
Sekmadienį – Mamos diena. Ir nors dovanoti gėles – labai gražus gestas, visad smagu padovanoti mamai ir kažką gaminto savo rankomis. Aš dažniausiai paruošiu tortą arba desertą. Šįkart dalinuosi graikiško jogurto torto su uogomis ir juodųjų serbentų putėsiais receptu. Šis graikiško jogurto tortas su uogomis yra labai skanus, atrodo tikrai gražiai ir, svarbiausia, patiko mano mamai. Paruošti tokio tipo tortus visai nesudėtinga, o rezultatas – lengvas, gaivus ir tobulai tinkantis pavasariškai progai desertas.

Graikiško jogurto tortas su uogomis susideda iš kelių skirtingų tekstūrų sluoksnių. Jame sluoksniavau:
Trapų, vos per kelias minutes pagaminamą sausainių pagrindą.
Traškų Kataifi tešlos ir migdolų sluoksnį su baltuoju šokoladu – jis suteikia maloniai traškų efektą, kuris labai dera prie kremiškos tekstūros. Kataifi tešlą galima keisti biskvitiniais traškučiais, kitaip vadinamais Royaltine, Feuilletine. Juos į traškų sluoksnį dėti mėgstu netgi labiau, bet šiuo metu nepavyko jų rasti, tai stipriai išpopuliarėjusi Kataifi tešla išsprendė dilemą. Naudojau jau paskrudintus, smulkintus tešlos siūlus.
Gaivų graikiško jogurto sluoksnį su baltuoju šokoladu ir šviežiomis uogomis. Į kremą įdėjau šviežių aviečių ir šilauogių. Puikiai tiktų ir braškės.
Uogų putėsius. Aš putėsiams naudojau juodųjų serbentų tyrę, nes, kaip ir kiekvienais metais, jos turiu prisišaldžiusi šaldiklyje. Visiškai tinka bet kurių kitų uogų tyrė, pavyzdžiui, aviečių, braškių, mėlynių ar šilauogių, raudonųjų serbentų, gervuogių… Galima improvizuoti priklausomai nuo sezono ir to, ką labiausiai mėgsta jūsų mama :). Man asmeniškai patinka, kai torte dera ir gaivumas, ir saldumas, ir rūgštumas, ir tekstūros netikėtumas. Jei uogų tyrės neturite ar nerandate įsigyti, ją galite lengvai pasiruošti: tiesiog sutrinkite šviežias ar šaldytas uogas blenderiu ar kokteilių plaktuvu, pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių, ir naudokite tortui.

Jogurtiniam sluoksniui rinkausi „Alma“ natūralų graikiško stiliaus jogurtą. Jis man pasirodė idealus pasirinkimas – neriebus, bet tirštas, kad torto kremas būtų purus ir kartu gaivus, lengvas. Jogurto gaivumas, suderintas su baltuoju šokoladu, garantuoja maloniai kremišką, ne per saldų, neapsunkinantį tortą.

„Alma“ graikiško stiliaus jogurtas gaminamas unikaliu, tradiciniu gamybos metodu, su natūraliomis graikiško jogurto bakterijomis. Tai užtikrina tirštą, maloniai kremišką jogurto konsistenciją. Be to, „Alma“ graikiškam jogurtui pagaminti sunaudojama 2,5 karto daugiau pieno nei įprastam jogurtui, taigi jį valgant gauname ir dvigubai daugiau baltymų. Greitam užkandžiui ar pusryčių užbaigimui atradome ir kitus skonių variantus – su mangais bei su braškėmis ir mėlynėmis. Pastarasis mums pasirodė itin skanus.

Tortas gražiai atrodo papuoštas šviežiomis uogomis ar valgomomis gėlėmis – tokie elementai suteiks jam pavasariško žavesio ir šventiškumo. Svarbiausia, kad desertas gimsta su meile ir noru pradžiuginti brangų žmogų. Gal tai bus ir jūsų atradimas Mamos dienai, o gal tiesiog skani idėja pavasariui.


Graikiško jogurto tortas su uogomis
admin Sekmadienį – Mamos diena. Ir nors dovanoti gėles – labai gražus gestas, visad smagu padovanoti mamai ir kažką gaminto savo… Saldus stalas Gaivus tortas receptas, Tortas Mamos dienai, Tortas Motinos dienai, Motinos dienos desertas, Gaivus tortas su uogomis, Jogurtinis tortas, Jogurtinis tortas su uogomis, Graikiško jogurto tortas, Tortas su graikišku jogurtu, Lengvas tortas, European SpausdintiIngredientai
Pagrindui:
- 120 g sausainių
- 55 g sviesto
Traškiam sluoksniui:
- 30 g kepintų, smulkintų migdolų
- 30 g kepintos, smulkintos Kataifi tešlos (arba biskvitinių traškučių Royaltine)
- 40 g baltojo šokolado
- 10 g sviesto
- 10 g grietinėlės (35-36% rieb.)
Jogurtinių putėsių sluoksniui:
- 160 ml grietinėlės (35-36% rieb.)
- 100 g baltojo šokolado
- 350 g „Alma“ natūralaus graikiško stiliaus jogurto
- 1 v.š. cukraus
- 1 a.š. vanilės pastos ar ekstrakto
- nuo 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- 3 v.š. apelsinų sulčių
- 14 g smulkiai maltos želatinos + 30 ml vandens
- Saujos uogų (rinkausi šilauoges ir avietes)
Juodųjų serbentų (ar kitų uogų) putėsių sluoksniui:
- 200 g juodųjų serbentų tyrės (arba kitų uogų tyrės)
- 150 g „Alma“ natūralaus graikiško stiliaus jogurto
- 120 g cukraus
- 200 ml grietinėlės (35-36% rieb.)
- 13 g smulkiai maltos želatinos + 30 ml vandens
Gaminimas
Pagrindo gaminimas:
- Ištirpinkite sviestą, susmulkinkite sausainius ir sumaišykite.
- Į 20-22 cm dydžio atsegamos torto formos dugną įtieskite kepimo popierių (jei naudojate konditerinį žiedą, galite iš karto jį dėti ant lėkštės, kurioje tieksite tortą). Jei turite, formos vidų apjuoskite acetato juosta – tolygesniam torto kraštui.
- Suformuokite sausainių pagrindą ir įdėkite į šaldytuvą sustingti.
Traškaus sluoksnio gaminimas:
- Atskirai ištirpinkite baltąjį šokoladą ir sviestą.
- Grietinėlę pašildykite ir įmaišykite į tirpintą šokoladą. Tuomet įmaišykite sviestą.
- Sudėkite smulkintus riešutus bei kepintą Kataifi tešlą arba biskvitinius traškučius ir viską gerai išmaišykite.
- Traškutį paskirstykite ant sausainių pagrindo, apie 1-2 cm iki krašto paliekant neapteptą, ir įdėkite į šaldytuvą sustingti.
Jogurtinių putėsių gaminimas:
- Visi produktai, išskyrus grietinėlę, turi būti kambario temperatūros.
- Graikišką jogurtą sumaišykite su cukrumi, apelsinų sultimis, citrinos žievele ir vanilės pasta arba ekstraktu.
- Ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą. Jei naudosite mikrobangų krosnelę, tirpinkite nustatę 800W galingumą, intervalais po 20 sekundžių, po kiekvieno intervalo labai gerai išmaišant. Palikite šiek tiek atvėsti, kad šokoladas nebūtų karštas.
- Į jogurto kremą įmaišykite tirpintą šokoladą.
- Želatiną užpilkite vandeniu ir trumpai pabrinkinkite.
- Iki purumo išplakite grietinėlę ir padėkite į šaldytuvą, kol jos prireiks.
- Išbrinkusią želatiną šildykite ant silpnos kaitros, kol pilnai ištirps. Neužvirkite, kad neprarastų stingimo savybių.
- Į ištirpusią želatiną įdėkite kelis šaukštus jogurto kremo ir iškart intensyviai išmaišykite šluotele. Vis įdėkite po kelis šaukštus ir greitai maišykite, kol sudėsite apie trečdalį masės. Tolygiai sumaišykite abi mases.
- Sudėkite plaktą grietinėlę ir atsargiai viena kryptimi išmaišykite silikonine mentele.
- Ant torto pagrindo tolygiai supilkite nedidelę dalį jogurtinio kremo. Išdėliokite uogas ir supilkite likusį kremą. Įdėkite į šaldytuvą sustingti.
Juodųjų serbentų (arba kitų uogų) putėsių gaminimas:
- Želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite.
- Serbentų ar kitų uogų tyrę sumaišykite su cukrumi ir pašildykite, kol cukrus ištirps.
- Želatiną ištirpinkite (neužvirkite) ir įmaišykite į pašildytą uogų tyrę.
- Į kambario temperatūros jogurtą įdėkite kelis šaukštus serbentų tyrės ir intensyviai išmaišykite. Papildykite dar keliais šaukštais, išmaišykite ir sumaišykite su likusia serbentų tyre. Palikite, kol masė šiek tiek pravės ir ims po truputį tirštėti.
- Išplakite grietinėlę ir įmaišykite silikonine mentele į serbentų masę.
- Supilkite ant sustingusių jogurtinių putėsių. Grąžinkite tortą į šaldytuvą ir palikite pilnai sustingti (geriausia, per naktį).

Daugiau tortų receptų rasite čia.


Receptas ir reklama sukurta bendradarbiaujant su Valio International.