
- 5 kiaušinių trynių (90 g)
- 5 kiaušinių baltymų (150 g)
- 50 g cukraus
- 50 g cukraus pudros
- 150 g marcipano masės (kurioje ne mažiau kaip 50% migdolų)
- 50 g „Kauno grūdų“ EKSTRA kvietinių miltų
- 50 g nesaldintos kakavos miltelių
- 50 g sviesto
- Žiupsnelio druskos
Biskvitui sulaistyti:
- 4 v.š. apelsinų sulčių
- 1 v.š. vandens
- 1,5 a.š. cukraus
Spanguolių įdarui:
- 200 g spanguolių
- 70 g cukraus
- 1 v.š. kukurūzų krakmolo
- 1/2 v.š. amareto arba brendžio, romo
Kakaviniam maskarponės kremui:
- 250 g maskarponės sūrio
- 200 g grietinėlės (35-36% rieb.)
- 3 v.š. cukraus pudros
- 2 v.š. nesaldintos kakavos miltelių
- 1 a.š. vanilės pastos
Gaminimas
Biskvito gaminimas:
- Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir pieštuku nusibrėžkite tris 18 cm dydžio apskritimus. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C laipsnių.
- Ištirpinkite sviestą ir palikite atvėsti.
- Persijokite miltus su kakava.
- Marcipaną truputį pašildykite, kad suminkštėtų (patogiausia tai daryti mikrobangų krosnelėje). Virtuviniu kombainu marcipaną gerai ištrinkite su persijota cukraus pudra. Plakant per kelis kartus supilkite kiaušinį ir kiaušinių trynius. Masę plakite 10-15 minučių, kol pabals ir taps labai puri.
- Tuo tarpu kitame sausame dubenyje su žiupsneliu druskos plakite kiaušinio baltymus: kai pasirodys pirmos putos, pradėkite po truputį dėti cukrų ir išplakite iki purumo. Jei dviejų plaktuvų neturite, šį žingsnį atlikite nedelsiant, kai tik baigsite pakti marcipano ir kiaušinių masę (tik labai gerai nuplaukite ir nusausinkite plaktuvo šluoteles, kitaip baltymai gali neišsiplakti!).
- Į marcipano ir kiaušinių masę viena kryptimi silikonine mentele įmaišykite tirpintą sviestą. Per du sykius sudėkite miltų ir kakavos mišinį. Galiausiai atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus. Nepermaišykite, kad nesukristų.
- Tešlą skardoje paskleiskite taip, kad uždengtų visus tris pieštuku nubrėžtus apskritimus. Kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min. Pirmiausia kepkite 10 min., tuomet patikrinkite: prilieskite biskvito viršų pirštu. Kai biskvitas iškepęs, patraukus pirštą, nelieka įdubimo, jis grįžta į pradinę padėtį. Jei įdubimas liko – kepkite dar 5 min. ir vėl tikrinkite. Mano biskvitas kepė 17 min.
- Biskvitą atvėsinkite ir apverskite ant kitos kepimo popieriumi ištiestos skardos. Nuo biskvito nuplėškite kepimo popierių. Konditeriniu žiedu išpjaukite tris 18 cm apskritimus.
Spanguolių įdaro gaminimas:
- Spanguoles sumaišykite su cukrumi. Kaitinkite puode ant vidutinio stiprumo kaitros, vis pamaišant, kol cukrus ištirps.
- Į mažą dubenėlį nupilkite kelis šaukštus skysčio ir gerai sumaišykite su kukurūzų krakmolu, kol masė taps vientisa.
- Supilkite atgal į puodą su spanguolėmis ir intensyviai maišykite šluotele. Kai tik masė užvirs, pavirkite iki minutės ir nukelkite puodą.
- Įmaišykite amaretą arba brendį, romą, ir pilnai atvėsinkite.
Maskarponės kremo gaminimas:
- Kakavos miltelius persijokite, kad neliktų stambesnių grūdelių.
- Švelniai sumaišykite šaltą maskarponę ir šaltą grietinėlę. Įmaišykite vanilės pastą, cukraus pudrą ir kakavos miltelius, kol masė taps vientisa. Plakite elektriniu plaktuvu mažu greičiu ir stebėkite kremo konsistenciją. Kremas turi tapti tolygus ir tvirtas, bet nepagelsti, neįgyti sviesto skonio.
Sirupo paruošimas:
- Sumaišykite apelsino sultis, cukrų ir vandenį.
- Atidėkite, kol prireiks.
Torto surinkimas:
- 18 cm konditerinį žiedą ar atsegamą torto formą apjuoskite acetato juosta arba kepimo popieriumi.
- Atidėkite šiek tiek maskarponės kremo torto krašto sulyginimui. Likusį kremą padalinkite maždaug į 3 dalis.
- Į konditerinį žiedą ar torto formą įdėkite pirmąjį biskvitą ir šepetėliu aptepkite paruoštu sirupu. Sudėkite pusę spanguolių įdaro, stenkitės netepti iki pat krašto. Ant spanguolių įdaro paskirstykite trečdalį maskarponės kremo. Sluoksniuokite tokia pat tvarka: biskvitas, sulaistymas, likęs spanguolių įdaras, maskarponės kremas. Užvožus trečiąjį biskvitą, jį sulaistykite ir aptepkite maskarponės kremu.
- Palikite šaldytuve susistovėti bent 4-6 valandas arba ilgiau.
- Tortą aptepkite likusiu maskarponės kremu ir papuoškite.




Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Kauno grūdais.
#reklama