Šis pikantiškas kišas su pomidorais, špinatais ir baziliku pavergs ne tik skoniu, bet ir savo išvaizda, kuri šaukte šaukia: VASARA! Esu tikra, kad jį pamatę, daugelis norės paragauti. Kišas yra vienas iš tų patiekalų, kuriuos renkuosi pasitaikius kelioms skirtingoms progoms.
Pirmiausia – kelionės! Nesvarbu, jos į pajūrį, mišką, sodą ar bet kur kitur į gamtą, jei prieš išvykstant ar netgi iš vakaro iškepu kišą, visada esu tikra, kad sočiai ir skaniai pavalgysime. Jis puikiai tinka pusryčiams, nes įdaro pagrindinis ingredientas yra kiaušiniai. Tačiau papildžius šio prancūziškos kilmės pyrago įdarą daržovėmis, sūriu, kumpiu ar žuvimi, gauname pakankamai sotų patiekalą, todėl dažnai sakau, kad jis yra labai universalus: tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Nors smagiau valgyti iš lėkštutės su šakute, bet dėl tvirto trapios tešlos pagrindo, jį lengva skanauti net ir rankomis. Štai jums ir paaiškinimas, kodėl taip mėgstu jį susipakuoti į išvykas.
- Antroji proga – draugų viešnagės. Užsukus svečiams, kišas gali tapti ir užkandžiu, ir pagrindiniu patiekalu, kuris tikrai nenuvils ragautojų.
Tikiu, kad trapios tešlos ruošimas kartais gali pasirodyti, kaip papildomas vargas. Anksčiau ir aš kepdavau ne visai tikrą kišą, kurio pagrindui tiesiog panaudodavau šaldytą sluoksniuotą tešlą. Taip, tai greitesnis pasirinkimas, bet turiu patikinti, kad pačių pagaminta tešla šiam receptui tiks daug labiau ir bus pikantiškesnė. Trapiai tešlai naudojau Kauno grūdų aukščiausios rūšies kvietinius miltus (550C), o norėdama pagrindui suteikti papildomo skonio, jį pagardinau žolelių prieskoniais.
Tešla paruošiama labai paprastai:
- Jei turite elektrinį virtuvės kombainą, tereikia sudėti ingredientus ir pulsiniu rėžimu sumaišyti tešlą. Tiesa, aš ją ruošiau rankomis ir taip pat užtrukau visai neilgai.
- Jei norite, galite tešlą pasiruošti iš anksto, įvynioti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą dienai ar dviem arba laikyti šaldiklyje ilgesnį laiką ir atšildyti, kai prireiks.
Man šis kišas su pomidorais, špinatais ir baziliku kol kas patiko labiausiai iš gamintų. Favoritu jis tapo dėl gero skonių derinio ir spalvingumo. Špinatus apkepiau su česnaku, įdarą gardinau bazilikais, kurių nepagailėjau ir ant pyrago viršaus. Na, o pomidorai čia griežia pirmuoju smuiku ir sukuria puikia skonių harmoniją. Galima rinktis ir vienspalvius, bet akį labiau patrauks įvairiaspalviai, skirtingų dydžių ir formų daržo gražuoliai.
Kišas su pomidorais, špinatais ir baziliku
admin Šis pikantiškas kišas su pomidorais, špinatais ir baziliku pavergs ne tik skoniu, bet ir savo išvaizda, kuri šaukte šaukia: VASARA! … Nesaldūs pyragai kišas, pomidorai, pomidorų pyragas, kišas su pomidorais, pyragas su špinatais, kišas su pomidorais, špinatais ir baziliku, bazilikai, kepti špinatai European SpausdintiIngredientai
Tešlai reikės:
- 170 g Kauno grūdų aukščiausios rūšies kvietinių miltų (550C)
- 90 g sviesto
- 1 kiaušinio trynio
- 2 v.š. ledinio vandens
- Žiupsnio druskos
- Žiupsnio žolelių prieskonių
Įdarui reikės:
- Kelių skirtingų spalvų pomidorų (tinka ir vienos spalvos)
- 100 g šviežių špinatų
- 3 skiltelių česnako
- 3 kiaušinių
- 130 ml liesos grietinėlės (10% rieb.)
- 60 g tarkuoto kietojo sūrio
- 60 g fetos sūrio
- Druskos, juodųjų pipirų, žolelių prieskonių
- Saujos šviežių bazilikų lapelių
- Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Gaminimas
- Persijotus miltus sumaišykite su druska ir prieskoniais. Įmaišykite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir rankomis arba pulsiniu virtuvinio kombaino rėžimu sutrinkite iki trupinių. Įmaišykite kiaušinio trynį ir vandenį. Suformuokite tešlą ir palaikykite šaldytuve apie 20 min.
- Plonai iškočiokite tešlą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Įtieskite į kepimo formą, subadykite šakute ir palaikykite šaldytuve dar apie 20 min.
- Tuo tarpu į švelniai įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus, įspauskite česnako skilteles ir apkepkite apie pusę minutės. Sudėkite pjaustytus špinatus ir trumpai apkepkite, kol skystis išgaruos. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Palikite atvėsti.
- Į kepimo formą ant paruoštos kišo tešlos įtieskite kepimo popieriaus lakštą, priberkite pupelių. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Išimkite pupeles su kepimo popieriumi ir kepkite dar apie 5 min.
- Ranka lengvai išplakite kiaušinius su druska ir juodaisiais pipirais, žolelių prieskoniais. Supilkite grietinėlę, sudėkite tarkuotą kietąjį sūrį, trupintą fetos sūrį, keptus špinatus, bazilikų lapelius ir išmaišykite.
- Ant tešlos supilkite įdarą ir išdėliokite griežinėliais supjaustytus pomidorus.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25-35 min. Palikite šiek tiek atvėsti. Papuoškite šviežiais bazilikais. Galima valgyti ir šiltą, ir šaltą.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Kauno grūdais.
#reklama