Anksčiau laisvę mūsų šalyje, atrodo, vertinau, bet iš tiesų priėmiau, kaip savaime suprantamą dalyką. Pirmą kartą ši diena man kitokia, lyg reiškia daugiau, nei iki šiol. Linkėjimą nusirašiau, geriau nesugalvojau:
“Tegul Tavo vaikai eina
Vien takais dorybės,
Tegul dirba Tavo naudai
Ir žmonių gėrybei.
<…>
Vardan tos Lietuvos
Vienybė težydi!”
Laisvę reikia švęsti, todėl kovo 11-osios proga pas mus ant stalo puikavosi jogurtinis želė desertas, beveik tortas. Man želė kelia nostalgiją. Mama, močiutė ir promočiutė dažnai ją gamindavo šventėms. Paprasta, gaivu, pavasariškai skanu ir lietuviška. Stingsta greitai, todėl nėra priežasčių negaminti.
Aš gaminau du mažesnius desertus, bet galima daryti vieną didelį, pavyzdžiui, kekso su skyle formoje. Dar labiau primins tortą.
Jogurtinis želė desertas
admin Anksčiau laisvę mūsų šalyje, atrodo, vertinau, bet iš tiesų priėmiau, kaip savaime suprantamą dalyką. Pirmą kartą ši diena man kitokia,… Saldus stalas tortas, desertas, jogurtinis tortas, gavus tortas, liesas tortas, lengvas tortas, želė tortas, jogurtinė želė, trispalvė želė, trispalvis tortas, trispalvis želė tortas, trispalvis desertas European SpausdintiIngredientai
- 3 pakelių želė: geltonos, žalios ir raudonos spalvos (naudojau citrinų, kivių, braškių)
- 700 g natūralaus nesaldinto geriamo jogurto
- 100 ml pieno (naudojau augalinį)
- 3 v.š. tamsaus agavų sirupo
- Šlakelio vanilės ekstrakto
- 30 g smulkios želatinos (renkuosi Dr.Oetker, jei naudosite kitą, gali prireikti daugiau, nes želatinos stiprumas skiriasi)
- Apie 80 ml vandens želatinai užpilti
- Šlakelio kokosų aliejaus (formai ištepti)
Gaminimas
Trispalvės želė paruošimas:
- Užvirkite 750 ml vandens. Vienos spalvos želė paruošti reikės 250 ml vandens.
- Į dubenėlį įpilkite šiek tiek užvirto vandens, suberkite vienos spalvos želė, gerai išmaišykite ir maišant supilkite visus 250 ml vandens. Maišykite, kol milteliai pilnai ištirps.
- Želė supilkite į indelį (geriau stačiakampio ar kvadrato formos) ir įdėkite į šaldytuvą sustingti.
- Taip skirtinguose indeliuose paruoškite visas tris želė.
Deserto paruošimas:
- Sustingusią želė supjaustykite kubeliais.
- Sumaišykite kambario temperatūros jogurtą su pienu, agavų sirupu ir vanilės ekstraktu.
- Želatiną užpilkite vandeniu, išbrinkinkite ir ištirpinkite ant silpnos kaitros (neužvirkite).
- Į želatiną įpilkite kelis šaukštus jogurto masės ir intensyviai išmaišykite šluotele. Papildykite keliais šaukštais ir vėl gerai išmaišykite, po to – dar keliais. Galiausiai sumaišykite abi mases.
- Formą ištepkite kokosų aliejumi ir įpilkite kelis šaukštus jogurto masės. Suberkite geltonus želė kubelius, įpilkite jogurto masės, suberkite žalius želė kubelius, vėl įpilkite jogurto masės ir užbaikite raudonaisiais želė kubeliais bei jogurto mase.
- Formą įdėkite į šaldytuvą, kol pilnai sustings.
- Desertui sustingus, formą trumpam pamerkite į karštą vandenį, kad lengvai atšoktų nuo sienelių. Ant formos užvožkite lėkštę ir apverskite.