
Pyragų dienai paprastai kepu pyragą ir jau trečius metus iš eilės – obuolių. Tiesa, vis skirtingą. Šįkart receptą padiktavo spintelių ir šaldytuvo turinys. Pavyko skaniai. Visą paruošimo eigą pamatysite nuotraukose po receptu. Laiko šiam pyragui šiek tiek reikia skirti, bet gaminimas, mano manymu, pakankamai nesudėtingas.

Migdolinis obuolių pyragas susideda iš kelių sluoksnių:
- Sviestinės trapios tešlos krepšelio.
- Migdolinio įdaro iš migdolų miltų, sviesto ir dar kelių ingredientų. Įdaro skonis šiek tiek primena marcipaną, tik jį saldinau gerokai silpniau.
- Švelniai su cinamonu ir ruduoju cukrumi apkeptų obuolių.
- Sviestinės tešlos papuošimo: tiesiog iš tos pačios tešlos, kurią naudojau pagrindui, išspaudžiau gėlytes ir iš likučio supyniau pynutę. Šiam tikslui patogiausia naudoti plastikines dekoravimo formeles su spaustuku, nes jomis patogu išspaustas tešlos dekoracijas iškelti ir „išmesti“. Tačiau, jei tokių neturite, galite pasitelkti ir metalines sausainių formeles.


Migdolinis obuolių pyragas
admin Pyragų dienai paprastai kepu pyragą ir jau trečius metus iš eilės – obuolių. Tiesa, vis skirtingą. Šįkart receptą padiktavo spintelių… Saldus stalas desertas; obuolių pyragas; migdolinis pyragas, migdolinis obuolių pyragas, trapios tešlos pyragas European Spausdinti
Porcijos: 28 cm pyragas
Nutrition facts:
N/A calories
20 grams fat
Ingredientai
Tešlai:
- 400 g šviesių speltų miltų
- 220 g sviesto
- 3 v.š. cukraus
- ~7 v.š. šalto vandens
- Žiupsnelio druskos
Migdoliniam įdarui:
- 150 migdolų miltų
- 80 g cukraus
- 1 kiaušinio
- 40 g sviesto
- Šlakelio vanilės ekstrakto
- Šlakelio amareto (nebūtina)
Obuolių įdarui:
- 4-5 didesnių obuolių
- 60 g rudojo cukraus
- 40 g sviesto
- Žiupsnio maltos vanilės arba 1 a.š. vanilinio cukraus
- Citrinos griežinėlio
- 1/2 a.š. cinamono
Aptepimui:
- Šiek tiek kiaušinio plakinio (pamiršau pati panaudoti, bet aptepus bus tikrai gražiau!)
Gaminimas
- Miltus sumaišykite su druska ir cukrumi. Įtarkuokite šaltą sviestą (galite šiek tiek palaikyti šaldiklyje)ir ir sutrinkite rankomis arba virtuviniu kombainu iki trupinių. Įmaišykite vandenį. Suformuokite rutulį ir palaikykite šaldytuve bent 1-2 val. ar ilgiau (laikiau per naktį ir prieš naudojant palaikiau kambario temperatūroje apie 1 val.).
- Sumaišykite migdolų miltus ir cukrų. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir sutrinkite iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir amaretą. Išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Užspauskite citrinos sultis, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu. Įkaitintoje keptuvėje išlydykite sviestą ir sudėkite obuolius. Pakaitinkite vidutinėje kaitroje apie 5 min. Perkelkite obuolius į vėsų dubenį ir pilnai atvėsinkite.
- Iš 1/3 tešlos pagaminkite papuošimus pyrago viršui: tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iškočiokite tešlą ir išspauskite nestoras gėlytes ar kitos formos papuošimus. Įdėkite į šaldytuvą, kol prireiks.
- Likusią tešlą iškočiokite, įtieskite į kepimo formą ir tolygiai apipjaukite kraštą aplink kepimo formos viršų. Iš tešlos likučio galite supinti pynutę.
- Ant tešlos tolygiai paskirstykite migdolinį įdarą, ant jo – keptus obuolius. Ant viršaus išdėliokite papuošimus iš tešlos (esančius krašte švelniai prispauskite prie pyrago pagrindo, kad suliptų). Pritvirtinkite pynutę.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min. Valgykite pilnai atvėsusį, o jei neišlauksite, patiekite šiltą su vaniliniais ledais.









