Šie plikytos tešlos pyragaičiai su plikytu vaniliniu kremu, nuo stalo dings greičiau, nei spėsite susigaudyti! Na, bent jau nuo mūsų stalo jie dingo tikrai greitai. Be galo skanūs! Tiesiog nuostabus klasikinis desertas.
Gaminimas reikalauja šiek tiek pastangų, bet kiekvienas pyragaitis vertas virtuvėje praleisto laiko. Stengiausi pakankamai detaliai aprašyti gaminimo eigą. Svarbiausia pasverti produktus, pasiruošti intensyviam tešlos ir įdaro maišymui ir nuosekliai sekti recepto žingsnius. Tikiu, kad pavyks.
Jei vienu sykiu norite praleisti mažiau laiko virtuvėje, plikytus pyragaičius rekomenduoju išsikepti viena diena anksčiau. Sekančią pasigaminti plikytą kremą ir juo įdaryti sausainius. Plikytus pyragaičius galima laikyti neuždengtus, tuomet jie šiek tiek apdžiūva ir tampa tvirtesni. Tokius pyragaičius reikėtų įdaryti didesniu kremo kiekiu. Kremas juos šiek tiek suminkštins. Bet man vis tik skanesni minkšti pyragėliai, kad ir su šiek tiek mažiau kremo. Jei norite minkštesnių pyragėlių, sudėkite juos į dėžutę ir sandariai uždarykite.
Plikytos tešlos pyragaičiai gali būti įdaromi įvairiais kremais. Pavyzdžiui:
- plakta grietinėle;
- varškės kremu;
- maskarponės kremu;
- bet, mano nuomone, skaniausias įdaras yra plikytas kremas. Nors labai mėgstu plikytą lazdyno riešutų ir plikytą pistacijų kremą, šįkart labiausiai norėjome klasikos, todėl gaminau klasikinį plikytą kremą su vanile.
Plikyto kremo tekstūra turi būti švelni. Norint išlaikyti glotnią konsistenciją, verdant svarbiausia intensyviai maišyti plakimo šluotele ne tik puodo kraštuose, bet ir viduryje. Judesiai turėtų būti labai greiti, apsukant kelis ratus puodo kraštuose, pamaišant kelis kartus puodo viduryje ir t.t. Taip pat pasirinkti vidutinę, ne per aukštą viryklės kaitrą, kad kremas nepridegtų. Virti reikia tol, kol kremas sutirštėja, bet ne per ilgai, nes sutirštinimui į jį dedama nemažai kukurūzų krakmolo. Vėsdamas kremas dar labiau tirštėja. Aš šįkart pagaminau gal kiek per tirštą – skonis buvo puikus, konsistencija vientisa, be gumuliukų, bet atvėsusį kremą buvo sunku įšvirkšti į pyragėlius, norėjosi, kad jis būtų šiek tiek skystesnis. Tiesa, aš kremą palaikiau per naktį šaldytuve ir pyragėlius įdariau tik kitą dieną. Kambario temperatūros kremu pyragaičius įdaryti bus lengviau.
Plikytos tešlos pyragaičiai su plikytu vaniliniu kremu
admin Šie plikytos tešlos pyragaičiai su plikytu vaniliniu kremu, nuo stalo dings greičiau, nei spėsite susigaudyti! Na, bent jau nuo mūsų… Saldus stalas plikyti sausainiai, plikyti pyragėliai, plikyti pyragaičiai, plikytas kremas, plikyta tešla, desertas, prancūziškas desertas European SpausdintiIngredientai
2 skardoms pyragaičių (apie 35-40 vnt.) reikės:
- 125 g pieno
- 125 g vandens
- 110 g sviesto
- 1 a.š. cukraus
- Žiupsnio druskos
- 4 didesnių kiaušinių (200-220 g)
- 135 g kvietinių miltų
Plikytam kremui reikės:
- 6 kiaušinių trynių
- 150 g cukraus
- 60 g kukurūzų krakmolo
- 600 ml pieno
- 2 a.š. vanilės pastos
Gaminimas
Plikytų pyragaičių gaminimas:
- Persijokite miltus.
- Į puodą sudėkite sviestą, pieną, vandenį, cukrų ir druską. Kaitinkite kol užvirs ir ims burbuliuoti.
- Nuimkite puodą nuo viryklės. Visą laiką intensyviai maišant (geriausia didesniu mediniu šaukštu), per kelis kartus įmaišykite miltus. Maišykite tol, kol miltai pilnai įsimaišys.
- Sugrąžinkite puodą ant kaitros ir intensyviai maišykite dar kelias minutes, kol tešla taps vientisa.
- Jei turite plakimui skirtą virtuvinį kombainą, perkelkite į jį tešlą ir nedideliu greičiu maišykite plokščiu antgaliu (taip tešla greičiau atvės). Jei kombaino neturite, tiesiog palikite tešlą šiek tiek atvėsti (ji gali likti šilta, bet ne karšta, neturi viršyti 60 ᵒC temperatūros).
- Kiaušinius supilkite į atskirą dubenį ir lengvai paplakite ranka.
- Į pakankamai atvėsusią tešlą plakdami elektriniu plaktuvu su plokščiu antgaliu, įpilkite apie ketvirtį kiaušinių plakinio. Plakite, kol kiaušiniai pilnai įsimaišys. Taip per keturis kartus supilkite visą kiaušinių plakinį. Kai tešla tampa vientisa, permaišykite tešlą ranka. Plaktuvo antgaliu ar šaukštu pakabinkite tešlą: ji turėtų būti pakankamai tiršta, lėtai leistis, bet ne bėgti. Jei tešla visai nepaslanki, atrodo per tiršta, įpilkite nedidelį šlakelį pieno ir išplakite.
- Perkelkite tešlą į konditerinį maišelį su plačiu antgaliu (jis gali būti žvaigždutės ar apvalios formos) ir ant kepimo popieriumi ištiestos skardos formuokite nedidelius pyragaičius (maždaug 3-4 cm dydžio). Jei konditerinio maišelio neturite, galite naudoti užsegamą produktų šaldymui skirtą maišelį arba pyragaičius formuoti šaukštu.
- Kepkite iki 180 ᵒC įkaitintoje orkaitėje, nustačius kaitinimo iš viršaus ir apačios funkciją su vėjeliu, apie 20 min. Atverkite ir vėl užverkite orkaitę, kad išeitų karštis. Sumažinkite temperatūrą iki 170 ᵒC ir kepkite dar iki 10 min. (pyragaičiai turi švelniai paruduoti, bet ne per daug patamsėti).
- Išimkite ir atvėsinkite.
Plikyto kremo gaminimas:
- Pieną pagardinkite vanilės pasta ir kaitinkite ant viryklės, kol pienas suputos ir taps karštas, bet ne verdantis (jei turite termometrą, matuokite kaitinamo pieno temperatūrą – jai pakilus iki 82 ᵒC, pieną nukelkite). Kol pienas kaista ant viryklės, dubenyje rankine plakimo šluotele suplakite kiaušinių trynius su cukrumi. Sudėkite kukurūzų krakmolą ir dar kartą gerai sumaišykite iki vientisos masės.
- Nuolat maišant plakimo šluotele į trynius iš lėto supilkite karštą pieną. Perpilkite į puodą, kuriame virė pienas, ir toliau intensyviai maišant puodo viduryje ir šonuose, kaitinkite ant vidutinės viryklės kaitros, kol kremas sutirštės. Nukelkite nuo viryklės ir dar šiek tiek pamaišykite. Kremą sandariai uždenkite maistine plėvele ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros (plėvelė turi liestis su kremu).
Pyragaičių įdarymas:
Kremą perkelkite į konditerinį maišelį su įdarui skirtu antgaliu ir įdarykite pyragaičius. Jei tokio antgalio neturite, galite pyragaičiuose padaryti skylutes ir įdarą įšvirkšti tiesiai iš maišelio. Taip pat galima pyragaičius perpjauti per pusę ir įdarą sudėti šaukšteliu.