
Aš išties gana dažnai gaminu desertus, tačiau jais stipriai piktnaudžiauti vis tik nenoriu, todėl kartais „tiiikrą tooortą“ su daug grietinėlės keičia sveikas tortukas iš pakankamai „nekaltų“ ingredientų. Jei prieš porą savaičių dalinausi kiek nuodėmingu citrininiu maskarponės tortu, tai šiandien siūlau sveikesnį mango ir kokosų pieno tortą su traškiu kukurūzų dribsnių pagrindu, kuris tiks ir netoleruojantiems glitimo bei kviečių.

- Viršutinis torto sluoksnis – tik šiek tiek pasaldinta trintų mangų želė. Rekomenduoju mangų tyrę trinti tik iš labai gerai sunokusių, skanių mango vaisių, nes nuo jų kokybės priklausys bendras torto skonis. Siekiant išvengti „siūlelių“, tyrę pertrinkite per sietelį. Arba galite nusipirkti jau paruoštos kokybiškos mangų tyrės iš prekybos centro.
- Vidurinis sluoksnis – tik šiek tiek pasaldintas ir mangais bei citrina pagardintas kokosų pienas.
- Pagrindui naudojau Nestle kukurūzų dribsnius, kurie, kartu su migdolų lazdelėmis ir kokosų drožlėmis, suteikė įdomesnės tekstūros ir malonaus traškumo. Šie dribsniai man priimtini dėl savo sudėties – cukraus kiekis juose yra nedidelis, o 99,9% sudaro kukurūzų kruopos.
Apatiniame sluoksnyje taip pat rasite baltojo šokolado ir šiek tiek sviesto, tačiau, jei norite dar sveikesnio varianto, galite pagrindą pakoreguoti dedant datules ir kokosų aliejų. Tiesa, baltasis šokoladas čia labai puikiai dera, nes želė sluoksniai nesaldūs, o jis suteikia šiek tiek saldumo.



Sveikas kokosų ir mango tortas su traškiu pagrindu
admin Aš išties gana dažnai gaminu desertus, tačiau jais stipriai piktnaudžiauti vis tik nenoriu, todėl kartais „tiiikrą tooortą“ su daug grietinėlės… Desertai tortas, desertas, sveikas desertas, sveikuoliškas tortas European SpausdintiIngredientai
Pagrindui reikės:
- 50 g kukurūzų dribsnių (naudojau Nestle kukurūzų dribsnius be glitimo)
- 30 g kokosų drožlių
- 20 g migdolų lazdelių
- 1/2 a.š. vanilės pastos
- 40 g sviesto
- 80 g baltojo šokolado
Kokosiniam sluoksniui reikės:
- 250 ml kambario temperatūros kokosų pieno (24% rieb.)
- 250 ml atšaldyto ir sutirštėjusio kokosų pieno (24% rieb.)
- 3-4 v.š. cukraus ar kito saldiklio (kiekį reguliuokite pagal skonį)
- 70 g gerai sunokusių mangų tyrės
- 3 v.š. citrinos sulčių
- 12 g želatinos*
- 50 ml vandens (želatinai užpilti)
Mangų sluoksniui reikės:
- 300 g gerai sunokusių mangų tyrės
- 50 ml citrinos sulčių
- 2 v.š. agavų sirupo ar kito saldiklio (ar pagal skonį)
- 10 g želatinos*
- 50 ml vandens (želatinai užpilti)
*Naudojau Dr.Oetker želatiną, kurios stiprumas 250 bloom, silpnesnės reikėtų daugiau.
Gaminimas
Pagrindo gaminimas:
- Pasmulkinkite migdolų lazdeles ir kukurūzų dribsnius. Aš dėl traškumo palikau stambesnius, todėl pagrindas buvo kiek birus. Jei norite vientisesnio, bet minkštesnio, galite pasmulkinti labiau.
- Sumaišykite su kokosų drožlėmis, vanilės pasta, atskirai ištirpintais sviestu ir baltuoju šokoladu.
- Suformuokite torto pagrindą ir 20-30 min. įdėkite į šaldiklį sustingti.
Kokosų sluoksnio gaminimas:
- Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti.
- Sumaišykite kambario temperatūros kokosų pieną su citrinos sultimis, mangų tyre ir cukrumi ar kitu saldikliu.
- Ištirpdykite želatiną ir, intensyviai maišant, lėta srovele į ją supilkite paruoštą masę. Palikite šiek tiek patirštėti, tačiau ne per ilgai, nes kremas greitai stingsta.
- Tuo tarpu silpnu elektrinio plaktuvo rėžimu išplakite šaltą kokosų pieną. Jei naudojate liesesnį, nei 24% riebumo ir dalis jo yra skysta, atsiskyrusį vandenį prieš plakant nupilkite.
- Šluotele įmaišykite išplaktą kokosų pieną į šiek tiek patirštėjusį kremą ir supilkite ant torto pagrindo. Pusvalandžiui įdėkite į šaldiklį, po to perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite, kol sustings.
Mangų sluoksnio gaminimas:
- Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti.
- Mangų tyrę sumaišykite su citrinų sultimis ir agavų sirupu. Pašildykite ant viryklės.
- Ištirpdykite želatiną ir, intensyviai maišant, į ją supilkite mango tyrę.
- Palikite šiek tiek atvėsti ir supilkite ant kokosinio sluoksnio.
- Laikykite šaldytuve, kol tortas sustings. Jei norite pagreitinti procesą, galite trumpam įdėti į šaldiklį.



Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Nestle.
#reklama
Įkvėpimas šiam tortui kilo iš Empreinte Sucree bloge publikuoto prancūziško torto recepto. Šį tortą esu gaminusi ir jis buvo tikrai skanus. Tiesa, jis nuodėmingesnis ir pakankamai sudėtingai bei ilgai gaminamas. Nusprendžiau jį ženkliai pakeisti ir pagaminti nesudėtingą bei sveiką alternatyvą.