
Picą be glitimo gaminame ne pirmą ir tikrai ne paskutinį kartą. Kodėl ją vadinu beveik neapolietiška? Nes pavyksta tikrai į neapolietišką panaši pica, tačiau ji yra be glitimo ir be pieno produktų, taigi gali tikti alergiškiems ar tam tikrų maisto produktų netoleravimą turintiems žmonėms. Esame išbandę dviejų rūšių miltus be glitimo: Le 5 Stagioni ir Caputo. Juos galite rasti pizzashop.lt. Mums patiko ir su vienais, ir su kitais miltais gamintas picos padas, tačiau tešlos gaminimas abiem atvejais skiriasi. Šiame įraše aptarsiu abu būdus ir papasakosiu, kaip išsikepti labai skanią picą be glitimo namuose.

Apžvelgsiu pagrindines vienų ir kitų miltų ir su jais pagamintos tešlos savybes.
Caputo miltai be glitimo:
1. Pagrindinis ingredientas – beglitimis kviečių krakmolas. Taip pat sudėtyje yra kukurūzų ir ryžių krakmolo, grikių miltų, balkšvojo gysločio sėklų skaidulų ir kt.
2. Iš Caputo miltų pagamintą tešlą rekomenduojama padalinti į rutuliukus ir palaikyti šaldytuve nuo 3 iki 24 valandų. Mes laikėme netoli maksimalaus laiko, nes pica iš subrendusios tešlos iškepa skanesnė.
3. Ši tešla labai panaši į įprastą neapolietiškos picos tešlą, tik yra mažiau elastinga ir labiau linkusi plyšti, todėl formuoti picos padus reikėtų atsargiau, delnu plečiant tešlą į šonus.
4. Picą galima kepti iškart su ingredientais arba picos padą dalinai apkepti (pre-cook), tuomet sudėti ingredientus ir pilnai iškepti. Tinkamesnis būdas priklauso nuo turimos orkaitės: jei ji nėra itin kaitri (pavyzdžiui, įkaista tik iki 250 °C), rekomenduočiau padą dalinai apkepti, kad ingredientai, ypač sūris, keptų trumpiau ir neapdžiūtų.

Le 5 Stagioni miltai be glitimo:
1. Pagrindiniai ingredientai – kukurūzų ir bulvių krakmolas. Taip pat sudėtyje yra nemažai skaidulų (balkšvojo gysločio sėklų, bulvių, žirnių, ryžių, linų luobelių, inulino), todėl su jais pagaminta pica yra lengviau virškinama. Ar pajutau skirtumą? Man atrodo, kad taip. Kai valgau picą su iš šių miltų pagamintu padu, nejaučiu apsunkusio skrandžio.
2. Didelis privalumas, kad tešla pagaminama tikrai greitai, jos nereikia brandinti, pakanka tik šiek tiek pakildinti suformuotus picos padus.
3. Geriausia kepti picos kepimui skirtoje ar panašioje skardoje, nes tešla – visai kitokia, nei įprastos picos: daug skystesnė, ne minkoma, o tepama ant pagrindo. Mes vis tik formuojame tiesiog ant kepimo popieriaus ir viskas puikiai pavyksta. Kepimo popierių ir rankas reikia stipriai išsitepti aliejumi, tuomet tešla mažiau limpa ir nesudėtinga ją paskleisti rankomis.
4. Padą reikia dalinai apkepti (pre-cook), tik tuomet sudėti ingredientus ir pilnai iškepti picą. Padas iškepa minkštas, o krašteliai – maloniai traškūs! Krašteliai mums pasirodė kiek traškesni, nei picos pado, pagaminto iš Caputo miltų.

4 picoms (~24-25 cm) su Caputo miltais be glitimo reikės:
- 500 g Caputo miltų be glitimo
- 400 g drungno vandens
- 7 g sausų mielių
- 20 g ypač tyro alyvuogių aliejaus
1. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus aliejų. Jei turite, tešlą galite maišyti virtuviniame kombaine su tešlos maišymo antgaliu apie 5 minutes lėtu rėžimu. Tuomet supilkite aliejų ir maišykite dar 2 minutes lėčiausiu greičiu. Jei kombaino neturite, tešlą minkykite rankomis.
2. Paruoštą tešlą įdėkite į šaldytuvą maždaug 30 minučių (temperatūra turėtų būti apie +4 °C).
3. Tešlą padalinkite į 4 vienodus rutuliukus ir sandariai apdenkite maistine plėvele. Palikite šaldytuve bet 3 valandas, bet galite brandinti iki 24 valandų.
4. Iš tešlos rutuliukų suformuokite picos padus. Padenkite ingredientais ir kepkite maksimaliai įkaitintoje orkaitėje, naudojant griliaus funkciją be vėjelio arba picos kepimo funkciją (jei ji be vėjelio). Kepimo laikas priklausys nuo orkaitės karščio: kepant 250 °C orkaitėje ant picos akmens, mums prireikė maždaug 6-7 minučių. Sūris per tiek laiko šiek tiek apdžiūva, todėl kitą kartą, prieš dedant ingredientus, picos padus apkepčiau apie 3 minutes ir picą su ingredientais kepčiau keliomis minutėmis trumpiau.

4 nedidelėms picoms (~20-22 cm) su Le 5 Stagioni miltais be glitimo reikės:
- 500 g Le 5 Stagioni miltų be glitimo
- 420 g drungno vandens
- 7 g sausų mielių
- 25 g ypač tyro alyvuogių aliejaus + papildomai aptepimui
1.Sumaišykite miltus su mielėmis. Sudėkite juos į dubenį, supilkite didžiąją dalį vandens ir sumaišykite. Supilkite aliejų ir likusį vandenį ir vėl sumaišykite. Jei turite, tešlą perkelkite į virtuvinį kombainą su tešlos maišymo antgaliu ir maišykite apie 5 min. lėtu rėžimu. Jei neturite, teks maišyti rankomis šiek tiek ilgiau. Tešla gaunasi skysta, neminkoma.
2. Patepkite picos kepimo skardą alyvuogių aliejumi. Aliejumi išteptu konditeriniu ar sviesto peiliu skardoje suformuokite 4 picos padus ir palikite pakilti. Maistinę plėvelę ištepkite aliejumi, švelniai, bet sandariai uždenkite picos padus (nespauskite, nes gali prilipti) ir palikite kilti kambario temperatūroje apie 1-2 valandas. Jei turite, orkaitėje įkaitinkite kuo aukščiau pakeltą picos akmenį. Jis įkais per apie 40-60 minučių
3. Dalinai apkepkite padus (pre-cook) maksimaliai įkaitintoje orkaitėje, naudojant griliaus funkciją be vėjelio arba picos kepimo funkciją (jei ji be vėjelio). Kepimo laikas priklausys nuo orkaitės karščio, 250 °C orkaitėje ant picos akmens mums priteikė apie 4 min. Jei temperatūra aukštesnė, kepkite minute ar keliomis trumpiau, jei žemesnė – ilgiau. Padas bus šviesus, neapkepęs, bet išlaikantis formą.
4. Sudėkite pasirinktus ingredientus ir maksimalioje temperatūroje pilnai iškepkite picą. Mums 250 °C orkaitėje ant picos akmens prireikė apie 5 minučių.



Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su pizzashop.lt.
#reklama