Šokoladainis. Pavadinimas žada, kad sudėtyje bus daug šokolado, bet ar būtinai? Dažname braunio recepte naudojami keli šimtai gramų šokolado ir dar daugiau cukraus. Mano nuomone, tai – tiesus taikinys į gerokai persaldintą desertą.
Siūlau išsikepti braunį, kurio tešlai šokolado nelydžiau, naudojau tik kakavą, bet paragavę to nesuprastumėt, nes skonis sodrus „šokoladiškas“. Svarbu, kad kakava būtų nesaldinta ir 100%, be priemaišų. Pavyzdžiui, tokia yra Naturela kakava. Prieš kepant vis dėlto įmaišiau šiek tiek šokolado gabalėlių, kuriuos „pagavus“ skonis intensyvėja.
Cukraus kiekis – saikingas. Naudojau didesnę dalį nerafinuoto Billington’s tamsaus muscovado iš Bionaturalis.lt. Koks nuostabus jo karamelinis skonis! Nors tikrai galite naudoti ir birų rudąjį demerara ar net vien tik baltąjį cukrų, vis tik muscovado čia labai tinka.
Vietoje sviesto rinkausi ypač tyrą ekologišką alyvuogių aliejų, kurio skonis švelnus, todėl tinka kepiniams.
Nepatingėkit šalia pakaitinti vyšnių. Padažą iš jų paruošiau per keletą minučių, o skonį jis puikiai išpildo.
Ir neišsigąskit ingredientų sąrašo! Tik atrodo kiek ilgokas, bet viskas suprantama, paprasta ir ne viskas būtina. Paruošite greitai.
Brownie su alyvuogių aliejumi, vyšniomis ir karijomis
admin Šokoladainis. Pavadinimas žada, kad sudėtyje bus daug šokolado, bet ar būtinai? Dažname braunio recepte naudojami keli šimtai gramų šokolado ir… Saldus stalas pyragas, šokoladas, šokoladinis pyragas, brownie receptas, brownies receptas, šokoladinis braunis, sveikesnis pyragas European SpausdintiIngredientai
- 150 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 3 kiaušinių
- 80 g šviesių speltų miltų
- 60 g kokybiškos nesaldintos kakavos
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 90 g tamsaus muscovado cukraus
- 60 g baltojo cukraus + 2-3 v.š. papildomai vyšnių padažui
- 50 g šokolado
- 250 g šaldytų vyšnių
- 1/2 a.š. kepimo miltelių
- Saujos karijų riešutų
- Žiupsnelio druskos
- 1,5 a.š. kukurūzų krakmolo (tiks ir bulvių, tik kukurūzų neutralesnio skonio)
- 1,5 v.š. viskio/ brendžio/ vyšnių ar aviečių likerio (nebūtina)
- Žiupsnio druskos kristalų (nebūtina)
Gaminimas
- Atitirpinkite vyšnias. Skysčio nenupilkite. Įpilkite į vyšnias 1,5 v.š. viskio/ brendžio/ likerio ir atidėkite.
- Mažais gabalėliais susmulkinkite šokoladą.
- Sumaišykite miltus, kakavą, žiupsnelį druskos ir kepimo miltelius.
- Plakimo šluotele suplakite kiaušinius su abiejų rūšių cukrumi. Supilkite aliejų ir vanilės ekstraktą. Sumaišykite.
- Per kelis kartus sudėkite sausų ingredientų mišinį ir išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite šokolado gabalėlius ir 100 gramų vyšnių (be skysčio). Supilkite tešlą į kepimo popieriumi ištiestą ir aliejumi pateptą kepimo indą.
- Apibarstykite šiek tiek pasmulkintais karijų riešutais ir druskos kristalais (jei juos naudojate).
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. Atvėsinkite.
- Paruoškite vyšnių padažą. Likusias vyšnias kartu su skysčiu ir 3 v.š. cukraus pakaitinkite, kol cukrus ištirps. Kelis šaukštus skysčio įpilkite į dubenėlį ir įmaišykite krakmolą. Supilkite atgal į puodą ir nuolat maišydami pakaitinkite. Kai vyšnios užvirs, toliau maišykite, kol padažas šiek tiek sutirštės. Atvėsinkite.
- Braunį tiekite su vyšnių padažu. Galite užberti dar šiek tiek druskos kristalų. Jei norite, galite uždėti plaktos grietinėlės – ji čia tobulai tinka.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Bionaturalis.lt.
#reklama