
Lietuvių ir ukrainiečių virtuvė turi daug panašumų. Vienas iš jų – varškės apkepas, ukrainietiškai vadinamas cирна запіканка. Mes pusryčiams tikrai dažnai kepame apkepą pagal labai panašų, seniai pamėgtą ir daug metų kartojamą receptą. Visad jį laikiau tobuliausiu, todėl nemaniau, kad gali pavykti skanesnis. Paragavę nusprendėm, kad vis tik šis mums patinka netgi labiau: dar minkštesnis ir puresnis. Išbandykite, tikiu, kad nenusivilsite.

Kalbant apie receptą, turiu kelis pastebėjimus:
- Aš truputį sukčiavau ir vietoje varškės naudojau rikotą, nes varškės dėl sveikatos niuansų beveik nevalgau. Jau senokai apkepą kepu tik iš rikotos sūrio. Taip, nuo recepto šiek tiek nuklystama, bet minimaliai. Jei visad apkepą kepate tik iš varškės, mano nuomone, verta pamėginti ir iš rikotos: dėl jos švelnios konsistencijos, apkepas pavyksta itin vientisas, be gumuliukų, tikrai primena pyragą.
- Grietinės namuose taip pat labai retai būna, bet visad turime graikiško jogurto, kuris konsistencija ir skoniu labai panašus į grietinę, tad naudojau jį. Galite pasirinkti jums priimtinesnį variantą.


Ukrainietiškas varškės apkepas (Сирна запіканка)
admin Lietuvių ir ukrainiečių virtuvė turi daug panašumų. Vienas iš jų – varškės apkepas, ukrainietiškai vadinamas cирна запіканка. Mes pusryčiams tikrai… Pusryčiai pusryčiai, pusryciams, rikota, varškė, pusryciu idejos, savaitgalio pusryciai, varskes apkepas, ukrainietiski patiekalai, ukrainietiskas apkepas, varskes patiekalai, ukrainos virtuve, ukrainietiskas varskes apkepas European Spausdinti
Porcijos: 4 (20 cm dydžio apkepas)
Nutrition facts:
N/A calories
20 grams fat
Ingredientai
- 500 g kreminės varškės (jei naudosite paprastą, pertrinkite blenderiu arba per sietelį)
- 150 g grietinės (arba graikiško jogurto, konsistencija ir skoniu artimo grietinei)
- 4 kiaušinių
- 50 g cukraus
- 70 g manų kruopų
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- Žiupsnelio druskos
- Aliejaus (formai ištepti)
Gaminimas
- Trynius atskirkite nuo baltymų.
- Varškę sumaišykite su grietine (arba jogurtu) ir tryniais.
- Sudėkite manų kruopas ir vanilinį cukrų. Išmaišykite.
- Baltymus išplakite su druska ir cukrumi iki purumo ir švelniai įmaišykite į varškę.
- Kepimo formą ištepkite aliejumi ir supilkite tešlą.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min.

Recepto šaltinis: ukrainietės @inarasidor Instagram paskyra.