Graikiški pyragai yra nuostabūs, ar sutinkat? Jie drėgni, išraiškingo skonio ir tokie skanūs! Dvejus metus iš eilės atostogoms rinkomės Graikiją ir turiu pripažinti, kad skanus maistas – viena iš priežasčių. Man jis – būtina kelionės dedamoji. O tie užburiantys pyragai… na, man jie be galo patiko. Ragaudama juos galvojau, kad vienoks ar kitoks filo tešlos pyragas būtinai bus iškeptas ir mano namuose.
Būtent plonytė filo tešla jungia daugelį graikiškų pyragų. Net keista, kad nebuvau iki šiol su ja gaminusi, bet šįkart labai užsidegiau pabandyti. Šis filo tešlos pyragas kiek kitoks, nei ragavau Graikijoj, bet ne mažiau skanus. Pavadinimas atskleidžia jo gaminimo būdą – „soufra“, verčiant iš graikų kalbos, yra „raukinys“, „raukšlėtas“.
Kaip gaminau Soufra pyragą? Eiga štai tokia:
- Filo tešlos lapelius po vieną atskyriau ir aptepiau tirpintu sviestu.
- Sviestu sudrėkintus filo tešlos lapelius laisvomis raukšlėmis lengva ranka formavau į armonikėles, o jas kepimo formoje susukau į spiralę. Trumpai apkepiau, kad tešla taptų traški.
- Plikytą kremą primenantį kiaušinių – grietinėlės įdarą iš lėto supyliau ant viršaus, užpildant susidariusius tešlos tarpelius ir raukšles.
- Gaivumui suteikti išdėliojau uogas – pagal sezoną rinkausi avietes ir šilauoges. Jos čia tinka tobulai ir nuostabiai dera su citrinos žievelės suteikiama citrusine nata (įtarkavau citrinos žievelęs į įdarą).
- Pabaigai nusprendžiau pyragą apibarstyti pistacijomis, nes jos – skaniausi riešutai ir labai tinka su avietėmis. Darsyk pašoviau į orkaitę ir laukiau stebuklo.
- Iškeptą pyragą dar palaisčiau šviesiu sirupu ir… turiu prisipažinti, kad paragavus vis norėjosi sugrįžti į virtuvę dar kąsnelio šio pyrago.
Įdarui rinkausi seniai pamėgtą „Dansukker“ ekologišką cukrų „Panevėžio Plius“, kurį naudoju daugeliui kepinių ir apskritai jo visad turiu spintelėje. Viršui sulaistyti įprastai reikėtų virti cukraus sirupą, bet puikiausias būdas sutaupyti dar daugiau laiko ir energijos – naudoti „Dansukker“ šviesųjį sirupą. Tai neutralaus skonio cukraus sirupas, be jokių priedų. Puikiai sudrėkina ir pasaldina pyragą būtent tiek, kiek norisi.
Jei susigundėt, pyrago gaminimo eigą lengviausia suprast žiūrint video. Nieko labai sudėtingo nėra, svarbiausia per stipriai nesuspausti tešlos, ją reikėtų formuoti laisvesnėmis raukšlėmis ir sudėjus į formą dar šiek tiek pasklaidyti, kad liktų tarpeliai įdarui subėgti. Na, o įdarą pagaminsit lygiai taip pat paprastai, kaip blynelių tešlą – tereikės sumaišyti ingredientus. Tai ar leidžiamės kartu į skonių kelionę?;)
Filo tešlos pyragas Soufra su avietėmis ir šilauogėmis
admin Graikiški pyragai yra nuostabūs, ar sutinkat? Jie drėgni, išraiškingo skonio ir tokie skanūs! Dvejus metus iš eilės atostogoms rinkomės Graikiją… Saldus stalas filo tešlos pyragas, graikiškas pyragas, filo tešla, pyragas su uogomis, vasariškas pyragas, graikijos skoniai, graikiški receptai, skaniausi pyragai European SpausdintiIngredientai
- Apie 270 g šaldytos filo tešlos (sunaudojau 8 lapelius)
- Apie 100 g tirpinto sviesto + mažo gabalėlio formai ištepti
- 3 kiaušinių
- 110 g ekologiško cukraus „Panevėžio Plius“
- 350 ml riebios grietinėlės
- 1 v.š. kukurūzų krakmolo (galima keisti bulvių krakmolu)
- nuo 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- 1 a.š. vanilės pastos ar ekstrakto
- Apie 110 g uogų (naudojau avietes ir šilauoges)
- Saujelės smulkintų nesūdytų pistacijų branduolių
- 2-3 v.š. šviesiojo sirupo „Dansukker“ (sulaistymui)
Gaminimas
- Filo tešlą atitirpinkite ir atsarginiai išvyniokite. Pridenkite drėgnu rankšluosčiu, kad neišsausėtų.
- Kepimo formą patepkite gabalėliu sviesto (naudoju 24 cm dydžio, galima naudoti ir vos didesnę, jei turite – labiausiai tinka uždara forma, jei ne, tiks ir atsegama).
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Atsargiai atskirkite vieną atitirpintos filo tešlos lakštą ir pasidėkite ant švaraus paviršiaus. Jei jis stipriai miltuotas, galite miltų perteklių šiek tiek pavalyti šepetėliu. Ištepkite vieną lakšto pusę tirpintu sviestu ir pagal trumpąją tešlos kraštinę perlenkite per pusę. Perlenkto lakšto viršutinę pusę darsyk patepkite sviestu ir įtieskite į kepimo formą. Ištepkite tirpintu sviestu dar vieną filo tešlos lakštą, perlenkite per pusę, darsyk patepkite viršutinę pusę ir įtieskite į formą skersai pirmajam lakštui, taip, kad forma pilnai pasidengtų tešla. Galus užlenkite į vidų.
- Aptepkite dar vieną filo tešlos lakštą tirpintu sviestu, lengva ranka, per daug nespaudžiant, pagal trumpąją tešlos kraštinę tešlą sulankstykite lyg armoniką, o ją susukite į spiralę (susukti reikėtų ne per standžiai, kiek laisviau, kad būtų nedidelių tarpelių įdarui subėgti). Dėkite susuktą spiralę į kepimo formos vidurį. Toliau tepkite vis po vieną filo tešlos lakštą tirpintu sviestu, sulankstykite lyg armoniką ir toliau sukite spiralę. Man prireikė ne visų filo tešlos pakuotės lapelių, likusius pasilikau kitiems kepiniams (lapelius susukau atgal į plėvelę, sandariai apsukau kraštus maistine plėvele, kad tešla nesausėtų, įdėjau į dėžutę ir į šaldytuvą). Jums, priklausomai nuo naudojamos tešlos ir formos, gali prireikti vienu ar keliais lapeliais daugiau ar mažiau.
- Jei reikia, filo tešlos spiralės tarpelius dar šiek tiek praskleiskite. Iš viršaus ir kraštuose aptepkite likusiu tirpintu sviestu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol švelniai apskrus.
- Tuo tarpu paruoškite įdarą. Rankine šluotele lengvai paplakite kiaušinius su cukrumi, kol susimaišys. Įmaišykite grietinėlę ir vanilės pastą ar ekstraktą. Įmaišykite kukurūzų krakmolą. Galiausiai įtarkuokite citrinos žievelę.
- Įdarą tolygiai suplikite ant filo tešlos spiralės pradedant viduriu taip, kad prisipildytų tarpeliai. Jei reikia, truputį pajudinkite formą, kad įdaras gerai pasiskirstytų. Ant pyrago ir į tarpelius išdėliokite avietes ir šilauoges. Apibarstykite smulkintomis pistacijomis. Kepkite orkaitėje apie 30 min.
- Iškepusį pyragą sulaistykite šviesiu sirupu, kad taptų drėgnesnis. Man skaniausias buvo šiltas, kol tešlos krašteliai traškūs, bet ir jiems suminkštėjus kitą dieną buvo labai skanu.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Dansukker.
#reklama