Kalėdų ir Naujųjų stalas – tai ne tik skoniai, bet ir grožis. Jei su šia mintimi sutinkate, stilinga sluoksniuota sūrio užtepėlė su džiovintais pomidorais, pesto ir traškiu kumpiu turi atsidurti ant jūsų šventinio stalo. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad ši kreminio sūrio užtepėlė – tai desertas, nes išties užkandis atrodo lyg nedidelis tortukas. Taip jį ir įvardinau.
Receptas labai paprastas ir greitai paruošiamas:
- Tepamas sūris suplakamas su minkštu sviestu, tarkuotu kietuoju sūriu ir česnaku.
- Šiek tiek paruošto kremo įmaišoma į klasikinį žaliąjį pesto padažą ir raudonąjį saulėje džiovintų pomidorų pesto padažą.
- Tepamojo sūrio kremas dubenėlyje susluoksniuojamas su abiejų spalvų pesto padažais ir paliekamas šaldytuve sustingti.
- Sustingęs užkandis pagardinamas traškiu, skrudintu kumpiu ir skrudintais riešutais.
Patogiausia sūrio „tortuką“ pasiruošti iš vakaro ir palikti šaldytuve pernakt. Kitą dieną belieka papuošti ir patiekti ant stalo.
Tik išėmus iš šaldytuvo, sūrio užtepėlės tekstūra yra maloniai minkšta, bet tvirtesnė, gali būti atriekiama peiliuku. Trumpai palaikius kambario temperatūroje ji tampa kremiškesnė, lengvai tepama.
Tikras malonumas ant krekerių ar duoniukų tepti šią aromatingą sūrio užtepėlę ir užsigerti sodriu sicilietišku Barone Montalto nealkoholiniu raudonuoju vynu. Puikus derinys ilgam ir jaukiam vakarui, kai netyla pokalbiai ir mėgaujamės skoniais. Barone Montalto Passivento 0,0% dėka – be apribojimų.
Pikantiška sūrio užtepėlė – tortukas su džiovintais pomidorais, pesto ir traškiu kumpiu
admin Kalėdų ir Naujųjų stalas – tai ne tik skoniai, bet ir grožis. Jei su šia mintimi sutinkate, stilinga sluoksniuota sūrio… Idėjos vakarėliui tepamas sūris, tepamojo sūrio užtepas, tepamojo sūrio užkandis, sūrio užtepėlė, kalėdų stalas, kalėdų stalui, kalėdų užkandžiai, šventiniai receptai, Naujametinis užkandis, Naujų metų stalui, Receptai Naujiesiems, Receptai Kalėdoms European SpausdintiIngredientai
- 400 g natūralaus tepamojo sūrio (kamb. temperatūros)
- 70 g kietojo sūrio (smulkiai tarkuoto)
- 50 g minkšto sviesto
- 1 česnako skiltelės arba 1/4 a.š. česnakų granulių
- 60 g klasikinio pesto (tirštesnio)
- 60 g saulėje džiovintų pomidorų pesto (tirštesnio)*
- 3 vytinto kumpio juostelių (arba šoninės juostelių)
- Saujelės skrudintų kedro ar kitų mėgstamų riešutų
- Juodųjų pipirų
- Mėgstamų krekerių ar duoniukų (patiekimui)
*Jei turite saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, galite lengvai pasigaminti savo raudonąjį pesto. Jį paruošiau per kelias minutes.
Raudonajam pesto reikės (viso nesunaudosite, liks kitiems patiekalams):
- 80 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
- 40 g skrudintų riešutų (naudojau graikinius riešutus, taip pat tinka anakardžiai, migdolai ar kt.)
- 40 g tarkuoto kietojo sūrio
- 1-2 skiltelių česnako
- 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
- Šlakelio citrinos sulčių
- Druskos ir juodųjų pipirų
Gaminimas
- Jei ruošiate savo raudonąjį pesto, visus jam reikalingus ingredientus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite.
- Maždaug 550 ml talpos dubenėlį ištepkite aliejumi ir išklokite maistine plėvele, palikdami ilgesnius plėvelės kraštus, kad jų pakaktų kremui pilnai uždengti.
- Jei tepamojo sūrio indeliuose yra šiek tiek susidariusio skysčio, jį nupilkite.
- Tepamą sūrį ir sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek sušiltų, suminkštėtų ir būtų lengvai plakami. Tuomet juos sumaišykite, įspauskite česnako skiltelę ar įberkite česnakų granulių, pagardinkite juodaisiais pipirais. Išplakite plaktuvu arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Įmaišykite kietąjį sūrį ir dar sykį išplakite ar sutrinkite. Jei naudojami sūriai gana sūrus, druskos gali neprireikti. Paragaukite, jei reikia – įberkite pagal skonį.
- Į žaliąjį ir raudonąjį pesto įdėkite po 1,5 v.š. paruošto sūrio kremo ir išmaišykite.
- Sluoksniuokite: į paruoštą dubenėlį dėkite pirmą sluoksnį sūrio kremo. Ant viršaus tolygiai paskirstykite žaliąjį pesto. Dėkite antrą sluoksnį sūrio kremo. Ant jo tolygiai paskirstykite raudonąjį pesto. Paskutinį sluoksnį užbaikite sūrio kremu. Uždenkite indelį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį ar bent 5-6 val.
- Vytintą kumpį dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir paskrudinkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 12 min. (kol taps traškus). Sutrupinkite į mažus gabalėlius.
- Išimkite sūrio „tortuką“ iš formos: kraštą tarp dubenėlio ir maistinės plėvelės atsargiai apeikite neaštriu peiliu. Nuvyniokite plėvelę nuo kremo viršaus, uždėkite lėkštę ir apverskite.
- Viršų apibarstykite skrudintu kumpiu ir riešutais.
- Patiekite su krekeriais ir/ar duoniukais. Taip pat galima patiekti su skrudinta baguette.
Sukurta bendradarbiaujant su Barone Montalto nealkoholinis.
#reklama