
Ši tortą iškepiau mamai, pirmojo gegužės sekmadienio proga. Mano mama mėgsta desertus ir visada džiaugiasi, jei pagaminu ką nors skanaus. Pasitaikius progai, mano torto ji visada laukia. Jai nepatinka tortai, kuriuos vadina ,,tikrais tooortais’’: perteptais riebiu kremu ir su daug biskvito sluoksnių. Mama mielai suvalgo gabalėlį cheesecake’o, o gal ir du, bet jį jau kepiau ir perdaviau per Velykas. Mamai patinka mano prancūziški tortukai, kuriems iki karantino buvo paskirtas visas šaldiklio skyrius. Deja, jis netikėtai užsipildė šaldytomis daržovėmis ir šiandien aš niekaip ten neįtalpinčiau deserto. Taigi man likęs variantas – gaivus, lengvas, pavasariškas, ne per saldus tortas su uogomis. Toks mamai visada patinka, kaip ir man.


Jogurtinis tortas su braškėmis
admin Ši tortą iškepiau mamai, pirmojo gegužės sekmadienio proga. Mano mama mėgsta desertus ir visada džiaugiasi, jei pagaminu ką nors skanaus.… Desertai tortas, desertas, jogurtinis tortas, gavus tortas, liesas tortas, lengvas tortas European SpausdintiIngredientai
- Biskvitui reikės:*
- 160 g kiaušinių (3 vnt.)
- 80 g miltų
- 80 g cukraus
- Žiupsnelio druskos
Biskvito sulaistymui reikės:
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 3 v.š. vandens
- 2 a.š. cukraus
Jogurto sluoksniui reikės:
- 650 g tiršto graikiško jogurto (10% riebumo)
- 200 g grietinėlės (35-36% riebumo)
- 10 g želatinos (naudoju Dr. Oetker, jei norite standesnio – 20 g)**
- 120 g cukraus
- 3 v.š. citrinos sulčių
Uogų sluoksniui reikės:
- 350 g braškių ar kitų uogų tyrės
- 100 g cukraus
- 10 g želatinos (naudoju Dr. Oetker, jei norite standesnio – 15 g)
- 150 g šviežių supjaustytų braškių (nebūtina)
*Biskvitą kepu didesnį, nei reikia tortui. Tešlą suverčiu tiesiai į standartinę stačiakampę kepimo skardą ir palyginu į šonus. Taip biskvitas kepa tolygiai, neiškyla per vidurį. Apskritimą išspaudžiu iš jau atvėsusio biskvito, likučius suvalgom. Jei kepsite atsegamoje torto formoje, iš šio kiekio gausis storesnis biskvitas.
**Su mažesniu želatinos kiekiu tortas bus puresnis, kiek primenantis putėsius, bet kiek sunkiau išsiims iš formos. Su didesniu – labiau želė konsistencijos, bet stabilesnis. Aš šįkart gaminau su mažesniu kiekiu, bet jogurtas buvo labai tirštas, kaip grietinė. Jei jogurtas liesesnis, skystesnis, nadokite 15-20 g želatinos.
Gaminimas
Biskvito paruošimas:
- Kambario temperatūros kiaušinius su druska trumpai paplakite iki pirmųjų putų. Sudėkite cukrų ir plakite ne mažiau kaip 10 minučių. Masė turi kelis kartus padidėti, tapti puri ir beveik balta.
- Persijokite miltus ir suberkite į išplaktus kiaušinius. Silikonine mentele įmaišykite miltus viena kryptimi, mentele kabinant masę nuo dugno ir keliant į viršų. Maišyti reikėtų braukiant pagal indo kraštą, jokiu būdu nemaišyti indo viduryje. Kai nelieka sausų miltų, maišyti iškart nustokite.
- Suverskite tešlą ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir mentele švelniai palyginkite tešlą į šonus. Kepkite biskvitą iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje su vėjeliu apie 12-15 min. Ar biskvitas iškepė, tikrinkite pirštu paliesdami jo viršų. Biskvitas iškepęs, kai paliestoje vietoje nelieka įdubimo, o biskvitas, kaip kempinė, grįžta į ankstesnę padėtį. Jei įdubimas liko, dar reikia kepti. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo orkaitės.
- Biskvitą atvėsinkite. Apverskite ir iš lėto nuimkite kepimo popierių. Išspauskite 22-24 cm dydžio apskritimą konditeriniu žiedu ar torto formos kraštu.
Sirupo paruošimas:
- Sumaišykite citrinos sultis, cukrų ir vandenį.
- Atidėkite, kol prireiks.
Jogurtinio sluoksnio paruošimas:
- Želatiną užpilkite vandeniu, išbrinkinkite.
- Kambario temperatūros graikišką jogurtą sumaišykite su cukrumi ir citrinos sultimis.
- Išplakite šaltą grietinėlę.
- Ištirpdykite išbrinkusią želatiną. Į želatiną įdėkite šaukštą jogurto masės ir intensyviai išmaišykite, geriausia šluotele. Papildykite keliais šaukštais jogurto ir vėl gerai išmaišykite, po to – dar keliais. Galiausiai jogurtą su želatina sumaišykite su visa likusia jogurto mase.
- Sudėkite išplaktą grietinėlę ir švelniai viena kryptimi ją įmaišykite silikonine mentele.
- Į konditerinį žiedą (22-24 cm dydžio) ar atsegamą torto formą įdėkite biskvitą. Šepetėliu paskirstykite sirupą ant biskvito arba tiesiog sulaistykite šaukštu (viso sirupo neprireiks).
- Supilkite jogurto masę ant biskvito ir įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms arba, kol sustings.
Uogų sluoksnio paruošimas:
- Braškių tyrę sumaišykite su cukrumi ir pakaitinkite, kol cukrus ištirps.
- Želatiną užpilkite vandeniu, išbrinkinkite ir pašildykite, kol ištirps. Įpilkite kelis šaukštus uogų tyrės ir gerai išmaišykite. Įpilkite dar kelis šaukštus ir dar sykį išmaišykite. Sumaišykite su likusia uogų tyre. Šiek tiek atvėsinkite ir supilkite ant jogurtinio sluoksnio. Jei naudojate šviežias braškes, šiek tiek uogų tyrės pasilikite, išdėliokite supjaustytas braškes ir aptepkite uogų tyre.
- Palikite šaldytuve, kol sustings. Geriausia, per naktį.
