
Labai lietuviškai Joninių šventei – labai lietuviškas desertas – „Kuršėnų“ vyniotinis, bet receptas pagal mano interpretaciją. Nemėgstu sviestinių kremų, o tradicinio „Kuršėnų“ vyniotinio kreme sviesto yra išties daug. Valgant lieka riebumo pojūtis ir sviesto poskonis. Manau, kad šiais laikais lengva rasti įvairių produktų alternatyvų ir pasigaminti skanesnį bei šiek tiek sveikesnį desertą.
Nusprendžiau neatsisakyti įprastai kreme naudojamos varškės, o sviestą pakeisti maskarponės sūriu ir pagardinti uogomis – braškėmis ir šilauogėmis. Juk vasara – uogų metas, o jos deserto tikrai nepagadins, tik patobulins! Manau, kad įdėti uogų buvo puikus sprendimas. Jos suteikė gaivumo ir vasariško skonio.

Norėjau sveikesnio, „lengvesnio“ vyniotinio, todėl vietoje kondensuoto pieno, kremą pasaldinau saikingu kiekiu agavų sirupo. Tinka ir medus ar kitos alternatyvos. Saldiklio kiekį galite koreguoti pagal savo skonį. Mano vyniotinis buvo palyginti nesaldus, bet niekas nesiskundė, saldumo visiems užteko.
Nepamirškite vyniotinio apibarstyti cukraus pudra. Taip pat rekomenduoju prieš patiekiant jo viršų papuošti uogomis. Ištraukusi vyniotinį iš šaldytuvo pagalvojau, kad labai jau jis neišvaizdus ir gražaus deserto neturėsim, bet papuošiau uogomis ir vaizdas visiškai pasikeitė. Tikiuosi, kad receptas bus išbandytas ir šis šiek tiek kitoks „Kuršėnų“ vyniotinis jums patiks. Linkiu skanių įspūdžių!
Daugiau receptų su varške rasite čia.


Kitoks Kuršėnų vyniotinis
admin Labai lietuviškai Joninių šventei – labai lietuviškas desertas – „Kuršėnų“ vyniotinis, bet receptas pagal mano interpretaciją. Nemėgstu sviestinių kremų, o… Saldus stalas Kitoks Kuršėnų vyniotinis – receptas su uogomis European SpausdintiIngredientai
Tešlai reikės:
- 5 kiaušinių (250 g)
- 100 g cukraus
- 125 g kvietinių miltų
Įdarui reikės:
- 250 g varškės (9% rieb.)
- 250 g maskarponės sūrio
- 2 v.š. graikiško jogurto
- 5 v.š. agavų sirupo
- Saujos braškių
- Saujos šilauogių
Papuošimui reikės:
- Cukraus pudros
- Uogų
Gaminimas
Biskvito gaminimas:
- Kiaušinius su cukrumi plakite, kol pabals, taps purūs. Tai truks apie 5-10 min. Kiaušinių neperplaksite, tad geriau neskubėti.
- Suberkite du kartus persijotus miltus ir silikonine mentele viena kryptimi švelniai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nemaišykite per ilgai, kad tešla neprarastų purumo.
- Į kepimo popieriumi ištiesą stačiakampę kepimo skardą supilkite tešlą ir išlyginkite mentele.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 min.
- Iškepusį biskvitą ištraukite, skubiai kartu su kepimo popieriumi susukite į vyniotinį ir susuktą palikite atvėsti.
- Nuo atvėsusio biskvito atsargiai pašalinkite kepimo popierių.
Kremo gaminimas:
- Uogas nuplaukite ir nusausinkite. Braškes supjaustykite gabalėliais.
- Varškę petrinkite per sietelį ir sumaišykite su maskarponės sūriu.
- Sudėkite graikišką jogurtą ir agavų sirupą. Trumpai paplakite plaktuvu nedideliu greičiu, kol kremas taps vientisas.
Vyniotinio susukimas:
- Kremu ištepkite biskvito vidinę pusę, ilguosiuose šonuose ir išoriniame krašte paliekant tuščios vietos. Paskirstykite uogas ir vėl atsargiai susukite į vyniotinį.
- Palaikykite šaldytuve bent 2-3 valandas, kad sutvirtėtų.
- Apibarstykite cukraus pudra.
- Papuoškite uogomis ir patiekite.