
Šis citrininis tortas su baltuoju šokoladu ir graikišku jogurtu yra gaivus, lengvas, pavasariškas ir tikrai labai skanus. Tobulai tinka Velykų stalui ir tikrai patiks gaivių desertų mėgėjams! Jei esat vienas iš jų – esu tikra, norėsit pakartot 😉. Citrinos žievelė, sultys ir citrininė želė suteikia švelnios rūgštelės, o baltasis šokoladas – lengvo saldumo. Tai tiesiog puikus derinys!

Citrinos atsiskleidžia visuose torto elementuose:
- Į puraus biskvito tešlą įtarkavau citrinos žievelės, kuri įprastą mano dažnai kepamą biskvitą tikrai paskanino, suteikė gaivumo ir malonaus citrusinio skonio.
- Į jogurto ir baltojo šokolado kremą taip pat įtarkavau citrinos žieveles ir įspaudžiau nemažai citrinos sulčių.
- Paruošiau sirupą iš saldintų citrinos sulčių, kurias šiek tiek atskiedžiau vandeniu.
- Paruošiau citrininės želė kubelius, kuriuos įmaišiau į jogurto – baltojo šokolado kremą. Dėl želė kubelių tortas tapo ne tik skanesnis, labiau citrininis, bet ir jo pjūvis daug gražesnis.

Citrininį tortą su baltuoju šokoladu vertinčiau kaip vieną paprasčiau ir greičiau pagaminamų tortų, o kad viskas pavyktų, surašau kelis patarimus:
- Citrininę želė pasiruoškite iš anksto – nereikės laukti, kol sustings.
- Biskvitui labai gerai išplakite kiaušinius, kol masė taps puri ir balta. Kaip atrodo gerai išplakti kiaušiniai ir šio torto gaminimo eiga, galite pasitikrinti šiame video.
- naudokite Kauno grūdų EKSTRA kvietinius miltus – jų sijoti paprastai nebūtina, bet šiame recepte sijokite, biskvitas iškeps puresnis.
- Jogurto ir baltojo šokolado sluoksniui naudokite kambario temperatūros ingredientus (tik grietinėlė turi būti tiesiai iš šaldytuvo). Visi kiti ingredientai tolygiai susimaišys, jei bus ne per šilti ir ne per vėsus.
- Gerai ištirpinkite ir greitai įmaišykite želatiną, naudokite smulkiai maltą, turinčią stiprias stingimo savybes. Man patogiausia dalį kremo įmaišyti į želatiną palaipsniui ir tik po to gautą masę įmaišyti į visą likusį kremą. Tokiu būdu ženkliai sumažinama tikimybė želatinai sušokti gabaliukais.
- Atkreipkite dėmesį, kad biskvitą kepiau standartinėje stačiakampėje orkaitės skardoje ir išspaudžiau tris apskritimus, tačiau skirtingo dydžio. Didžiausią 20 cm dydžio biskvitą naudokite torto pagrindui, o du mažesnius „paslėpkite“ torto viduje, kad torto kraštas būtų baltas ir gražus.
- Tai nebūtina, bet jei norite itin lygaus torto krašto, rekomenduoju atsegamos torto formos ar konditerinio žiedo vidų apjuosti acetato juosta.


Citrininis tortas su baltuoju šokoladu
admin Šis citrininis tortas su baltuoju šokoladu ir graikišku jogurtu yra gaivus, lengvas, pavasariškas ir tikrai labai skanus. Tobulai tinka Velykų… Saldus stalas jogurtinis tortas, gaivus tortas, Velykos, Velykoms, Velykinis desertas, pavasario desertas, tortas su gelemis, citrininis desertas, citrininis tortas, baltojo sokolado tortas European Spausdinti
Porcijos: 20 cm dydžio tortas
Nutrition facts:
N/A calories
20 grams fat
Ingredientai
Biskvitui:
- 3 kiaušinių (140 g)
- 80 g „Kauno grūdų“ „EKSTRA“ kvietinių miltų
- 70 g cukraus
- Nuo 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- 1/2 a.š. kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
Biskvitui sulaistyti:
- 2 v.š. citrinos sulčių
- 6 v.š. vandens
- 3 a.š. cukraus
Jogurto – baltojo šokolado sluoksniui:
- 1 pakelio citrinų skonio želė
- 700 g tiršto graikiško jogurto (10% rieb.)
- 250 ml grietinėlės (35-36% rieb.)
- Nuo 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- 5 v.š. citrinos sulčių
- 2 v.š. cukraus
- 180 g baltojo šokolado
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 20 g smulkiai maltos želatinos (stipraus stingimo savybes turinčios)
- 60 ml pieno (naudojau augalinį)
Gaminimas
Želė kubelių paruošimas:
- Užvirkite 250 ml vandens.
- Į dubenėlį įpilkite šiek tiek užvirto vandens, suberkite želė miltelius, gerai išmaišykite ir maišant supilkite likusį vandenį. Maišykite, kol milteliai pilnai ištirps.
- Želė supilkite į indelį (geriau stačiakampio ar kvadrato formos) ir įdėkite į šaldytuvą sustingti.
Biskvito gaminimas:
- Kiaušinius su druska trumpai paplakite iki pirmųjų putų. Suberkite cukrų ir plakite apie 10 min., kol masė kelis kartus padidės, pabals ir taps puri. Baigiant plakti, suberkite citrinos žievelę.
- Įsijokite su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Silikonine mentele viena kryptimi švelniai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nemaišykite per ilgai, kad tešla neprarastų purumo.
- Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir ant jo šalia vienas kito nubrėžkite vieną 20 cm dydžio ir du 16 cm dydžio apskritimus. Suverskite tešlą ant apskritimų ir mentele švelniai palyginkite į šonus, šiek tiek užeinant už apskritimų ribų.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 min.
- Ar biskvitas iškepė, tikrinkite pirštu paliesdami jo viršų: paliestoje vietoje turi nelikti įdubimo, biskvitas, kaip kempinė, turi grįžti į ankstesnę padėtį.
- Biskvitą atvėsinkite. Apverskite ir iš lėto pašalinkite kepimo popierių. Konditeriniu žiedu ar torto formos kraštu išpjaukite vieną 20 cm ir du 16 cm dydžio apskritimus.
Sirupo paruošimas:
- Sumaišykite citrinos sultis, cukrų ir vandenį.
- Atidėkite, kol prireiks.
Jogurto – baltojo šokolado sluoksnio gaminimas ir torto surinkimas:
- Visi produktai, išskyrus grietinėlę, turi būti kambario temperatūros.
- Jogurtą sumaišykite su cukrumi, citrinos sultimis ir žievele bei vanilės ekstraktu.
- Ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą. Jei naudosite mikrobangų krosnelę, tirpinkite nustatę 800W galingumą, intervalais po 20 sekundžių, po kiekvieno intervalo labai gerai išmaišant. Palikite šiek tiek atvėsti, kad šokoladas nebūtų karštas.
- Į jogurto kremą įmaišykite tirpintą šokoladą.
- Želatiną užpilkite pienu ir trumpai pabrinkinkite.
- Iki purumo išplakite grietinėlę ir padėkite į šaldytuvą, kol jos prireiks.
- Išbrinkusią želatiną šildykite ant silpnos kaitros, kol pilnai ištirps. Neužvirkite, kad neprarastų stingimo savybių.
- Į ištirpusią želatiną įdėkite kelis šaukštus jogurto kremo ir iškart intensyviai išmaišykite šluotele. Vis įdėkite po kelis šaukštus ir greitai maišykite, kol sudėsite apie trečdalį masės.
- Tolygiai sumaišykite abi mases. Sudėkite plaktą grietinėlę ir atsargiai viena kryptimi išmaišykite silikonine mentele.
- 20 cm dydžio konditerinio žiedo ar atsegamos torto formos vidinį kraštą apjuoskite acetato juosta arba kepimo popieriumi.
- Įdėkite 20 cm dydžio biskvitą. Šepetėliu paskirstykite apie trečdalį sirupo ant biskvito. Dalį kremo supilkite ant biskvito ir išdėliokite dalį citrininės želė kubelių taip, kad panirtų į kremą. Uždėkite 16 cm dydžio biskvitą ir šepetėliu paskirstykite sirupą (stebėkite, kad sirupas netekėtų ant kremo). Vėl pilkite jogurto kremą ir panardinkite jame želė kubelius. Uždėkite likusį 16 cm dydžio biskvitą, sudrėkinkite sirupu, supilkite pusę likusio kremo, panardinkite želė kubelius (visų gali neprireikti, man truputis liko) ir užpilkite likusiu jogurto kremu.
- Dėkite į šaldytuvą bent 6-8 valandoms ar ilgiau (ilgiau palaikius tortas bus skanesnis).
- Papuoškite pagal norus.



Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Kauno grūdais.
#reklama
6 Komentarai
Man gavosi neįtikėtinai daug kremo… Mano forma 18 cm, tad pavyko sutalpinti vos du biskvitus ir gal apie pusę kremo… Bet pavienių dalių skonis teikia vilčių, kad mano mažesnė šito tortuko versija bus gaivi ir gardi.
Sveiki,
Kaip miniu recepte, proporcijos nurodytos 20 cm dydžio tortui. Tik du biskvitai yra mažesni, kad torto kraštas būtų vientisas, baltas. Tortas gana aukštas, 20cm forma buvo pilna. Ar sumažinote proporcijas?
Skonis tikrai gaivus ir puikus 🙂
Ne ne, nemažinau, nes tik eigoje supratau, kad mano forma yra mažesnė. Perteklių sutepiau ant nepanaudoto biskvito, suvartojome kaip degustacinį užkandį. 🙂 Skonis puikus.
Supratau, tuomet suprantama, kodėl netilpo. Na, bet svarbiausia, kad skonis patiko. O dar ir padegustuoti pasitaikė proga 🙂 Man taip pat šis tortas labai skanus!
Labai skanus. Gaminau jau keletą kartų. Ačiū 😊
Labai smagu girdėti! 🙂