

Grikiai dabar ant bangos. Tik išgirdus, kad ant nosies karantinas, visi puolė pirkti būtent jų. Ir nieko keisto – tai vienos maistingiausių kruopų. Jei spėjot įsigyti – štai idėja įdomesniems pietums ar vakarienei: grikių kepsneliai su pievagrybiais ir paprika.

Kuo grikiai tokie ypatingi?
- Jie turi daug baltymų, todėl gali būti vartojami mėsai pakeisti. Mamos, jei vaikas atsisako mėsos, paįvairinkit racioną grikiais!
- Gausūs vitaminų ir mineralinių medžiagų: geležies, kalcio, kalio, magnio, jodo, cinko, B grupės vitaminų, folio rūgšties, rutino ir kitų.
- Neturi glitimo, todėl tinka glitimui alergiškiems žmonėms.
- Lengvai virškinami, todėl naudingi turintiems skrandžio ir žarnyno problemų.
- Tinka netgi sergantiems diabetu, turintiems širdies ir kraujagyslių ligų.
Jokių minusų, tik pliusai!


Grikių kepsneliai
admin Grikiai dabar ant bangos. Tik išgirdus, kad ant nosies karantinas, visi puolė pirkti būtent jų. Ir nieko keisto – tai… Idėjos pietums GRIKIŲ KEPSNELIAI European Spausdinti
Porcijos: 4-5
Nutrition facts:
N/A calories
20 grams fat
Ingredientai
- 1 puodelis nevirtų grikių (išbrinkusių svoris – 750 g)
- 2 puodeliai verdančio vandens
- 2 kiaušiniai
- 2 didesni svogūnai
- 250 g rudųjų pievagrybių
- 1/4 raudonosios paprikos
- 4 kupini v.š. šviesių speltų miltų
- Druskos
- Juodųjų pipirų
- Prieskonių (man labai patinka viduržemio jūros prieskonių mišinys)
Gaminimas
- Gerai perplaukite grikius tekančiu vandeniu. Užpilkite 2 puodeliais verdančio vandens, įdėkite druskos ir palikite išbrinkti. Aš tai padariau iš vakaro. Jei skubate – tiesiog išvirkite. Atvėsinkite.
- Aliejuje apkepkite smulkiai supjaustytą svogūną. Pievagrybius supjaustykite plonais griežinėliais ir suberkite į svogūnus. Pievagrybiams apkepus, sudėkite smulkiai supjaustytą papriką. Įberkite druskos, juodųjų pipirų. Kepkite, kol suminkštės ir išgaruos visas skystis iš pievagrybių. Palikite truputį atvėsti.
- Ranka šiek tiek išplakite kiaušinius, kol suputos. Supilkite į grikius ir paskaninkite prieskoniais.
- Atidėkite apie 3 šaukštus su paprika keptų pievagrybių. Likusius suberkite į grikius. Rankiniu blenderiu masę šiek tiek patrinkite, kad taptų lengviau formuojama. Sudėkite miltus ir išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Rankas drėkinkite vėsiame vandenyje ir formuokite nedidelius kepsnelius, lyg kotletus. Kepkite iš abiejų pusių.
- Patiekite su atidėtais pievagrybiais, mėgiamais žalumynais ar salotomis.
